mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  15.02.2023 18:10:00

Francouzská ekonomika v roce 2022 a perspektivy na rok 2023

Francouzská ekonomika v roce 2022 a perspektivy na rok 2023

15.02.2023 / 17:45 | Aktualizováno: 15.02.2023 / 18:10

Francouzská ekonomika zaznamenala v roce 2022 růst 2,6 %, což v současných podmínkách svědčí jak o její odolnosti v kontextu energetické krize, tak o oživení po dlouhých měsících poznamenaných protipandemickými opatřeními.Ministerstvo financí na tento rok prozatím zachovává svou prognózu 1% hospodářského růstu a průměrného růstu cen ve výši 4,2 %.

Ekonomika ve Francii se na konci roku 2022 ukázala být dokonce odolnější, než se očekávalo, a to přes vysokou inflaci, jejíž průměrná roční výše činila 5,2%. I přes tento pozitivní signál však pro rok 2023 zůstává mnoho nejistot a vyhlídky na skutečné oživení jsou v očích ekonomů stále velmi nejisté.

Současnou ekonomickou situaci charakterizují dva zcela opačné jevy, kdy spotřeba domácností stagnuje a vůle podniků investovat má rostoucí tendenci. Spotřeba domácností tak jednoznačně táhla aktivitu ekonomiky dolů, a to ať se jednalo o spotřebu potravin či energií. Firemní investice byly naopak velmi dynamické a na konci roku zaznamenaly další nárůst o 1,2 %, což je stejně jako nárůst pracovních příležitostí důkazem optimistických vyhlídek firem.
Podle prognózy francouzského statistického úřadu INSEE by měl růst spotřebitelských cen, který se od léta pohybuje kolem 6 %, od tohoto března zpomalovat. V polovině roku by tak měl meziročně dosáhnout 5 %, což je méně než 5,3 %, které statistický úřad předpokládal ještě v prosinci, a to zejména v důsledku poklesu cen energií a ropy. Statistici však odhadují, že ceny potravin v průběhu roku nadále porostou, a to téměř 13% tempem. Zkraje letošního roku se v cenách ještě promítně zrušení slev na pohonné hmoty a zvýšení cen energií. Ve výsledku se pro rok 2023 odhaduje průměrná roční míra inflace 4,2 %.

Naopak míra nezaměstnanosti i přes komplikovanou ekonomickou situaci odolává a stále pomalu klesá. Aktuálně je na úrovni 7,2 % aktivního obyvatelstva, nejníže za posledních 15 let. Vláda se tedy nevzdává svého ambiciozního cíle dosáhnout « plné zaměstnanosti » (tzn. míra nezaměstnanosti 5 %) do konce roku 2027.

Obchodní deficit Francie dosáhl v loňském roce rekordní výše 164 miliard eur. Důvodem byly prudce rostoucí ceny energií, znehodnocení eura a slábnoucí francouzský průmysl. Na druhé straně bilance služeb zaznamenala nebývalý přebytek 50 miliard eur. Navzdory zpomalení světového obchodu se sice francouzský vývoz hodnotově zvýšil o 18 %, zdaleka to však nestačilo na kompenzaci prudkého nárůstu dovozu, který zdražil především kvůli strmému nárůstu cen energií a oslabení eura vůči dolaru. Přitom ve srovnání s rokem 2019 je pouze 60 % navýšení schodku obchodní bilance v roce 2022 způsobeno energetikou a 40 % se týká ostatních odvětví průmyslu.

Jedním z důvodů slabších výsledků francouzského exportu je propad podílu zpracovatelského průmyslu na HDP z 18 % v roce 2000 na 9 % v roce 2021. Odvětví, jako je zemědělská výroba, kosmetika, parfumerie nebo léčiva, zaznamenala v loňském roce nárůst prodejů v zahraničí. Na druhou stranu letecký průmysl, který je klíčovým francouzským exportním odvětvím, nedosáhl zatím ještě ani úrovně z období před pandemií.

PERSPEKTIVY

Hospodářský růst ve čtvrtém čtvrtletí 2022 je slibným signálem pro rok 2023, očekává se, že hospodářská aktivita zůstane odolná, i když zrychlení růstu bude jen velmi pozvolné. Různé vnější šoky z předchozích měsíců, jako například problémy v dodávkách, měnová politika, pandemie, ceny energií atd.. by měly postupně slábnout. Návrat k normálu však bude trvat delší dobu, zejména pokud jde o inflaci.

Francouzské firmy zůstávají poměrně optimistické. V prvním čtvrtletí 2023 by se průmyslová výroba mohla mírně zvýšit, a to díky oživení v těžkém průmyslu a rafinériích, zmírnění problémů s dodávkami a pokračujícímu oživení výroby elektřiny. Aktivita v oblasti služeb by si měla udržet mírné růstové tempo. Obecně ale přetrvávají u firem obavy z nedostatečné či nestabilní poptávky.

Deficit obchodní bilance bez započítání energií by se mohl v roce 2023 snížit a s uvolněním omezení, která limitovala objemy produkce, by se měl v letošním roce oživit i prodej letadel a automobilů.

Na druhou stranu nelze vyloučit nové nákladové šoky, ať už v souvislosti se zpřísněním měnové politiky, s rostoucím geopolitickým napětím, nebo s oslabením faktorů, které dosud umožňovaly ekonomice odolávat. Francouzský svaz průmyslu je proto ve svých výhledech opatrnější a v letošním roce předpokládá nulový růst.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688