Vlada.cz (Vláda)
Státní rozpočet  |  16.02.2023 15:33:24

Premiér Fiala na Ministerstvu financí ujistil, že konsolidace veřejných financí je vládní prioritou

Předseda vlády ČR Petr Fiala uskutečnil ve čtvrtek 16. února již třináctou bilanční návštěvu resortů, když navštívil ministerstvo financí. S ministrem Zbyňkem Stanjurou jednal o konsolidaci veřejných financí, zrušení EET, očekávaných výnosech z daně z neočekávaných zisků či plnění programového prohlášení vlády. Premiér rovněž ocenil výrazný podíl ministerstva financí na úspěšném českém předsednictví v Radě EU.

Důležitým tématem jednání byla stabilizace veřejných financí. „Bavili jsme se o plánu konsolidačního balíčku na snížení strukturálního deficitu státního rozpočtu o 70 mld. . Plánujeme v této souvislosti řadu změn. Politické rozhodnutí ještě ale nepadlo, proto musíme mít odborné materiály a analýzy, znát dopady. Na tom nyní MF pracuje. Chceme udělat úpravy v daňové oblasti, ale při zachování současné celkové daňové zátěže pro lidi a firmy. Musíme udělat určité úpravy v oblasti sociálního a důchodového systému, chceme pokračovat v optimalizaci a zefektivnění státní správy,“ uvedl premiér.

Předseda vlády zdůraznil, že platí závazek snížit schodek veřejných financí co nejdříve pod 3 % HDP. „Je zde celá řada návrhů, které zpracoval NERV, řada návrhů od nezávislých ekonomů. Nyní se dokončuje debata na pracovní úrovni mezi zástupci jednotlivých stran a poté balíček projednají vedení koaličních stran tak, aby ho během jara mohla schválit vláda a mohl se promítnout již do státního rozpočtu pro rok 2024,“ dodal po jednání premiér.

Vláda v souvislosti s energetickou krizí schválila tzv. Windfall tax po dobu tří let pro mimořádně ziskové společnosti z oblasti výroby a obchodu s energiemi, petrolejářství, těžby a zpracování fosilních paliv a bank. „Příjem z windfall tax a cenových stropů EU pro výrobce elektrické energie v letošním roce by měl být víc jak 100 miliard korun a bude použit na zastropování cen elektřiny a plynu pro domácnosti a firmy,“ řekl předseda vlády.

Dalším tématem jednání bylo i snižování počtu úředníků. Ministerstvo financí a jeho podřízené organizace jako Generální finanční ředitelství a další zrušily během loňského roku celkem 925 míst. Jdou tak příkladem celé státní správě. Část míst byla zrušena z důvodu rušení agend – např. EET či silniční daně.

Oba politici diskutovali rovněž o zvýšení ročního limitu pro povinnou registraci k DPH z 1 milionu na 2 miliony či ukončení EET k 1. lednu. „Znamenalo to definitivní konec šikany živnostníků, která byla pozastavena na 2 roky již samotnou minulou vládou v důsledku covidové pandemie. Naše vláda tak plní programové prohlášení, kde slibovala úlevu od zbytečné byrokracie pro podnikatele, které provoz a aktualizace pokladních zařízení stálo každý rok cca 1,5 mld. ,“ řekl premiér Fiala.

Bilanční rozhovory s ministry budou pokračovat i nadále. Účelem schůzek je získání detailních informací o tom, co se ministrům podařilo a na co je potřeba se ještě více soustředit.

18.02. 17:30  hodně špatný humor (Tomasso)
18.02. 16:43  hodně špatný humor (Šmoula Mrzout)
18.02. 14:18  hodně špatný humor (Šižirbold Dagvasambú)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688