Marek Pokorný (Portu)
Finanční rady  |  15.02.2023 11:54:47, aktualizováno 12:26:53

Investice vs. spekulace: Jak se od sebe liší?

Možná už jste párkrát slyšeli, že investování je hra spekulací a štěstí. To je bohužel jeden z důvodů, proč lidé s investováním váhají, a proto je nezbytné pochopit, v čem se tyto dva pojmy liší. Hlavní rozdíl mezi nimi spočívá v míře podstupovaného rizika, to ale není zdaleka všechno.

Investice představuje finanční prostředky, které investor nespotřebuje a může je přesunout do konkrétního projektu za účelem zhodnocení a výnosu. Investice bývá obvykle dlouhodobá a je u ní kladen důraz na zajištění stabilnějších a bezpečnějších výnosů. Spekulace je pravý opak. Jedná se o finanční transakci s očekáváním významného zisku, ale se značným rizikem ztráty veškeré hodnoty. Spekulanti mají obvykle kratší časový horizont a jejich cílem je dosáhnout nadprůměrného zhodnocení. Platí za to tím, že podstupují výrazně vyšší riziko. 

Investování

S pojmem investování se setkal asi každý. Z finančního pohledu se jedná o nákup nebo prodej různých finančních produktů, a to nejčastěji akcií, dluhopisů nebo ETF fondů, které mimochodem i v dnešní nejisté době zažívají velký boom. Investoři investují v domnění, že jim produkty, do kterých vložili peníze vydělají. Znakem investování je nákup aktiva a následné držení po delší dobu, aby se za přijatelné riziko zhodnocovalo. Obecně se uznávají dva typy investování –⁠ aktivní pasivní.


Aktivní investování 

V případě aktivního investování investor obchoduje podle aktuální tržní situace a trendů (klidně i několikrát denně), což je ovšem časově náročné a potřebuje k tomu dobrou znalost konkrétních společností. Aktivní investoři se za každou cenu snaží o dobré načasování a vstup na trh v co nejlepší dobu. Časování trhu je ale pouze pro ostřílené matadory a naprosté většině investorů se z dlouhodobého hlediska nedaří. Další možností je využití služeb profesionálních portfolio manažerů nebo makléřů, což není z hlediska poplatků zrovna levná záležitost.

 

Pasivní investování

Pasivní investování je naopak dlouhodobá, jednoduchá a finančně mnohem dostupnější metoda a má za úkol kopírovat výkonnost světového trhu pomocí zmíněných ETF fondů. Je navíc dokázáno, že pasivně spravované fondy dokážou být dlouhodobě výkonnější než ty aktivní, a to i kvůli tomu, že omezují chyby lidského rozhodování a emocí, které vedou k horší výkonnosti vašeho portfolia.

Pasivní investování je ta nejlepší varianta, jak dlouhodobě dosáhnout svých investičních cílů. Důležité je dodržovat disciplínu a investovat pravidelně a dlouhodobě i v době vyšších poklesů na trhu. Kompletní článek o výhodách pasivního investování si můžete přečíst zde. Pasivně investovat můžete samozřejmě i u nás v Portu, kde vám navrhneme portfolio na míru.

Spekulace

Spekulace je pravý opak investice. Spekulanti se snaží o dosažení vyššího a rychlejšího zisku při podstupování výrazně vyššího rizika s velmi vysokou pravděpodobností ztráty. Spekulativní produkty mohou být sice lákavé, ale jsou často spojeny se značným rizikem celkové ztráty hodnoty, které spekulanti akceptují výměnou za možnost vysokých výnosů. Ke spekulativním aktivům často patří neprověřené podniky nebo také tzv. penny stocks, tedy akcie, jejichž cena je nižší než 1 americký dolar.

Hodnota těchto produktů se může měnit z minuty na minutu, což může být pro spekulanty stresující, protože často sledují ceny preferovaného produktu po dnech nebo dokonce po hodinách. Obvykle se nadměrně zaměřují na cenu aktiva a méně na potenciální úspěch nebo produktivitu zvoleného produktu.

Jako hezký příklad spekulativního obchodu si můžeme uvést nestálou těžební společnost, která má stejnou šanci, že její hodnota v nejbližší době prudce vzroste díky možnému objevu zlatého dolu, nebo že zkrachuje. Vzhledem k tomu, že společnost nezveřejňuje žádné nové zprávy ohledně jejího hospodaření, investoři by měli tendenci se tak rizikovému obchodu vyhýbat. Někteří spekulanti ale mohou doufat, že tato těžební společnost zlato nalezne a na základě této předtuchy se rozhodnou koupit její akcie. Toto tušení se nazývá spekulace. Možná to může vyjít jednou, ale z dlouhodobého hlediska to rozhodně není ta správná cesta, jak zhodnotit vaše těžce vydělané peníze.

Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše

Hranice mezi investováním a spekulací může být tenká. Investoři přistupují k růstu svého majetku systematicky a nakupují aktiva s přiměřenou mírou rizika s dlouhodobým růstem. Spekulanti oproti tomu nakupují aktiva, která sice mohou zaznamenat rychlý a nadprůměrný růst, ale také mohou ztratit veškerou svou hodnotu. Z dlouhodobého hlediska je pravděpodobnost úspěchu investora výrazně vyšší než pravděpodobnost úspěchu spekulanta, protože do hry vstupuje i efekt tzv. složeného úročení. Spekulant sice může být inteligentní, ale investor je moudrý.

Zastánci dlouhodobého a pravidelného pasivního investování pomocí široce diverzifikovaného portfolia jsme i my v Portu. Jak ukazuje historie, právě toto je totiž klíč k dosažení vašich investičních cílů a v dlouhodobém horizontu tento typ investování vítězí před krátkodobými spekulacemi.

_______________________________________

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

– Článek není investičním doporučením

– Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů

– Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové

– Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích

– Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme. 

Marek Pokorný

Marek Pokorný

Marek se o problematiku finančních trhů začal zajímat již při studiu a kariéru v tomto odvětví započal na pozici reportéra akciových novinek. Nyní pracuje jako analytik finančních trhů a ekonomiky ve společnosti Portu a snaží se lidem přiblížit svět investování. Pravidelně přispívá jak články na blog tak tiskovými zprávami do médií s cílem informovat veřejnost o aktuálním dění na trzích.



Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 11:39  Jak vybrat správný rekvalifikační kurz: Průvodce pro začátečníky Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po 11:09  Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem? Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po   0:00  Invalidní důchod lze získat na jakoukoliv nemoc Petr Holub (MojeNebankovka)
Ne 21:35  Cena elektřiny roste: Kdy zdraží dodavatelé? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)

Přečtěte si také:

10.04.2024Priority vlády v personální oblasti se liší od potřeb zaměstnavatelů Předvýběr.CZ (Předvýběr.CZ, s. r. o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688