CRIF (Czech Credit Bureau)
Údaje o firmách  |  14.02.2023 13:25:08

CRIF: V lednu v ČR zaniklo 1 550 společností, nejvíce od března 2020, nadprůměrný byl také počet vzniklých firem

V lednu vzniklo v České republice 2 805 obchodních společností a 1 550 jich naopak zaniklo. V obou případech se jedná o nadprůměr, v případě nových společností jde o nejvyšší počet od března 2021 a zániků společností bylo nejvíce dokonce od března 2020. Celkem v České republice přibylo 1 255 společností, o 425 více než v prosinci a o 342 více než loni v lednu. Vyplývá to z analýzy, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau na základě dat portálu www.informaceofirmach.cz  .

„V lednu byla v českém prostředí znatelná vysoká fluktuace firem, bylo založeno nejvíce firem za poslední téměř dva roky, ale zároveň velké množství jich zaniklo. Čistý přírůstek 1 255 firem byl přitom v lednu oproti minulému roku jen mírně nadprůměrný,“ vysvětluje Věra Kameníčková , analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Díky vyššímu počtu nových společností a menšímu počtu těch, které zanikly, se v lednu zvýšil jejich vzájemných poměr. Na každých 10 zaniklých firem připadalo 18 nových, o rok dříve to bylo pouze 16, stejně tak v prosinci 2022.

V posledních 12 měsících neubylo firem v žádném z krajů

Za posledních 12 měsíců v České republice vzniklo celkem 28 733 firem, z toho zhruba polovina (14 227) v Praze, 3 499 společností bylo založeno ve Středočeském kraji a 2 223 v Olomouckém kraji. Oproti předchozím 12 měsícům téměř ve všech krajích počet nových společností poklesl, výjimkou je Moravskoslezský kraj s 3% nárůstem, Středočeský kraj, kde vzniklo o 1 % společností více a Praha, kde počet založených firem stagnoval. Největší pokles, a to -21 %, zaznamenal Královéhradecký kraj.

Zároveň v posledních 12 měsících zaniklo 14 492 firem, nejvíce v Praze (7 607), v Jihomoravském (1 496) a v Olomouckém kraji (1 099). Ve srovnání s předchozím obdobím zaniklo srovnatelné množství firem, ale byly zaznamenány výrazné rozdíly mezi jednotlivými kraji.

Rozdíly jsou znatelné také na poměru vzniklých a zaniklých firem. Například v Královéhradeckém kraji připadlo na 10 zaniklých firem 40 vzniklých, v Pardubickém je to 30 firem a v kraji Vysočina vznikl a zanikl přibližně stejný počet firem. V žádném kraji firem neubylo.

Rychle přibývá firem v zemědělství, lesnictví a rybářství

Co se týče odvětví, nejvíce společností v uplynulých 12 měsících vzniklo v odvětví nakládání s nemovitostmi (5 139), v obchodu (4 718) a ve zpracovatelském průmyslu (3 338). Nejvíce společností zaniklo v obchodu, konkrétně 4 531. Následovalo nakládání s nemovitostmi, kde zaniklo 3 099 společností, a profesní, vědecké a technické činnosti, kde jich skončilo 1 798.

V odvětví zemědělství, lesnictví a rybářství připadlo 61 vzniklých firem na 10 zaniklých, což je nejvíce ze všech odvětví. Úbytek nezaznamenalo žádné odvětví, pouze v odvětví obchodu se jejich počet nezměnil.

 


 

CRIF – Czech Credit Bureau, a.s.

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s je součástí celosvětové skupiny CRIF. Poskytuje svým klientům aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky čerpající z více než 43 informačních zdrojů.

Společnost CRIF je zároveň organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

Portál informaceofirmach.cz slouží k bezplatnému prověřování finanční výkonnosti, míry varovných informací a vlastnických vazeb u českých a slovenských firem. Obsahuje výběr obchodních informací o 4 milionech podnikatelských subjektů, které čerpá prostřednictvím profesionální aplikace Cribis z více než 40 hlavních informačních zdrojů. Na portálu si uživatel může zdarma prověřit sledovanou firmu z více hledisek. Kromě základních informací užitečných pro její identifikaci má uživatel po bezplatné registraci k dispozici také sadu varovných informací vztahujících se přímo k dané firmě anebo ke skupině společností napojených na vyhledanou firmu.

Více informaci na: www.crif.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688