Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  16.02.2023 08:08:54

Americká poptávka zůstává robustní, což může být problém pro Fed (Ranní zpráva z finančního trhu)

Americké maloobchodní tržby včera překvapily silnými čísly za leden. Meziměsíčně rostly o 3 %, oproti konsensu tedy o celý procentní bod rychlejším tempem. K nárůstu došlo jak v motoristickém, tak i nemotoristickém segmentu. Dnešní počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti by navíc měly znovu potvrdit napjatost trhu práce v USA. Vystoupí i několik centrálních bankéřů z Fedu, v případě kterých bude zajímavé sledovat vyjádření ohledně možných implikací těchto silných dat pro další vývoj úrokových sazeb.

Silná data z trhu práce a maloobchodu jsou výzvou pro Fed

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti by měl v USA setrvat na velmi nízkých úrovních. Finanční trh jich očekává v průměru 200 tisíc. Zveřejněn bude i lednový vývoj cen amerických průmyslových výrobců. Jejich meziroční růst by měl zpomalit z 6,2 % na 5,4 %. Působit bude vyšší srovnávací základna i mírnější tlaky na růst cen. Filadelfský Fed pak zveřejní únorový ukazatel důvěry podnikatelů, která by se podle trhu měla zvýšit.

Vystoupit by dnes měli také vybraní centrální bankéři z amerického Fedu. Zajímavé bude sledovat jejich názory na včera zveřejněná data maloobchodních tržeb, která komentujeme níže. Ta totiž v kombinaci s napjatým trhem práce mohou být překážkou v krocení americké inflace.

Spotřebitelská poptávka v USA na začátku roku výrazně ožila

Americké maloobchodní tržby v lednu zaznamenaly velmi silný růst. Meziměsíčně byly vyšší o 3 % (v nominálním vyjádření) po předchozím poklesu o 1,1 %. Lednový meziměsíční nárůst tak byl oproti tržnímu konsensu o celý jeden procentní bod vyšší. Významně k tomu přispěla silná čísla prodejů aut, avšak i bez nich maloobchodní tržby rostly svižným tempem o 2,3 % m/m (oproti konsensu více než dvojnásobek). Oživení spotřebitelské poptávky by v USA bylo v souladu se silným trhem práce, postupně se zmírňující inflací a s tím souvisejícím nárůstem důvěry domácností. Zároveň ale připomeňme, že data amerických maloobchodních tržeb vykazovala v posledních měsících vyšší míru fluktuace. Případné silnější a trvalejší oživení poptávky amerických domácností by bylo komplikací pro Fed. Ten začátkem února zpomalil tempo s jakým zvyšuje úrokové sazby na standardních +25 bb a otázkou tak je, zdali ve světle posledních silných dat nakonec nebude muset opět šlápnout na plyn.

Prosinec byl pro evropský průmysl slabým měsícem. Průmyslová produkce v eurozóně v prosinci meziměsíčně klesla o 1,1 %, což bylo o něco více, než se čekalo (-0,8 % m/m). Směrem výše byl ale naopak revidován údaj za listopad. Zatímco původně listopadová data ukazovala na meziměsíční růst o 1 %, po revizi to je +1,4 %. Vývoj evropského průmyslu tak zůstává z měsíce na měsíc hodně volatilní, když se i nadále sem tam objeví dílčí problémy s dodávkami výrobních vstupů. V druhé polovině loňského roku navíc na energeticky náročná odvětví silně dopadaly vysoké ceny energií. Z hlediska velkých evropských ekonomik pokles průmyslové produkce v prosinci zaznamenalo pouze Německo (o 2,1 %). Produkce naopak svižně meziměsíčně rostla ve Francii (+1,1 %), Itálii (+1,6 %) a Španělsku (+0,7 %). Trend vývoje průmyslového sektoru by podle nás měl být v dalších měsících spíše pozitivní. I přes přetrvávající dílčí problémy by k tomu mělo přispět významné zlepšení situace v dodavatelských řetězcích, oživení spotřebitelského a podnikatelského sentimentu, stejně tak i návrat cen energetických komodit na předválečnou úroveň.

Lednová průmyslová produkce v USA zklamala, důvěra tamních průmyslníků se však významně zlepšila. Průmyslová produkce po prosincovém poklesu o 1 % v lednu meziměsíčně stagnovala, když se čekal její růst o 0,5 %. Indikátor důvěry podnikatelů ve zpracovatelském průmyslu od newyorského Fedu v únoru korigoval předchozí pokles. Z historického hlediska ale zůstává tato důvěra podprůměrná.

Polská inflace sice v lednu zrychlila, oproti očekávání však méně. Zatímco v prosinci meziroční růst spotřebitelských cen činil 16,6 %, v lednu dosáhl 17,2 %. Analytici v průměru očekávali 17,6 %. Meziměsíčně vyšší byly hlavně ceny energií (v průměru o 10,4 %). V únoru podle našeho odhadu inflace ještě dále poroste nad 18 % a překoná dosavadní rekord současné inflační vlny z října (17,9 % y/y). Poté by ale již mělo docházet k jejímu snižování, a to i vlivem vyšší srovnávací základny. Jádrová inflace v lednu vzrostla z 11,7 % na 12 % y/y a její další významnější nárůst nepředpokládáme. Vše tak podle nás nahrává tomu, že tamní centrální banka dále úrokové sazby zvyšovat nebude a další změnou bude jejich pokles. První snížení sazeb čekáme v září (o 25 bb) a další pak v říjnu (o 50 bb). Možnost částečného uvolnění měnové politiky před koncem roku připustili i někteří představitelé polské centrální banky.

Silná čísla maloobchodních tržeb v USA přispěla k posílení amerického dolaru. Ten vůči euru během včerejšího evropského obchodování zpevnil o zhruba půl procenta k 1,068 USD/EUR. Dolarové sazby rostly především v případě delších splatností (u dvouletého tenoru o asi 25 bb), krátký konec výnosové křivky zůstal přibližně beze změny. Vrchol amerických sazeb finanční trh nadále čeká mírně nad 5 %. Česká koruna a polský zlotý k euru mírně posílily (v obou případech o 0,2-0,3 %), naopak maďarský forint půl procenta odepsal. Tuzemská měna se tak přiblížila k 23,60 CZK/EUR.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.04.2024Americký trh práce zůstává odolný (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.02.2024Americký trh práce zatím zůstává napjatý (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
19.10.2023Americký trh práce zůstává napjatý (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688