Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  16.02.2023 08:58:01

5 zaručených rad, jak snížit výdaje domácnosti v roce 2023

Stále méně Čechů dokáže vyjít se svými příjmy. Podle nedávného průzkumu České spořitelny žije dokonce třetina Čechů pouze s minimální rezervou, která nepokryje ani jeden měsíc jejich průměrných životních nákladů. Drahé energie, ale i rostoucí inflace nás nutí sahat hlouběji do kapsy a na úspory zbývá málo nebo nic.  Někdy přitom stačí trochu – šetřit na správných místech a vhodně plánovat.

Vytvářet finanční rezervu je stále složitější

Téměř třetina Čechů žije jen s minimální finanční rezervou, která by v případě nouze nepokryla ani jeden měsíc jejich průměrných životních nákladů. S těmito závěry přišla Česká spořitelna společně se Sociologickým ústavem AV ČR a portálem Evropa v datech v rámci průzkumu Index finančního zdraví Čechů.

A situace je mnohem vážnější. Ze stejného výzkumu vyplývá, že každá desátá domácnost v Česku žije bez jakékoli finanční rezervy. Přitom dvě třetiny z nich neměly potíže v minulosti finanční rezervy vytvářet. Hlavním důvodem, proč si nedokáže 10 % Čechů budovat žádnou finanční rezervu, jsou zejména nízké příjmy. Ty podle dotázaných postačí pouze na pokrytí běžných výdajů. Více než 40 % dotázaných přitom uvádí, že předpokládá i do budoucna, že se jejich situace bude zhoršovat.

Jak začít tvořit úspory? Snižte výdaje

Proto se nabízí pouze dvě cesty, jak danou situaci řešit – zvýšení příjmů nebo snížení výdajů. Větší výdělek vám zajistit nedokážeme, dokážeme vám ale poradit, jak omezit některé nezbytné výdaje.

  1. Rozpočet je základ všeho

Mějte dokonalý přehled o svých pravidelných i nenadálých výdajích. Dobře sestavený rozpočet vás upozorní na to, kde utrácíte nejvíc a jaká jsou vaše slabá místa. Zároveň vám ukáže, kdy můžete začít spořit a kolik peněz je rozumné odkládat stranou. Pokud jste se rozhodli, že letošní rok začnete se svými financemi vycházet a budete své utrácení držet více na uzdě, je správné sestavení rodinného rozpočtu tím základním krokem k vašemu finančnímu zdraví.

  1. Najděte úspory ve spotřebě energií

Vysoké ceny elektřiny a plynu neumožňují příliš vyjednávat o ceně, kterou za spotřebované množství platíme. Proto je aktuálně nejsnazší cestou, jak na energiích ušetřit, omezení její spotřeby. A nejde jen o správné nastavení teploty v místnosti, ale o celkové hospodaření s energiemi. Snižte teplotu v bojleru, upravte teplotu v ledničce a vyplatí se také pravidelné odstraňování námrazy v mrazáku. Místo horké vany si dejte sprchu, vypínejte spotřebiče a perte pouze na 40 °C.

  1. Máte automobil? Hlídejte si povinné ručení a jezděte chytře

Asi každý ví, že pokud chce snížit spotřebu, měl by se vyvarovat prudkému rozjíždění a brzdění, nejezdit stylem brzda-plyn, řadit včas a nepřevážet zbytečnou zátěž. Málo kdo už ale ví, že třeba střešní nosič dokáže zvýšit spotřebu vašeho paliva až o 10 %. Také používání klimatizace se projeví negativně nejen na výkonu, ale také na spotřebě. Včasná výměna provozem opotřebených dílů a pravidelné servisní prohlídky vás zase mohou ochránit před rozsáhlými a finančně nákladnými opravami.

Výrazně se dá ušetřit také při výběru pojištění vozidla. Díky online srovnávači povinného ručení můžete ušetřit až několik set korun, aniž byste přišli o kvalitní služby.

  1. Srovnávejte

Když potřebujete pojistku nebo novou půjčku, jdete na internet a pro výběr použijete některý osvědčený srovnávač. Stejně postupujte také při koupi spotřebního zboží. Zbožové srovnávače vám umožní zjistit, zda pořizovanou věc nemůžete koupit jinde s výraznou slevou a ušetřit. Správným výběrem a porovnáváním cen lze ušetřit i tisíce korun. Přidanou hodnotou srovnávačů jsou uživatelské recenze, které vám s výběrem správného produktu výrazně pomohou.

  1. Plánované nákupy a obědy sebou

Místo každodenních malých nákupů si promyslete na týden dopředu, co budete vařit a nakupte všechno najednou. Proč? Ušetříte čas a peníze, protože v košíku často skončí i něco, co nebylo úplně v plánu. Stejně tak se prodraží každodenní obědy v restauraci. Místo nich si uvařte občas jídlo do krabičky a k tomu klidně přibalte i svačinu. A pokud si říkáte, že jsou tyhle rady přeci jen známé a určitě velkou úsporu nepřinesou, zkuste prostě začít a dvě měsíce se jich držet. Zjistíte, že vám na konci měsíce v peněžence zůstane více peněz a lépe se vám s nimi hospodaří.

 

 

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 11:39  Jak vybrat správný rekvalifikační kurz: Průvodce pro začátečníky Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po 11:09  Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem? Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po   0:00  Invalidní důchod lze získat na jakoukoliv nemoc Petr Holub (MojeNebankovka)
Ne 21:35  Cena elektřiny roste: Kdy zdraží dodavatelé? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688