Michaela Pacas (Kurzy.cz)
Práce  |  02.03.2023 06:20:00

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2023 - kalkulačka náhrady, jak se náhrada za dovolenou počítá

Délka dovolené a nárok na dovolenou

Nárok na dovolenou vzniká každému zaměstnanci, který je v pracovním poměru. Délka dovolené je ze zákona minimálně 4 týdny, ale mnoho zaměstnavatelů nabízí jako benefit delší dobu dovolené, například 5 nebo 6 týdnů, u pedagogů a akademických pracovníků to může být až 8 týdnů. Nárok na dovolenou se buď stanoví na celý rok pokud je již dotyčná osoba naším zaměstnancem a nebo se poměrem krátí dle měsíce nástupu. Od roku 2021 nastala ale podstatná změna při výpočtu dovolené a dovolená se již neuvádí ve dnech, ale v hodinách. Zaměstnanec, který má rovnoměrné rozvržení pracovní doby - například 5 dní v týdnu a osmihodinový úvazek, tak se v podstatě nic nemění. Pokud zaměstnanec měl předtím nárok na 4 týdny dovolené, tedy 20 dní, tak teď je jeho nárok na dovolenou 160 hodin. Z toho vyplývá, že když čerpá den dovolené, odečte se mu 8 hodin z jeho nároku. Tato změna je spravedlivější hlavně pro ty pracovníky, kteří nemají pravidelné rozvržení směn a  směny jsou různě dlouhé. Nyní totiž zaměstnanec čerpá dle skutečných hodin za danou směnu. Předtím čerpal celý den bez ohledu na to, jestli se jednalo o delší nebo kratší směnu než byl jeho daný úvazek.

Pokud zaměstnanec nastoupil v průběhu roku a zaměstnavatel poskytuje 4 týdny dovolené, tak jeho nárok vypočteme takto: počet odpracovaných týdnů * (160 hodin za 4 týdny dovolené / 52 týdnů za rok celkem)

 

Výpočet náhrady za dovolenou

Za čerpání dovolené nenáleží zaměstnanci mzda, ale náhrada mzdy. Tu vypočteme z průměrného hodinového výdělku z předchozího čtvrtletí. To znamená, že pokud čerpám dovolenou v srpnu, tak náhrada mzdy se mi počítá z průměrného hodinového výdělku za měsíce duben, květen a červen.

Průměrný hrubý hodinový výdělek se vypočte tak, že se hrubá mzda vydělí odpracovanými hodinami a součástí jsou veškeré prémie, příplatky nebo osobní ohodnocení. Do průměru se ale nezahrnují příjmy z náhrady mzdy z předchozího čtvrtletí. Tento průměr bývá zpravidla uveden na výplatní pásce. 

Na jaký konkrétní nárok náhrady mzdy za dovolenou máte nárok můžete zjistit v naší kalkulačce:

Příklad: Pokud náš zaměstnanec čerpá 2 týdny dovolenou na přelomu června (týden) a července (týden), tak pro červen bude použit jiný průměrný hodinový úvazek než pro červenec. Za měsíc červen se průměr počítal z prvního čtvrtletí - leden až březen. V lednu a březnu byly mimořádné prémie a to ovlivnilo průměrný hodinový úvazek (ten najdeme na výplatní pásce a za tyto 3 měsíce činil 350 ). Dovolená byla v červnu 5 dní a zaměstnanec má osmihodinový úvazek - náhrada mzdy tedy bude ve výši 14.000 hrubého. Týden dovolené v červenci již bude proplácen za průměrnou hodinovou mzdu za měsíce z druhého čtvrtletí - duben až červen. Tyto měsíce žádné mimořádné prémie nebyly a průměrný hodinový úvazek byl nižší - 300 . Pokud zase uvažujeme, že zaměstnanec čerpal 5 pracovních dní při osmihodinovém úvazku, tak zaměstnanec bude mít v červenci náhradu mzdy za dovolenou ve výši 12.000 .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688