mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  17.02.2023 08:21:00

Česko - chorvatský obchod přes miliardu EUR

h1 class="article_title">Česko - chorvatský obchod přes miliardu EUR

Česko - chorvatský obchod přes miliardu EUR

17.02.2023 / 08:18 | Aktualizováno: 17.02.2023 / 08:21

Česko-chorvatský zahraniční obchod poprvé v historii přesáhl hranici 1 miliardy EUR. Vzájemná obchodní výměna za rok 2022 dosáhla 1 090 660 tis. EUR, což je meziroční zvýšení o 26,5 %. Český vývoz v loňském roce činil 839 679 tis. EUR, dovoz 250 987 tis. EUR, Česká republika tak tradičně zaznamenala aktivní saldo obchodní bilance ve výši 250 987 tis. EUR. Data zveřejněná Českým statistickým úřadem (www.czsi.cz) potvrzují rostoucí potenciál obou zemí, který loňským rokem není ani zdaleka vyčerpán.

Českému exportu do Chorvatska se v loňském roce dařilo velmi dobře. Podle údajů ČSÚ vzájemný obchod skončil za rok 2022 na historicky nejvyšší úrovni. Obrat vzájemného obchodu za rok 2022 poprvé v historii překonal hranici 1 mld. EUR. Český vývoz do Chorvatska za období leden – prosinec 2022 činil téměř 840 mil. EUR, dovoz 251 mil. EUR. ČR tak za rok 2022 zaznamenala kladnou obchodní bilanci ve výši 588,7 mil. EUR.

Od vstupu Chorvatska do EU v roce 2013 se obrat vzájemného obchodu více než zdvojnásobil (ze 450 mil. EUR v roce 2013 na 1 090,60 mil. EUR v roce 2022). I přes tento velmi pozitivní vývoj však není potenciál české obchodní výměny s Chorvatska zdaleka plně využit.

Je potěšitelné, že český vývoz zůstává dlouhodobě více jak třikrát vyšší než dovoz. Čeští exportéři nepochybně mají v Chorvatsku co nabídnout a poptávka po českém zboží a službách stále roste. To je dobrým důkazem vysoké kvality a ceny zboží.

Hlavními položkami českého vývozu do Chorvatska jsou motorová vozidla a automobily (102,4 mil. EUR), traktory, přístroje elektronického záznamu reprodukce zvuku, telefonní přístroje, reaktory, kotle, mechanické přístroje a nástroje, plasty a výrobky z nich, železo, ocel, farmaceutické výrobky, paliva a oleje, sklo, kaučuk, nábytek, pneumatiky a obuv. Tyto komodity se dlouhodobě pohybují mezi prvními deseti nejvýznamnějšími položkami českého vývozu do Chorvatska.

Potenciál pro další růst vzájemného obchodu a pro český export je však mnohem vyšší. Mezi perspektivní odvětví, kde se českým firmám daří a kde je v posledních letech zaznamenáván nárůst vývozu z ČR, patří především oblast cestovního ruchu, obranného a bezpečnostního průmyslu, energetika (výstavba nových energetických zdrojů, vláda podporuje investice do obnovitelných zdrojů energie, kam by mělo být investováno až 10 mld. EUR). Tradiční oblastí je i strojírenství, výroba strojů a techniky, vodohospodářský sektor, odpadní průmysl a životní prostředí. Velmi úspěšnou kapitolou je železniční průmysl a kolejová doprava. Ve všech těchto oblastech existují i další příležitosti, stejně tak i ve zdravotnictví a farmaceutickém průmyslu.

Z Chorvatska naopak nejvíce dovážíme léky, sedadla pro automobily, elektrické transformátory, desky, folie, měď, perly, oděvy, maso, zeleninu a dřevo.

Podle předběžných statistických údajů celkový chorvatský dovoz za měsíc leden – prosinec 2022 dosáhl hodnoty 41,6 mld. EUR (meziročně se zvýšil o 46,4 %), Chorvatsko tedy je velkou importní zemí, dovoz ze zemí Evropské unie se zvýšil o 34,6 % a dosáhl hodnoty 29,3 mld. EUR. Země EU jsou pro Chorvatsko nejdůležitějším obchodním partnerem. V souvislosti s globální energetickou krizí je také nově zajímavý chorvatský dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG) z USA, díky kterému se USA poprvé v historii staly čtvrtým nejdůležitějším obchodním partnerem Chorvatska a současně významným investorem (dovoz amerického LNG do terminálu v Omišalji loni činil přes 3 mld. EUR).

Josef Dvořáček, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Záhřebu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688