Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  20.02.2023 11:46:58

4% sazby v Evropě nelze vyloučit, akcie mohou být naceněny na „svět, který nepřijde“ - HSBC

Hlavní ekonomka pro globální hospodářství v HSBC Janet Henry se domnívá, že sazby v eurozóně by se mohly dostat až na 4 %, možná ještě výš. Připomněla, že šéfka ECB Lagardeová se domnívá, že sazby se ještě nedostaly do restriktivní oblasti, dostat se tam přitom musí.

Nepredikujeme nyní 4% sazby v eurozóně, ale dostat by se tam určitě mohly, upřesnila ekonomka. Rozhodující roli přitom nakonec může hrát vývoj na trhu práce. Bloomberg její slova doplnil následujícím grafem, který ukazuje, že výnosy desetiletých německých vládních dluhopisů se vyšplhaly téměř k dvanáctiletým maximům:

ecb sazby
Zdroj: Bloomberg

Henry se domnívá, že v Evropě trvá déle, než ustane tlak na vyšší mzdy. Jinak řečeno, může nastat pokles inflace, ale mzdy mohou ještě relativně dlouhou dobu růst vyšším tempem. Kontinentální trh práce je totiž rigidnější než třeba britský, který se zase potýká s většími problémy na straně nabídky práce.

V Británii je podle ekonomky jasně znát dopad vysoké inflace na spotřebu domácností a retailové tržby. Ty se totiž ve svém objemu drží pod úrovněmi před rokem 2020, ale lidé přitom utrácejí více než v té době. Situaci by podle expertky pomohlo zlepšení obchodních vztahů s Evropou, zvýšení efektivity a také změny v přístupu k imigraci, které by uvolnily tenze na nabídkové straně trhu práce.

Henry podle svých slov dostává od klientů hodně dotazů na recesi. Připomněla však, že britská, ale i americká ekonomika za sebou mají již téměř rok relativně slabého růstu. Tradiční pohled na recesi přitom počítá s tím, že po několika málo čtvrtletích poklesu se ekonomika relativně rychle zvedá, a to i s pomocí monetární stimulace. Nyní je ale taková stimulace nepravděpodobná. Pokud by slabý růst přetrvával až do příštího roku, celkový efekt by se mohl podobat tomu, kdyby ekonomika namísto toho prošla prudkou, ale kratší recesí.

Akcie mohou být podle ekonomky nyní naceněny na scénář, v němž klesají sazby, ale ekonomika se nedostane do recese. „Takový svět nemusí nikdy přijít,“ dodala Henry. Pokles inflace ze současných hodnot až k cíli ve výši 2 % totiž obvykle nenastane bez většího růstu nezaměstnanosti. Tedy ani bez hlubší ekonomické kontrakce, která by se projevila také na ziscích obchodovaných firem.

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688