David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  20.02.2023 14:51:48

Hedgeový fond Bridgewater Associates nakoupil akcie JPMorgan

Společnost BridgewaterAssociates nedávno zveřejnila své hlášení 13F za 4. čtvrtletí, z něhož vyplývá, že společnost manažera RayaDalia v tomto čtvrtletí nakoupila značné množství akcií společnosti JPMorgan Chase & Co. (NYSE:JPM).

 

Ve skutečnosti Dalio nejenže nakoupil značné množství akcií JPMorgan, ale jeho nejvýznamnějším nákupům ve čtvrtém čtvrtletí dominovaly finanční společnosti, přičemž zbytek pěti nejvýznamnějších individuálních akciových pozic doplnily Bank of America (BAC), Citigroup (C) a Berkshire Hathaway (BRK.B).

 

Když jsme viděli, že RayDalio ve čtvrtém čtvrtletí nakupuje akcie JPMorgan, nepřekvapilo nás to. Jednoduše banky patří k nejlepším typům akcií pro dnešní ekonomické podmínky. Při dnešních cenách nejsou levné (11,7násobek zisku je na bankovní poměry vysoký), ale patří mezi několik málo sektorů, které mohou na růstu úrokových sazeb skutečně vydělat. Zvýšení sazeb nezaručuje zvýšení bankovních zisků: pokud vyvolá recesi nebo pokud dojde k inverzi výnosové křivky, může zvýšení sazeb ziskovost bank poškodit. Nicméně je přinejmenším možné, že vyšší sazby zlepší zisky bank, což je v kontrastu s většinou ostatních odvětví, pro která jednoduše zvyšují náklady na dluh a snižují současnou hodnotu zisků.

 

Jediným problémem je, že většina bankovních analytiků to ví, takže banky nyní nejsou levné. V prosinci se však akcie bank výrazně propadly, a to z ne zcela jasných důvodů. V daném okamžiku byly skvělými nákupy.

 

Z 13F Bridgewater vyplývá, že Dalio a jeho tým nakoupili o 30 % více akcií JPM, než BAC, což byla jejich druhá nejčastěji nakupovaná bankovní akcie v daném období. JPM je v současné době dražší než Bank of America a dostává se na téměř 12násobek zisku - na bankovní poměry velmi drahá. JPM má spoustu výhod, které by z ní také mohly udělat hodnou koupi.

 

Investice do umělé inteligence

 

Jednou z velkých výhod, které má JPMorgan právě teď, jsou velké investice do umělé inteligence. Tyto investice by mohly v budoucnu přinést zvýšení efektivity. V roce 2017 společnost JPMorgan využila AI k dokončení 360 000 hodin práce v oblasti financí (především podání) během několika hodin. Má celou výzkumnou divizi AI. V žebříčku Evident AI Maturity Index jí mezi bankami patří první místo. V roce 2023 se o AI bude mluvit jako o největší hvězdě města. Některé společnosti na ní vydělávají (např. OpenAI), jiné se domnívají, že na ní prodělávají.

 

Společnosti, které spěchají s produkty AI pro spotřebitele, mohou být vystaveny riziku problémů, pokud AI vytvoří odpovědnost. Například "plně samořídící" automobil Tesla (TSLA) byl obviněn z mnoha havárií a zavádění AI v Bingu společnosti Microsoft Corporation (MSFT) bylo poznamenáno nepřesnými informacemi a dokonce i urážkami uživatelů ze strany "Sidney" (chatbota společnosti). Není jasné, zda je vypuštění produktů AI mezi spotřebitele moudrou strategií, ale zatím se zdá, že JPM využívá AI spíše k automatizaci interní práce než k prodeji jako produkt. Lze tedy věrohodně předpokládat, že JPMorgan bude mít vedoucí postavení v oblasti efektivity, pokud bude AI nadále používat zodpovědně.

 

Ziskovost

 

Další věcí, kterou má JPMorgan, je ziskovost. Mezi třemi největšími americkými bankami je JPM nejziskovější, snadno předstihla Citigroup a mírně předstihla Bank of America. Jak ukazuje následující tabulka, JPM má nejlepší marže z celé skupiny.

 

To se samozřejmě odráží v ocenění akcií. JPM se v současnosti obchoduje za 11,7násobek zisku, 3,4násobek tržeb, 1,57násobek účetní hodnoty a 4,57násobek provozního cash flow. Naproti tomu Bank of America se obchoduje za 11,06násobek zisku, 3,1násobek tržeb, 1,15násobek účetní hodnoty a 38,51násobek provozního cash flow. Kromě násobku cash flow (který může být u bank zavádějící z důvodů, které vysvětlím za chvíli) je Bank of America mnohem levnější. U akcií JPMorgan si tedy připlácíte za zisk a kvalitu, kterou dostáváte.

 

Rizika a výzvy

 

Celkově se JPMorgan nyní jeví jako dobrá příležitost. Její zisky a účetní hodnota v posledním čtvrtletí vzrostly, není příliš drahá a mezi velkými bankami je nesporným šampionem v ziskovosti. To vše vypadá docela dobře.

 

Nicméně existují rizika a problémy, na které je třeba si dát pozor, včetně:

- Rostoucí počet úvěrů v selhání a delikvencí

- Problémy s oceněním

- Pokračující slabost investičního bankovnictví

 

Výše uvedená rizika a výzvy společnosti JPMorgan Chase & Co. je dobré mít na paměti. Přesto se zdá, že RayDalio se rozhodl správně, když v prosinci nakoupil akcie banky. Na těchto nákupech sedí v plusu, a pokud se mu budou dařit zisky, může se těšit z dalšího růstu i nadále.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688