Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.02.2023 06:03:00

Sazby letos dolů nepůjdou, domnívá se stratéžka Invesco. Příkladem pro Fed by mohla být Kanada

Ekonomika je v dobrém stavu a trhy by měly upustit od očekávání, že ještě tento rok dojde k poklesu sazeb. Pro Bloomberg to uvedla hlavní stratéžka společnosti Invesco Kristina Hooper. Podle ní skutečně není důvod, aby sazby klesaly, na to by se musela hospodářská situace výrazně zlepšit.

Úvahy o dalším ekonomickém vývoji v USA se často točí kolem chování domácností a jejich výdajů. Spotřeba totiž tvoří asi 70 % celkové poptávky a Hooper se domnívá, že „spotřebitel je v docela dobrém stavu“. Jednou z příčin je stále velmi silný trh práce, který by centrální banka ve snaze snížit inflaci ráda ochladila.

Stratéžka se tedy domnívá, že současná situace se výrazně liší od minulých cyklů zvedání sazeb, kdy spolu s nimi rostla i nezaměstnanost. Během pandemie přitom došlo k prudkému růstu úspor domácností, které ale podle stratéžky už klesly. Stále se ovšem nachází na vyšších úrovních než před dvěma lety, zároveň jsou na úrovni, která již motivuje k větší participaci na pracovní síle.



„Je tu hodně spotřebitelů, kteří jsou schopní utrácet,“ pokračovala Hoopper. Podle ní se zlepšuje i situace na straně inflace a inflační očekávání jsou velmi dobře ukotvena. Fed se zároveň chce vyhnout tomu, že přestane s utahováním své politiky příliš brzy a následně dojde k opětovnému zvýšení inflace. Podle expertky si ale americká centrální banka může vzít příklad z kanadské. BoC totiž oznámila, že si dá pauzu ve zvedání sazeb s tím, že se k němu vrátí, pokud to vyžádá další vývoj inflace.

BoC tedy přistoupila k „podmíněné pauze“ a „to by mohl být model pro Fed“. Trhy by přitom věděly, že pokud se inflace začne opět zvedat, centrální banka začne s dalším zvyšováním sazeb. Morgan Stanley v následujícím grafu ukazuje svůj odhad vývoje jednotlivých fází ekonomického cyklu. Podle ekonomů této banky americké hospodářství právě vstoupilo do fáze poklesu:
03

Zdroj: Bloomberg, Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688