Marek Malina (Portu)
Finanční rady  |  16.02.2023 15:56:44

Jak úspěšně zhodnocovat peníze?

Investování se pojí s potenciálem vysokého výnosu i s možnými ztrátami a mnozí investoři chtějí vidět skvělé výsledky za krátkou dobu. Riziko k investování patří, existuje ale mnoho pravidel, jak ho snížit na minimum. Tím možná nejdůležitějším je investovat dlouhodobě.

Obecně platí, že pokud investoři chtějí investovat úspěšně, musí mít široce diverzifikované portfolio (napříč různými třídami aktiv) a investovat pravidelně. I tak je ale velice velká pravděpodobnost, že pokud bychom se rozhodli investice ukončit za pár měsíců či let, můžeme být ve ztrátě (hned vysvětlíme, nebojte). Ke splnění svých investičních cílů je tedy zapotřebí i třetí a možná nejdůležitější zásada. Tou je investovat dlouhodobě.

S tržní volatilitou se lze vypořádat

Jednou z hlavních obav při jakémkoliv druhu investování je volatilita na trhu. Volatilita je pravděpodobnost, že se cena, výnos či zisk budou během určitého období měnit. Jiný způsob, jak je o volatilitě možné uvažovat, je z hlediska cenových výkyvů. Čím větší a častější jsou cenové výkyvy investice, tím vyšší je její volatilita. Investice s vysokou volatilitou mají vysokou míru rizika, protože jejich ceny jsou nestabilní.

Je ale důležité uvědomit si, že krátkodobá volatilita nemusí nutně vypovídat o dlouhodobém trendu. Cenný papír může být denně vysoce volatilní, ale dlouhodobě vykazovat růst nebo stabilitu.

Z grafu je patrné, že v roce 2020 trhy zažily jeden z nejprudších a největších poklesů v historii, ze kterého se během jednoho roku vzpamatovaly a dosáhly nových maxim. Stejná situace je na stole nyní. Současné poklesy tak nabízejí jedinečnou příležitost, jak nakoupit aktiva za zvýhodněné ceny s jistotou, že se v budoucnu trend obrátí.

Pokud chcete dosahovat dlouhodobých výnosů, není potřeba se pozastavovat nad krátkodobými vzestupy a poklesy trhu. Díky dlouhodobému investování se nemusíte zabývat aktuálními zprávami z finančního trhu, protože to, co nyní může výrazně zahýbat s trhem je z dlouhodobého hlediska (20 a více let) absolutně nepodstatné. Etapy vysoké volatility a prudkých krátkodobých poklesů jsou totiž v rámci dlouhodobých býčích trendů naprosto běžným jevem.

Výhoda dlouhodobého investování spočívá ve vztahu mezi volatilitou a časem. Investice držené po delší dobu mají tendenci vykazovat nižší volatilitu než investice držené po kratší dobu. Čím déle investujete, tím větší je pravděpodobnost, že budete schopni přečkat období nízkých tržních hodnot. Aktiva s vyšším rizikem krátkodobé volatility (např. akcie) mají v dlouhodobém horizontu tendenci dosahovat vyšších výnosů než méně volatilní aktiva.

Čím delší investiční horizont zvolíme, tím spíše můžeme na základě historických dat doufat v kladné nominální zhodnocení peněz investovaných do amerického akciového trhu. Načasovat trh je naopak velmi obtížné a riskantní. Ačkoliv mnoho lidí propadá panice, když vidí zprávy o klesajícím trhu, zůstat dlouhodobě na akciovém trhu se historicky vyplatilo. I když se krátkodobé výkyvy zdají být náhodné, akciový trh má tendenci odrážet celkový růst a produktivitu ekonomiky v dlouhodobém horizontu.

Kdy začít investovat? Nejlépe ihned

K propadům trhů může dojít kdykoliv a lidi od investování často odrazuje to, že neví, kdy začít, protože se bojí špatného načasování. Když se investoři nakonec přeci jen odhodlají, téměř s jistotou se potkají s určitým poklesem trhů, který může znervóznět i zkušené investory, což může vést k unáhleným a nepromyšleným rozhodnutím. Navzdory rizikovosti a mnohým historickým propadům jsou ale akcie z historického hlediska velmi výnosné. Stačí jen investovat dostatečně dlouhou dobu.

Graf výše znázorňuje nejvyšší a nejnižší možnou roční výkonnost v různých časových horizontech mezi lety 1926 –⁠ 2022. Čím déle investujeme, tím je rozpětí možných výsledků užší. Průměrný roční výnos je při dlouhém horizontu sice menší, ale stejně tak i riziko nebo velikost ztráty. Kdybyste měli investiční horizont pouze 1 rok, mohla by se výkonnost vašich investic pohybovat někde v rozmezí od +53 % do -44 %. Pokud byste ale kdykoliv mezi lety 1926 –⁠ 2022 pro investici do S&P 500 zvolili horizont 30 let, vaše nejvyšší možná roční výkonnost by činila +13,6 % a nejhorší +8 %. Znamená to tedy, že byste v případě 30 letého horizontu pouze vydělali.

Volatilita je při investování do akcií základním pravidlem hry. V průběhu prvních 5 let můžete na akciovém trhu velmi prodělat. V krátkodobém horizontu je totiž nemožné určit, zda trh půjde nahoru nebo dolů. Pokud ale vydržíte 20 a více let, je téměř nemožné mít zápornou výkonnost. Čím déle investujeme, tím déle převládá dlouhodobý růst nad krátkodobou volatilitou.

Dlouhodobá výkonnost indexu S&P 500 znázorňuje, že po každých mohutných poklesech následovalo období růstu. Akciové trhy se v minulosti vzpamatovaly z mnoha krizí a je tedy jen otázkou času, kdy se situace obrátí k lepšímu. Po každé krizi totiž přichází období růstu, které zpravidla trvá mnohem déle než poklesy.

Historické statistiky tak přejí dlouhodobým investorům, protože riziko červených čísel se s přibývajícími roky výrazně snižuje. Dlouhodobé investování nebude nikdy snadné a může se zdát nudné, ale pro naprostou většinu investorů zůstane nejlepší sázkou na solidní výnosy na akciovém trhu. Trpělivost je stále odměňována a dlouhodobí investoři budou mít vždy vyšší pravděpodobnost úspěchu než spekulanti, kteří investují riskantně a na krátké období.

_______________________________________

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

– Článek není investičním doporučením

– Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů

– Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové

– Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích

– Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Marek Malina

Marek Malina

Marek pracuje ako analytik a špecializuje sa predovšetkým na makroekonómiu, globálne akciové trhy, prípadne komodity. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom. Marekove komentáre a analýzy vychádzajú v popredných médiách v Česku a na Slovensku.



Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 11:39  Jak vybrat správný rekvalifikační kurz: Průvodce pro začátečníky Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po 11:09  Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem? Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po   0:00  Invalidní důchod lze získat na jakoukoliv nemoc Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688