Ušetřit jde i v kuchyni, aniž byste to pocítili

Ušetřit jde i v kuchyni, aniž byste to pocítili

Dobré jídlo je radost. Nejen pro ty, kdo si na něm pochutnávají, ale i pro kuchaře, co si na něm dali záležet. I když nás rostoucí ceny energií nutí víc přemýšlet, kde ušetřit, v kuchyni to ani nemusíte pocítit. Stačí vědět, kde peníze zbytečně utíkají. Poradíme!

S neúspornými spotřebiči pryč

Ne nadarmo se jim říká spotřebiče. Aby fungovaly, musejí spotřebovávat – elektřinu, plyn případně i vodu. Obecně platí, že domácí pomocníci, co mají deset a více let, už nejsou zpravidla hospodární. A pokud už fungují jen na heslo, pryč s nimi.

Nové spotřebiče vybírejte i podle štítků

Zatímco pračky, pračko-sušičky, chladničky, vinotéky a myčky nádobí se od roku 2021 označují novým systémem štítků s třídami A-G, další spotřebiče teprve na přeštítkování čekají. Proto ty nejúspornější pečicí trouby, sporáky, odsavače nebo sušičky prádla najdete ve třídě A+++. Informaci o energetické účinnosti každého spotřebiče najdete povinně uvedenou na štítku jak v kamenných obchodech, tak na webu výrobce i prodejce.

Pečení, sladké pečení

Pečení dělá domov domovem. Rozhodně není potřeba se pečených dobrot pod vidinou nákladů vzdát - spíš hledat cesty, jak využívat možnosti spotřebiče naplno. Například funkce Cook3 nebo dokonce Cook4 umožňuje připravit až čtyři různé chody najednou bez smíchání chutí i vůní.

Jako první vložíte pokrm s nejdelší dobou přípravy, a pak přidáváte další, případně prohazujete umístění plechů a upravujete teplotu. Prostor trouby vyhřejete jednou, a mnohem lépe teplo využijete. A ještě k tomu šetříte i svůj čas. Není tedy řeč o pečení čtyř plechů cukroví, ale o běžné přípravě vícechodového oběda.

Podceňovaný pomocník s mikrovlnami

K úsporám vám pomůže i mikrovlnná trouba. Třeba při ohřevu, když využijete poklop. Pokrm naservírujete na talíř, zakryjete, a vytvořená pára jej zregeneruje. Ušetříte tak několik malých hrnců, v nichž byste na varné desce ohřívali na několika hořících třeba maso, přílohu a omáčku a hrnce následně umývali v myčce nádobí. Takhle je vše hotové za pár minut, a zašpiníte jen jeden talíř.

Dobrá multifunkční mikrovlnka s unikátní funkcí Crisp a CrispFry a patentovaným zapékacím talířem dovede i péct pokrmy s křupavým povrchem a kůrčičkou, zapékat nebo fritovat bez tuku jako horkovzdušná fritéza. A horkovzdušný ohřev nahradí klasickou troubu. V takové mikrovlnné troubě můžete připravit vlastně všechno - křupavou pizzu, hranolky i rybí prsty, nedělní pečené kuře s křupavou kůžičkou nebo vláčný štrúdl. Navíc za mnohem kratší čas a s minimem energie. A funkce pro vaření v páře pomocí speciální nádoby vám nabídne výhody parní trouby.

Odsavače

Aby odsavače fungoval co nejlépe, je třeba, abyste jej zapnuli ještě chvíli před vařením. „Když už je nad hrncem plno páry, je to pozdě. Odsavače totiž potřebuje pro optimální chod vytvořit podtlak. Tehdy je i odsávání nejúčinnější,“ radí Darina Papáčová, odbornice společnosti Whirlpool a Indesit. Některým lidem vadí hluk, a tak odsavač zapínají co nejpozději. To ale není dobře. Je lepší si pořídit odsavač s účinným perimetrickým odsáváním a skutečně tichým chodem.

Varné desky

Rekordmany v účinnosti a nízké spotřebě jsou jak známo indukční desky; porazí plyn i rychlovarnou konvici. Mohou mít i automatické funkce, které odvedou daný úkol co nejúsporněji. A také možnost vaření na spojené ploše FlexiCook nejen ve velké nádobě, ale také až ve třech menších.

„Jestli nedáte dopustit na plyn, výhodné jsou varné desky s dvoukorunkovými hořáky, které vytváření dva prstence s velmi efektivním ohřevem uprostřed i vně hořáku. Unikátní Multilevel Flame s krokovou regulací planeme zase zaručí vždy stejné, přesné nastavení intenzity ohřevu, kterou pro daný úkol potřebujete,“ dodává Darina Papáčová.

Je tu ještě i trik našich babiček: používejte pokličky. A také nádobí se silným dnem, třeba litinové, které mnohem lépe akumuluje a drží teplo. Zdroj ohřevu tak můžete i vypnout o něco dřív, a pokrm sám „dojde“. Mnohem rychlejší a úspornější je také vaření v tlakovém hrnci.

U myček víc využívejte automatiku

Myčky jsou skvělým pomocníkem, co šetří skutečně velké množství vody a času. To ví každý, kdo strávil, byť jen den bez jejích služeb. „Nastavením automatického programu předejdete nesprávné volbě a zbytečnému plýtvání,“ radí Darina Papáčová.

Speciální programy, jako je intenzivní mytí při vysoké teplotě, je zbytečné používat, když k tomu není důvod. Hodně energie ušetří i přirozené dosušování při otevřených dvířkách, pokud myčka tuto možnost má. Navíc tento systém brání i možnému šíření bakterií v teplém, vlhkém prostředí bez přístupu vzduchu. Myčku i filtr opět pravidelně čistěte. Jinak je činnost cirkulačního čerpadla ztížená, což se odrazí na spotřebě.

Foto: Whirlpool a Indesit



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně