David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  15.02.2023 17:42:59

Společnost Palantir se zdá být skutečným vítězem v oblasti umělé inteligence

Data jsou analyzována a mohou se stát informacemi. V informacích je síla, zejména v současném světě. Umělá inteligence neboli AI je postavena na vysoce komplexních datových systémech a algoritmech. No a právě datové systémy, analýzy, informace a algoritmy jsou přesně to, čím se společnost Palantir Technologies Inc. (NYSE:PLTR) zabývá jako firma. Zabývá se daty, informacemi a inteligencí. A lidi, tohle je akcie, která je bojovým polem.

 

Společnost Palantir stále považujeme za dlouhodobou investici, přestože jsme v posledních dvou letech zahájili řadu obchodů s tímto názvem. I když máme obavy z rozředění akcií, stále věříme, že akcie PLTR zajistí výnosy z jednociferných úrovní. Jsme také přesvědčeni, že šílenství kolem umělé inteligence, které v posledních měsících zdánlivě explodovalo na scéně, je ve skutečnosti něco, v čem bude Palantir vynikat. Společnost pozorně sledujeme. Společnost právě oznámila výsledky za 4. čtvrtletí, a přestože Palantir považujeme za vítěze v oblasti AI, společnost byla v tomto čtvrtletí zisková a předpokládá další zisky. V tomto sloupku se zabýváme výsledky společnosti Palantir za 4. čtvrtletí a diskutujeme o výhledu do budoucna, který poskytlo vedení společnosti.

 

Přehoupnutí k zisku

 

Společnost Palantir Technologies Inc. je již dlouhou dobu inovativní technologickou akcií s vysokým růstem tržeb, která prodělává. Koketovala s hranicí rentability a několika čtvrtletími kladného čistého zisku, ale nyní se zdá, že by společnost mohla být schopna udržet zisk. Měli jsme obavy o zisk na akcii vzhledem k masivnímu problému s ředěním, což znamená, že konzistentní kladný zisk na akcii se odkopává dál. A když společnosti roste čistý zisk, může být růst EPS utlumen, pokud máme k dispozici více akcií.

 

Silný komerční segment společnosti Palantir

 

Ve 4. čtvrtletí byly výsledky v horní linii silné a tržby předčily konsenzuální odhady. Celkové tržby meziročně vzrostly o 17,5 % na 508 milionů USD a překonaly odhady o 3,6 milionu USD. Překonána však byla i ziskovost, která dosáhla 0,04 USD na akcii, což je o 0,01 USD lepší výsledek, než se očekávalo.

 

Pokud se podíváme na vládní a komerční segmenty, oba si vedly dobře. Komerční tok příjmů nadále rychle roste, zatímco vládní zakázky rostly mírněji. Růst komerčních tržeb byl za celý rok impozantní, i když ve 4. čtvrtletí meziročně poněkud zpomalil.

 

Komerční příjmy vzrostly meziročně o 11 % na 215 milionů USD, ale komerční příjmy v USA vzrostly meziročně o 12 % na 77 milionů USD. Počet zákazníků nadále roste. Počet komerčních zákazníků v USA se meziročně zvýšil o 79 %, z 80 zákazníků ve 4. čtvrtletí 2021 na 143 zákazníků ve 4. čtvrtletí 2022, což je solidní růst.

 

Vládní segment rovněž roste

 

V minulých čtvrtletích příjmy vládního segmentu poněkud zpomalily svůj růst. Ve 4. čtvrtletí vzrostly tržby segmentu Government meziročně o 23 % na 293 milionů USD. Tržby na zákazníka také vzrostly, ale ve srovnání s minulými lety musíme uznat, že růst tržeb se zřetelně zpomalil. Je sice stále silný, ale už se nejedná o světelný růst. Vzhledem k tomu, že ve světě probíhá stále více válečných her, věříme, že v segmentu vládních služeb se zvýší poptávka, protože se zvýší globální rizika.

 

Síla marže

 

Společnost Palantir Technologies Inc. má vysoké marže. Ti z vás, kteří sledují softwarové společnosti, vědí, jak jsou marže u softwarových společností důležité. Upravený zisk z provozní činnosti dosáhl 114 milionů USD, což představuje marži 22 %, zatímco hotovost z provozní činnosti činila 79 milionů USD, což představuje marži 15 %. Podotýkáme také, že upravený volný peněžní tok činil 76 milionů dolarů, což představuje 15% marži.

 

Nyní řekneme, že se jedná o slušné marže, ale marže byly v těchto ukazatelích nižší než před rokem. Nicméně celková hrubá marže upravená o tržby, která nezahrnuje náklady na odměny na základě akcií, činila 81 % za rok a 82 % za čtvrtletí, a to je poměrně silné číslo. To pomohlo vést ke kladnému zisku.

 

Výhled do budoucna

 

Stojíme si za naším názorem, že Palantir Technologies Inc. je v jádru společností zabývající se umělou inteligencí a že společnost těží z válečných her a probíhajícího chaosu po celém světě. Společnost také pomáhá společnostem zpracovávat data a vytvářet informace, které pomáhají při rozhodování.

 

Společnost Palantir předpovídá, že v roce 2023 bude celý rok zisková, a to posílá akcie prudce vzhůru. Přestože jsou marže vysoké, společnost se zavázala k disciplinovanosti v oblasti výdajů napříč celou společností. Palantir bude zpomalovat nábor zaměstnanců a zároveň taktizovat v investicích do nabídky produktů. Společnost očekává, že marže provozního zisku se v průběhu roku zlepší.

 

Mějte na paměti, že společnost Palantir má bezchybnou rozvahu ve výši 2,6 miliardy dolarů v hotovosti a peněžních ekvivalentech a žádný dluh. Pro celý rok 2023 společnost předpokládá tržby ve výši 2,18 až 2,23 miliardy dolarů, zatímco upravený provozní zisk by se měl pohybovat mezi 481 až 531 miliony dolarů. Společnost bude v tomto roce rovněž "zisková podle GAAP". Ačkoli AI dominuje titulkům novin, Palantir je skutečným vítězem v oblasti AI.

 

Závěrečné myšlenky

 

Zdá se, že válečné hry jsou pro společnost Palantir Technologies Inc. skutečným katalyzátorem, zatímco recese by mohla být buď negativním, nebo pozitivním katalyzátorem, to nám není jasné. Růst počtu zákazníků pokračuje. AI je žhavé téma, ale Palantir Technologies je skutečnou AI hrou. To je to, co dělá. Jistě, akcie Palantir Technologies Inc. zůstávají podle většiny oceňovacích ukazatelů drahé, ale to, že mají silné marže a v roce 2023 budou ziskové, zde mění výhled. Myslíme si, že akcie PLTR jsou vhodnou akcií ke koupi.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688