muni.cz (Masarykova univerzita)
Z regionů  |  20.02.2023 17:11:02

Brno je malé město plné velkých zážitků

Brno je malé město plné velkých zážitků

Z Ázerbájdžánu přes učebny MU do pražských kanceláří Amazonu. Taková byla dosavadní cesta zahraničního absolventa anglického programu Finance na ESF MU Samira Salimova. Vzpomínky na Brno jsou můj malý poklad. Ponesu si je s sebou celý život, tvrdí.

Absolvent MU Samir Salimov momentálně pracuje v Amazonu v Praze.
Absolvent MU Samir Salimov momentálně pracuje v Amazonu v Praze.

Pečlivá rozvaha a hodiny strávené nad srovnávacími žebříčky univerzit. Samir zvažoval mnoho možností, kam se vydat za studiem a Masarykova univerzita nakonec zvítězila. Hodnocení bylo skvělé. Stejně tak finanční náklady a úroveň života. Nezklamaly mě ani nabízené obory a předměty. Takže nakonec to byla jasná volba,” vypráví absolvent, pro něhož byla cesta za magisterským titulem zároveň prvním putováním na evropský kontinent.

Z desetimilionového města do moravské metropole

Studium daleko od domoviny však nebylo jedinou změnou, která na Samira čekala. Z Baku, hlavního města Ázerbájdžánu, kde žije přes deset milionů lidí, se přestěhoval do Brna, které v tomto srovnání pomyslně téměř schováte do kapsy. A právě to si na něm zamiloval. Všechno, co jen k životu potřebujete, máte jako na dlani. Netrávíte hodiny v hromadné dopravě, všude jste do pár minut. Nejste neustále obklopeni davy lidí. Nemusíte dopředu plánovat, kam půjdete na jídlo a jak se tam dostanete. Na každém rohu totiž narazíte na restauraci nebo kavárnu a v nich zase na několik studentů,” vysvětluje Samir.

Právě množství studentů, hlavně těch z různých koutů světa, Samira překvapilo nejvíce. Nenapadlo by mě, kolik národností a odlišných kultur potkám v malém městě na Moravě.”

Mimo poznávání zahraničních kultur Samir pronikl i do té české. Přiznávám, že zdejší starší generace je oproti lidem v Ázerbájdžánu chladnější. U nás se setkáte s vřelostí, lidé jsou také více přímočaří. Češi jsou naopak poměrně uzavření a trvá, než se jim dostanete pod kůži, popisuje Samir a dodává, že mladí Češi však tyto rozdíly úspěšně stírají a otevírají se neznámému.

Díky pomoci fakultních koordinátorů byla Samirova cesta za studiem téměř bez překážek. Ruku k dílu přiložil i buddy program, který propojuje nově příchozího zahraničního studenta se stávajícími, kteří už vědí, co a jak. Ti nováčkům pomůžou s příjezdem do Brna, ubytováním, provedou je po městě a zodpoví jejich dotazy. Můj buddy mi dokonce pomohl i s kufry, vzpomíná s úsměvem Samir, který se později takovým parťákem sám stal a během svého pobytu pomáhal více než třiceti mezinárodním studentům.

Přestože i Samirovo studium poznamenal covid, vzpomíná především na ty hezké okamžiky. Stal se třeba tváří propagačního videa, kde diváky provází chodbami a zákoutími své bývalé fakulty. Stal jsem se prakticky slavným,” směje se Samir. Přijde mi skvělé, že zahraniční studenti mohou být součástí propagačních videí. Pro mě to byl určitě jeden z nejsilnějších zážitků,” dodává.

Tím nejpůsobivějším pak bylo podle něj zapojení do Erasmus Student Network (ESN MUNI Brno), kde pomáhal nově příchozím studentům či organizoval studentské akce. Tyto vzpomínky jsou ty nejcennější, které si z Brna odnáší.

Ze studentských lavic do kancelářského křesla

Vzpomínky na natáčení či studentské akce ale nejsou to jediné, co si s sebou Samir odnesl do kariérního života. Diplom z Ekonomicko-správní fakulty MU mu umožnil nejen zůstat v Česku, ale dokonce získat práci ve firmě Amazon, kde nyní působí jako odborník na dopravu a programový manažer. Moje současná pozice sice nesouvisí přímo s finančnictvím, ze kterého mám titul, ale přesto mě studium perfektně připravilo a dalo mi spoustu užitečných znalostní a dovedností, které dnes používám při práci, chválí si Samir.

Samir momentálně žije v Praze, na Brno ale vzpomíná s láskou. Získal jsem nezapomenutelné zážitky, které vám dokáže nabídnout jen studentské město, jako je Brno, ale i zkušenosti, které našláply mou kariéru. Za roky svého studia jsem nepotkal nikoho, kdo by svého rozhodnutí vydat se za studiem na Masarykovu univerzitu litoval. Já nebudu litovat nikdy, uzavírá Samir.

Samirovy promoce na MU
Samirovy promoce na MU
Samir momentálně pracuje v Amazonu jako jako odborník na dopravu a programový manažer.
Samir momentálně pracuje v Amazonu jako jako odborník na dopravu a programový manažer.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688