Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  16.02.2023 18:06:10

Akcie ČEZ s největším objemem obchodů za více než půl roku. Na Slovensku firma o krok blíže k dalšímu „jádru“

Při pohledu zpět jen dvakrát v posledním roce akcie ČEZ zaznamenaly na pražské burze více než miliardový objem obchodů. Ve čtvrtek se dané hranici již výrazně přiblížily, když majitele vyměnily akcie ČEZ za 950,5 mil. . Investorská aktivita se tak dále vystupňovala, když již v předchozích dvou seancích likvidita vystoupala na nadprůměrných více než 700 mil. . Pro porovnání loni průměrný denní objem obchodů na akciích ČEZ byl zhruba třetinový, resp. dosáhl 280,6 mil. . Největší objem 1,14 mld. akcie ČEZroce 2022 zaznamenaly 27. června. Tehdy rovněž při jižním směrování, když v daný den dokonce propadly o více než desetinu na závěrečných 1 045 . Reagovaly negativně na tehdejší prvotní úvahy o sektorové dani…

Růst akcií ČEZ v předchozích týdnech způsobil zároveň navýšení jejich váhy v indexu PX. Ta se dostala přes „limitních“ 20 %, potažmo překonala jinak poslední dobou dominantní akcie ERSTE. Zkrátka akcie ČEZ ovlivňují pražskou burzu aktuálně téměř 22% vahou. Primárně se tak i druhý den v řadě postaraly o jižní směrování domácího trhu, když nakonec odepsaly 1,83 % na závěrečných 1 017 . Okolo poledne se dokonce blížily zpět hranici 1 000 , když proběhl obchod i za 1 004 .

Žádný jiný titul ve čtvrtek nakonec více nepoklesl. Svou vahou negativně působily ještě zejména akcie KB, které zakončily nejníže v tomto měsíci na 734 . Společně tedy s akciemi ČEZ tlačily na index PX, jehož ztráty se v průběhu dne blížily procentu a mohl tak zaznamenat druhou nejhorší seanci v tomto roce. Nakonec však index PX odepsal jen 0,47 %.   

 Vývoj indexu PX za poslední 2 dny

Graf PX 50 burza cenných papírů Praha

Slovensko o krok blíže k novému jadernému bloku

Dle slovenských médií společnost JESS (Jadrová energetická spoločnosť Slovenska) podala tamnímu úřadu jaderného dozoru žádost o vydání povolení na stavbu nové atomové elektrárny na západě Slovenska. Tedy v lokalitě Jaslovské Bohunice, kde společnost Slovenské elektrárne provozuje jadernou elektrárnu.

Zmiňovaná společnost JESS vznikla na konci roku 2009 a její základní kapitál činí přes 216 mil. EUR (5,1 mld. ). Ve společném „česko-slovenském“ podniku ČEZ vlastní 49% podíl, zbylých majoritních 51 % patří společnosti JAVYS (Jadrová a vyraďovacia spoločnosť). Tedy prostřednictvím Ministerstva hospodárstva SR státu.

Pro nový jaderný zdroj JESS již v roce 2016 úspěšně ukončila proces posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Následovat měl proces umístění jaderného zařízení podle atomového zákona. Po několikaletém úsilí došlo loni v říjnu ke změně zákona, která právě umožnila zahájit proces získání povolení k umístění JE bez znalosti konkrétního projektu. A přitom má zůstat v platnosti zmiňovaná EIA. Následovat má proces územního řízení podle stavebního zákona, případně podle připravované nové stavební legislativy. Projekt údajně počítá se zdrojem o výkonu 1 700 MW.

Zmínit také možno, že společnost JESS v roce 2021 zahájila přípravy na „Projektu OZE“, jehož cílem je výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů a výroba vodíku. Tedy fotovoltaika v Jaslovských Bohunicích má posloužit k výrobě vodíku s ročním objemem do 170 tun, který by se využíval především v systému veřejné autobusové dopravy ve Slovenské republice. Zmiňovaná fotovoltaická elektrárna má v první fázi dosáhnout instalovaného výkonu 10,25 MW, výhledově se pak počítá s maximálně 48 MW.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688