mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.02.2023 19:45:00

Česká Draslovka se prosazuje na mexickém trhu

Česká Draslovka se prosazuje na mexickém trhu

14.02.2023 / 18:32 | Aktualizováno: 14.02.2023 / 19:45

Těžební průmysl patří mezi ekonomicky nejvýznamnější sektory Mexika, i díky největším zásobám stříbra na světě. Trendy v těžbě a potřeby tohoto odvětví na poli automatizace a digitalizace byly stěžejními tématy jedné z nejvýznamnějších akcí těžebního sektoru v Mexiku - Mexico Mining Forum 2023.Hlavním účastníkem a sponzorem letošního ročníku konference byla česká společnost Draslovka. Draslovka vstoupila na mexický trh v prosinci 2021, kdy bylo dokončeno převzetí divize Mining Solutions americké společnosti The Chemours Company, a nyní se snaží zvýšit svůj podíl na mexickém trhu.

Mexiko má bohaté zásoby nerostných surovin a je řazeno mezi první desítku světových producentů téměř dvou desítek minerálů. Je největším producentem stříbra na světě, druhé v Latinské Americe v těžbě zlata. Ve velkém se zde těží i fluorit, síran sodný, wollastonit, olovo, molybden, baryt, ale i zinek, zlato nebo měď. Nejvýznamnější těžbou z hlediska hodnoty je pro Mexiko zlato.

Těžební sektor tak patří mezi nejvýznamnější sektory Mexika a pro místní ekonomiku představuje 8,6 % HDP z průmyslových odvětví. V roce 2021 zaznamenala těžařsko-hutní produkce 19 % růst a příliv investic přesáhl v roce 2022 5 mld. USD. Pro roky 2023 a 2024 by se roční výše investic měla až zdvojnásobit. Zdaleka největším zahraničním investorem (70 %) v sektoru jsou kanadské těžařské firmy.

Společnost Draslovka vstoupila na mexický trh v prosinci 2021, kdy bylo dokončeno převzetí divize Mining Solutions americké společnosti The Chemours Company, a nyní se snaží zvýšit svůj podíl na trhu. Na letošním Mexico Mining Forum 2023 (1. -2. 2. 2023, Mexico City), jedné z nejvýznamnějších akcí těžebního sektoru v Mexiku, se Draslovka představila mexickým těžařům jako hlavní účastník a sponzor akce.

Draslovka je lídrem ve výrobě, technologickém vývoji a distribuci speciálních chemických produktů na bázi kyanovodíku. Má více než 100 let zkušeností s výrobou kyanovodíku a je největším světovým výrobcem pevného kyanidu sodného. Ten se, krom odvětví jako např. zemědělství, hojně využívá právě při těžbě nerostů. Je to jedna z nejefektivnějších metod loužení zlata, stříbra a dalších drahých kovů z rudy. V Mexiku má Draslovka již tři provozovny zásobující doly pro těžbu ušlechtilých kovů zejména ve státech Zacatecas, Guererro a Sonora.

Vzhledem k tomu, že mexická vláda aktuálně neuděluje nové koncese na těžbu, dochází pouze k rozšiřování průzkumů již koncesovaných oblastí. I proto je zde vysoká poptávka po nástrojích zefektivnění těžby. Na Mexico Mining Forum 2023 tak zaznívala jasná poptávka po moderních technologiích umožňujících vyšší produkci za současného snížení rizikovosti těžby a jejích nákladů.

Významné příležitosti i pro české firmy se nabízejí na poli automatizace a digitalizace. Sektor si uvědomuje potřebu investic do nového vybavení dolů, pokud chce obstát v mezinárodní konkurenci. Do tradičního odvětví tak pronikají nové technologie jako pokročilé systémy monitoringu a komunikace za využití optických kabelů, mobilních sítí 5G, systémů vysokorozlišujících kamer, propojených sensorů a měřících stanic, laserových a GPS navigací, ale i dronů či autonomních vozidel.

Autor: Daniela Sedláková, Zuzana Stiborová


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688