Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  17.02.2023 05:55:00

Dow Jones zaostává proti širšímu trhu nejvíce od roku 1934. Investoři jej opouští kvůli rizikovějším sázkám

strong>Když se akciový trh v loňském roce otřásal, Dow Jones Industrial Average se stal místem, kde mnozí investoři našli své útočiště. Ale jak se letos vrací chuť k riziku, začíná jim tu být těsno...

Když se akciový trh v loňském roce otřásal, Dow Jones Industrial Average se stal místem, kde mnozí investoři našli své útočiště. Ale jak se letos vrací chuť k riziku, začíná jim tu být těsno...

Index s 30 konstituenty letos vzrostl o méně než 3 % ve srovnání s 8% růstem na indexu S&P 500. Tento rozdíl 5,1 procentního bodu mezi uvedenými indexy znační pro Dow nejslabším začátek roku oproti S&P 500 od roku 1934, ukazují data Bloombergu.

03

To, co Dow v roce 2022 pomohlo – tj. jeho zaměření na blue-chipové společnosti, které nabízejí v turbulentní ekonomice relativní stabilitu – mu tento rok dělá medvědí službu. Obchodníci totiž rotují do rizikovějších částí trhu, když se některé z těch nejpesimističtějších scénářů pro trh a ekonomiku nepodařilo naplnit.

Investory do akcií povzbuzují některé pozitivní zprávy o ziscích a důkazy o odolnosti ekonomiky v kombinaci se známkami toho, že inflace, i přesto, že je stále příliš vysoká, vykazuje určité známky zvolňování. Například maloobchodní tržby v USA v lednu vyskočily nejvíce za téměř dva roky a nálada stavebníků v únoru vzrostla i přes brzdu v podobě vyšších úrokových sazeb. Index ekonomického překvapení Citigroup, který měří u makro indikátorů rozptyl mezi skutečnými daty a očekáváními ekonomů, vyskočil na nejvyšší úroveň od dubna.

04

„To, že se lidé odklánějí od finančně nejzdravějších společností a vkládají peníze do rizikovějších aktiv, je důkazem rostoucího optimismu ohledně toho, kam se akciový trh a ekonomika ubírají,“ domnívá se Marshall Front, investiční ředitel Front Barnett Associates. "Lidé se tak nemusí nutně zajímat o Dow, když jsou věci na dobré cestě, a hledají příležitosti."

Software a technologie, které v tomto více než stoletém ukazateli loni nejvíce zaostávaly, letos nejvíce posilují. Salesforce vzrostl od začátku ledna o 29 % a Apple o 20 %. A společnost Caterpillar, která v roce 2022 posílila o 16 %, letos vzrostla pouze o 3,8 %. Tento výrobce zářivě žlutých bagrů a buldozerů během dot-com krachu rostl, zatímco se širší trh otřásal, a finanční krizi přežil relativně bez újmy. Podobně také zemědělský strojní gigant Deere & Co. loni přidal čtvrtinu své hodnoty a v roce 2023 zatím klesá o 4,4 %.

I když optimismus ohledně zdraví ekonomiky posiluje, mohou silná data v následujících měsících dovést Fed k větší motivaci dále zvyšovat úrokové sazby. A to by opět mohlo chuť riskovat zvrátit. Ceny výrobců v USA minulý měsíc vzrostly nejvíce od června, což podtrhuje přetrvávající inflační tlaky, zatímco týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti klesly na 194 000 oproti očekávaným 200 000.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec