mpsv.cz (MPSV)
Důchody a penzijní  |  15.02.2023 15:06:00

Červnová valorizace důchodů: Průměrný starobní důchodce dostane o 750 korun více, po valorizaci dosáhne důchod v průměru 20 188 korun.

Důchody budou v červnu opět mimořádně navýšeny. Vláda zároveň našla shodu na  úpravě valorizačního mechanismu. Bez tohoto zásahu by deficit veřejných financí  narostl o dalších 34 miliard. Každý důchod bude navýšen o 400 korun a k tomu  naroste procentní výměra podle výše důchodu. Průměrný starobní důchodce tak v červnu dostane o 750 korun více. Růst bude rekordní a průměrný důchod po  valorizaci překročí 20 tisíc korun.  

Současný starobní důchod dosahuje v průměru 19 440 korun, což je již nyní historicky  nejvyšší číslo. Jde také o rekordní poměr průměrného důchodu vůči průměrné mzdě, který  vždy dosahoval přibližně 41 %, dnes se blíží 50 %. 

 

„Záměrem úprav valorizací je především mezigenerační solidarita a předcházení  hospodářským škodám. Situaci musíme řešit zodpovědně a s ohledem na budoucí  generace. Kdyby naše vláda nezasáhla, přinesla by červnová valorizace dalších až 34  miliard dluhu do státního rozpočtu. Takto nárůst bude plynulejší a nepřesáhne v součtu  15 miliard korun,“ přiblížil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Důchody byly v loňském roce navyšovány hned třikrát. Když naše vláda nastupovala,  průměrný důchod činil 15 425 korun. Po červnové valorizaci to bude 20 188 korun. To je  nevídaná výše i v poměru k průměrným výdělkům ekonomicky aktivních občanů,“  připomněl. 

Stejné tempo růstu jako u starobních důchodů se bude od června týkat také invalidních a pozůstalostních důchodů. Jedinou výjimkou jsou ti, kteří pobírají dva důchody zároveň  (typicky starobní a vdovský), kde se navýšení o 400 korun nepromítne u obou důchodů,  ale pouze u jednoho. „Pomoc státu si rozhodně zaslouží lidé, kteří celý život pracovali,  avšak měli nízké mzdy a tím pádem dnes pobírají podprůměrné důchody. Jde o ty, kterým  předchozí mimořádné valorizace v loňském roce přinesly podprůměrné navýšení, a tak se  obtížněji vyrovnávají s růstem cen základních životních potřeb. Typicky se to týká  pracujících v manuálních profesích, sociálních službách či zemědělství,“ uvedl Jurečka. 

K úpravě valorizačního schématu dojde novelou zákona o důchodovém pojištění. Změny  mají být schváleny do 22. března. Mimořádné zvýšení důchodů se odvíjí od údajů ČSÚ,  který měří index spotřebitelských cen a sleduje výši životních nákladů domácností  důchodců. Změna valorizací je prvním krokem, který směřuje k posílení dlouhodobé  udržitelnosti důchodového systému. Navazovat na něj budou další opatření v rámci  důchodové reformy, kterou vláda projednává v těchto měsících. „Nejen na této úpravě,  ale také na celé důchodové reformě chceme najít širokou politickou shodu. Budeme tedy  samozřejmě jednat i s opozicí,“ dodal Jurečka. 

Příklady: 

• Stávající průměrný starobní důchod dosahuje 19 440 . Ten se od června navýší o 750 , to je nárůst ve výši cca 3, 9 %. 

• Důchodce, který nyní pobírá 8 000 , od června dostane 8 480 , tedy 6,2 % navíc.


Výše důchodu ()Navýšení po valorizaci ()
14 000630
16 000676
24 000860


Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688