Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  14.02.2023 15:59:37

Premiér Petr Fiala navštívil Ministerstvo kultury

Předseda vlády Petr Fiala uskutečnil v úterý 14. února svou již dvanáctou bilanční návštěvu. Tentokrát navštívil Ministerstvo kultury, kde s ministrem Martinem Baxou hovořil zejména o plnění programového prohlášení v oblasti kultury a zdrojích financování. Premiér s ministrem kultury také řešil velké investiční akce, které resort připravuje jako například Památník Ticha Bubny nebo Památník holocaustu Romů a Sintů.

Stejně jako v případě ostatních ministerstev, muselo v uplynulém období reagovat na neočekávané události a s nimi spojené situace také Ministerstvo kultury. Premiér také připomněl, že vláda se v nelehké situaci nestaví ke kulturní obci zády.

„V posledních letech stejně jako celá společnost čelila i kulturní obec nepříznivým okolnostem, ať už šlo o covidové restrikce, které na ni tvrdě dopadly, či o energetickou krizi a zdražování. Nebylo to snadné, ale podařilo se to zvládnout. Objem financí, které byly na kulturu vynaloženy, v loňském roce ani v době napjatého státního rozpočtu nepoklesl,“ řekl předseda vlády.

Pro letošní rok je rozpočet ministerstva kultury, které je zodpovědné za podporu kultury a kulturních aktivit, historicky nejvyšší. Celkově jde o 18,498 miliardy korun, včetně výdajů dle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. V roce 2022 to bylo 15,23 miliard korun. Jde tedy o navýšení o více než 21 procent. Podle premiéra resort kultury pod vedením Martina Baxy úspěšně zvládlo i legislativní výzvy, kterým čelilo.

„Před příchodem pana ministra do úřadu dokonce ČR hrozily pokuty za neschválení některých norem, ale tyto resty se novému vedení ministerstva podařilo rychle dotáhnout do konce,“ zmínil premiér.

Jednou ze zásadních legislativních počinů byla například novela autorského zákona a zákona o službách platforem, které reagují na prudce se měnící komunikační technologie, či nutné posílení nezávislosti veřejnoprávních médií prostřednictvím novely zákonů o Českém rozhlase a České televizi, kterou nyní projednává Poslanecká sněmovna.

„Hovořili jsme i o legislativě, kterou ministerstvo kultury momentálně připravuje. Jde zejména o zákon o veřejných kulturních institucích, velkou novelu zákona o České televizi a Českém rozhlase a o zákonu o audiovizi. Každá z těchto norem má velký vliv na oblast, které se týká. Všechny tyto normy přinesou větší stabilitu a předvídatelnost financování kulturních institucí, veřejnoprávních médií a audiovizuálních projektů,“ uvedl předseda vlády.

V neposlední řadě ministr kultury seznámil premiéra s velkými investičními akcemi, které resort kultury chystá pro následující období. Jde zejména o paměťové instituce Památník Ticha Bubny a Lety u Písku – Památník holocaustu Romů a Sintů.

„V obou případech to jsou místa temných okamžiků naší historie a považuji za důležité, aby se z nich stala důstojná místa připomínky tisíců obětí zrůdného nacistického režimu. Připomínání důležitých historických milníků je jednou z priorit naší vlády,“
uzavřel premiér Petr Fiala.

Bilanční rozhovory s ministry budou pokračovat i nadále. Účelem schůzek je získání detailních informací o tom, co se ministrům podařilo a na co je potřeba se ještě více soustředit.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688