Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  16.02.2023 12:54:58

Dohoda Severní Makedonie a EU v oblasti migrace a správy hranic

Evropský parlament včera 15.2. hlasoval o dohodě mezi Evropskou unií a Severní Makedonií v oblasti správy hranic. Na plenárním zasedání byla europoslanci schválena spolupráce mezi Evropskou pohraniční a pobřežní stráží (Frontex) a Severní Makedonií.

Frontex se bude podílet na řízení migračních toků, boji proti nelegálnímu přistěhovalectví a přeshraniční trestné činnosti na hranicích Severní Makedonie. Další náplní dohody jsou společně organizované operace a rozmístění týmů pro správu hranic. Podobné dohody v oblasti Balkánského poloostrova byly zřízeny např. s Albánií v roce 2018 nebo se Srbskem a Černou Horou v roce 2019.

První jednání o dohodě byla zahájena v červenci 2022 Evropskou komisí. Dohodu posléze podepsala komisařka Ylva Johansson, makedonský ministr vnitra Oliver Spasovski a český velvyslanec v Severní Makedonii Jaroslav Ludva, který reprezentoval české předsednictví Rady Evropské unie. Návrh dohody poté přijala v říjnu 2022 Rada EU během českého předsednictví.

Komisařka Johansson se k uzavření dohody se Severní Makedonií vyjádřila následovně: „Jsem ráda, že dnes mohu podepsat tuto dohodu, protože posílí naši spolupráci v oblasti migrace a správy hranic. Frontex bude moci nasadit stálé týmy sborů, které budou ruku v ruce s pohraniční stráží Severní Makedonie předcházet přeshraniční trestné činnosti, zejména pašování a obchodování s lidmi, a zajišťovat bezpečnost občanů Severní Makedonie a Evropské unie.“

Severní Makedonie zůstává na jedné z klíčových tranzitních tras pro nepravidelnou migraci a je hlavním migračním koridorem mezi Řeckem a Srbskem. Země nadále sehrává konstruktivní roli při řízení migračních toků. Migranti se na trasách stávají terčem skupin organizovaného zločinu, které se zabývají pašováním lidí a často vymáhají peníze a využívají je. Migrantům na této trase tudíž hrozí nebezpečí a mohou čelit porušování lidských práv.

Evropská unie podporuje Severní Makedonii nejen finančně. Během let 20072020 se v rámci předvstupní podpory Severní Makedonie do EU investovalo přibližně 52 milionů eur do oblasti migrace a správy hranic. Současně běží několik projektů posilující tyto oblasti. EU taktéž již od roku 2016 prostřednictvím nástroje předvstupní pomoci (IPA II) financuje zahraniční hostující i vnitrostátní pohraniční stráže v Severní Makedonii . Bilaterální a regionální podpora v oblasti migrace a správy hranic v rámci programu IPA III dosahuje přibližně 171,7 milionů eur.

Autorka: Martina Wranová, Euroskop.cz

Zdroj: Evropská komise, Rada EU

Foto: Evropská komise

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688