mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  16.02.2023 13:10:00

Francouzská skupina Latécore přesouvá výrobu ze své továrny budoucnosti v Toulouse do České Republiky a Mexika


VýrobceleteckéhovybaveníLatécoerese chystádelokalizovatvýrobuzesvétzv. «?továrnybudoucnosti 4.0?» v Toulouse, kterábylaotevřenateprve v roce 2018. Do konceroku 2024 takbudepřemístěno 109 pracovních míst a automatizovanévýrobní linky do závodůskupiny v Českérepublice a Mexiku.

Společnost Latécoere působí v ČR již od roku 2000, kdy odkoupila část pražského závodu Letov se specializací na obrábění, povrchové úpravy a montáže v leteckém průmyslu. Francouzská skupina do českého závodu významně investovala, velká část provozů prošla rekonstrukcí a vznikly také nové výrobní prostory. Postupem času byla zahájena montáž pasažérských dveří letounu A320, A380 a kompletního sortimentu dveří pro letouny Embraer 170/190.? Nyní se závod v pražských Letňanech specializuje na výrobu dílů z?obtížně obrobitelných kovů, hliníkových slitin a kompozitů, navíc zajišťuje také povrchové úpravy dílů pro ostatní závody nadnárodní skupiny Latécoere. Vedle této úzce specializované činnosti zajišťuje letňanský závod Latécoere výrobu a montáž dveří do kompletní modelové řady výrobce letadel Dassault.
V důsledku pandemie musela česká společnost v roce 2021 propustit třetinu svých zaměstnanců. V?závodě aktuálně pracuje přes 420 zaměstnanců.

Transfer výroby z Francie tak představuje obrat ve strategii firmy o 180 stupňů. Latécoere do továrny v Toulouse o celkové rozloze 9 000 m2 dosud investoval přes 47 milionů EUR a dostal i podporou ze strany státu. Skupina továrnu otevřela s plánem vrátit do ní výrobu základních dílů, kterou do té doby zadávala subdodavatelům, a vsadila na velkou míru automatizace s cílem snížit náklady. Otevření továrny proběhlo v době uzavření továrny v historickém areálu Périole v Toulouse, kde zůstala centrála a dílna s 50 zaměstnanci.

Důsledky celosvětové pandemie COVID-19 a potíže Boeingu 787 způsobily pokles výroby a výrazně negativně ovlivnily hospodaření továrny. Konkurence navíc delokalizovala výrobu základních dílů a stala se konkurenceschopnější.

Továrna ve Toulouse však nebude uzavřena úplně, výhledověby do ní měla směřovat další výroba v rámci regionální reorganizace skupiny. Společnost Latécoere plánuje během příštích dvou let uzavřít také továrnu na propojovací systémy v Labege (v Haute-Garonne), přičemž část výroby by měla být přesunuta do Tuniska a část do zmíněné továrny budoucnosti v Toulouse.

Počet zaměstnanců společnosti Latécoere ve Francii, který dlouhou dobu činil více než 2 000, se za deset let snížil téměř o polovinu. V roce 2021 zaměstnávala skupina 4 800 lidí a dosáhla obratu 380 milionů eur.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688