Research (eToro)
Akcie ve světě  |  17.02.2023 09:33:20

Solidní výsledek společnosti Carlsberg navzdory zásadním výzvám v roce 2022


Společnost Carlsberg dosáhla v roce 2022 dobrého výsledku s nárůstem objemu prodeje, tržeb a provozního zisku v roce, kdy společnost čelila významným výzvám na východoevropském trhu, klesající důvěře spotřebitelů, rostoucím nákladům a výluce Číny v souvislosti s Covidem.

Spotřebitelé však stále žízní po pivu. Objem prodeje piva a dalších nápojů společnosti Carlsberg v roce 2022 organicky vzrostl o 5,7 % na 125 milionů hektolitrů. Ale zejména na straně tržeb dosáhl Carlsberg pozitivních výsledků, a to organického růstu o 15,6 % na 70,3 miliardy DKK. Objem prodeje byl tažen především vyšším prodejem v Asii, ale růst zaznamenal i prodej v západní Evropě. K růstu tržeb přispělo všeobecné zvýšení cen, vyšší prodej do on-trade (restaurace, bary atd.) a přesun prodeje k výrobkům s vyšší marží.

Zatímco jsme zaznamenali solidní růst objemu prodeje i tržeb, investory znepokojuje, do jaké míry rostoucí náklady snižují marže, a tím i provozní zisk. V roce 2022 klesly hrubé marže ze 47,5 % na 45,6 % v důsledku rostoucích nákladů pivovarů, zejména na suroviny a energie. V prostředí rostoucí inflace však považujeme za zdravé znamení, že nedošlo k dalšímu stlačení hrubé marže. Také zajištění proti riziku je zatím ušetřilo výrazného růstu cen komodit a energií.

Provozní zisk (EBIT) dosáhl 11,5 mld. dánských korun, což je o 13 % více než v roce 2021 a na vrcholu nejnovějšího výhledu společnosti Carlsberg a výrazně lépe než původní výhled 0-7 %. Konsensuální odhad analytiků činil 11,6 mld. kr. a výsledek tak zaostává za očekáváním trhu.

Přestože společnost Carlberg vykazuje solidní provozní výsledek, je výsledek hospodaření značně zatížen rozhodnutím stáhnout se z ruského trhu. Prodej největšího ruského pivovaru Baltika společností Carlsberg zasáhl hospodářský výsledek za rok 2022 snížením hodnoty ve výši 8 mld. kr. , což je papírová ztráta, která byla vykázána již v první polovině roku 2022, a proto není pro trh překvapením.
Po zohlednění vlivu prodeje v Rusku činí výsledek za rok 8,2 mld. kr. a dává zisk na akcii 56 dánských korun. Z toho budou mít investoři prospěch v podobě navrhované rekordní dividendy ve výši 27 DKK na akcii.

Společnost Carlsberg očekává organický růst provozního zisku v roce 2023 v rozmezí -5 % až 5 %. Vzhledem k letošnímu nárůstu o 13 % a průměrnému nárůstu od roku 2016 o více než 7 % to považujeme za konzervativní výhled. V jinak rozumné zprávě je tento výhled prvkem, který je zklamáním a na který může trh reagovat negativně. Avšak vzhledem k tomu, že rok 2023 je plný nejistot, dává smysl začít rok nízko a překvapit růstem, jakmile společnost Carlsberg dosáhne lepší viditelnosti pro tento rok.

Jakob Westh Christensen, analytik severských trhů - eToro
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688