Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  20.02.2023 09:02:25

Restrukturalizace ČEZ - možné dopady na financování státu a korunu - Rozbřesk

Očekávaná restrukturalizace energetické společnosti ČEZ může teoreticky výrazně hýbat nejen Pražskou burzou, ale může mít i své makroekonomické dopady. V tuto chvíli není ještě v zásadě nic jasného - víme, že se ministerstvo financí zabývá různými variantami budoucího fungování ČEZ s tím, že stát chce získat větší kontrolu nad energetickou infrastrukturou. Pokud by se stát nakonec rozhodl odkoupit od minoritních akcionářů zhruba 30% podíl, může to mít (kromě jiného) dopad zejména na potřebu financování českého státu a na devizový trh.

Při současných cenách na trhu teoreticky náklady na odkup 30 % mohou překonat 200 miliard korun, a to může výrazně ovlivnit potřebu financování českého státu v tomto roce. Dodatečné výdaje státu se sice pravděpodobně (podle metodiky ESA) nemusí projevit ve vyšším deficitu veřejných financí, vedly by však v každém případě k vyšší potřebě financování českého státu (a rychlejšímu růstu zadlužení). Letošní rok je přitom poměrně výjimečný tím, že se český stát potýká s velkými splátkami dluhopisů (přes 350 mld. korun). A pokud bychom vzali v potaz plánovaný deficit pro tento rok (295 mld. CZK) a přičetli dalších 200 mld. CZK za odkup společnosti ČEZ, znamenalo by to, že si český stát bude muset letos na trzích půjčit přibližně 11,5 % HDP. To je více než v rekordně deficitním roce 2021 a tentokrát bohužel za podstatně méně výhodných podmínek.

Z pohledu devizového trhu je dopad eventuální restrukturalizace společnosti ČEZ méně čitelný. Pokud by se mělo jednat o výše zmiňovaný odkup 30 % z trhu (od minoritních akcionářů), mohou být samotné sázky na takový postup pro korunu pozitivní jednoduše tím, že budou na český kapitálový trh přitahovat spekulativní hráče ze zahraničí. Samotný prodej společnosti však potom může vést k odlivu značné části zainvestovaného zahraničního kapitálu zpět. Navíc, i když zobchodované objemy s akciemi ČEZ rostou, celkově výrazně zaostávají za denními objemy zobchodovanými na devizovém trhu. A proto dál předpokládáme, že pro korunu bude v tomto roce klíčové sledovat na jednu stranu celkovou náladu na globálních trzích (aktuálně stále příznivá) a pak velikost pozitivního úrokového diferenciálu a ochotu ČNB dál držet v platnosti svůj “závazek na podporu” koruny.


*** TRHY ***

Koruna
Česká koruna se dál drží v okolí 23,70 EUR/CZK. Domácí kalendář ekonomických událostí je relativně prázdný. Poslední výroky viceguvernéra Jana Fraita vyzněly pro korunu spíše pozitivně, ale další rozšíření zisků koruny může být při relativně silném dolaru pro korunu problematické.

Eurodolar

Eurodolar zaparkoval v blízkosti 1,07 a během amerického státního svátku vyčkává na další dění. Každopádně po vysokých inflačních číslech v USA zveřejněných minulý týden bude ve hře zejména komunikace Fedu. V tomto smyslu bude důležitý zejména ve středu večer zveřejněný podrobný zápis z posledního zasedání Fedu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   9:08  PM ČR: PMI potvrdilo slabost domácího trhu i pro 1Q24 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688