mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.02.2023 11:45:00

České firmy zavádějí v Moldavsku nové technologie v oblasti inteligentní dopravy

České firmy zavádějí v Moldavsku nové technologie v oblasti inteligentní dopravy

14.02.2023 / 11:20 | Aktualizováno: 14.02.2023 / 11:45

Česká republika v Moldavsku podpořila několik projektů zaměřených na chytrá města a inteligentní dopravu. Projekty jsou částečně financovány z prostředků zahraniční rozvojové spolupráce ČR prostřednictvím Rozvojového program OSN (UNDP.) České firmy však v Moldavsku investují i své vlastní finance a některé firmy se staly příjemci programů rozvojové pomoci dalších mezinárodních dárců.

Jedním z nedávno ukončených projektů je vybudované parkoviště s integrovanou nabíječkou pro elektromobily v Kišiněvě. Nové parkoviště se 121 parkovacími místy, z nichž dvě jsou vybavena zařízením pro nabíjení elektromobilů, se nachází na výhodném místě na hlavním příjezdu do centra města, v blízkosti úřadů a dvou nákupních center Solaris a Zitty Mall. Integrace nabíječky pro elektromobily poskytuje uživatelům možnost nabíjet svá vozidla při využívání nového parkoviště, platit za nabíjení a parkovat po dobu nabíjení zdarma. Poplatek za nabíjení se platí v aplikaci, kde je možné také zkontrolovat, zda jsou nabíječky aktuálně volné, a podle toho naplánovat svou cestu. Kromě toho je pro větší pohodlí u vjezdu na parkoviště v zorném poli řidiče umístěna elektronická tabule, která dynamicky zobrazuje počet volných parkovacích míst. Projekt realizovala česká firma Green Center ve spolupráci s partnerskou moldavskou společností EV Point Parking Systems.

V Kišiněvě také probíhá projekt zavádění informačního systému pro cestující ve veřejné dopravě. V rámci tohoto projektu, který realizuje společnost Herman systems, budou na čtyřech zastávkách trolejbusů v pilotní lokalitě instalovány informační panely LED. Hlavním přínosem je odhad času příjezdu vozidla v reálném čase s využitím lokálně dostupných a používaných dat. Kromě toho budou panely připraveny na příjem speciálních zpráv. Ty mohou cestující informovat o plánované události, například o dopravních uzavírkách nebo o neočekávaných a mimořádných situacích, jako jsou dopravní zácpy nebo problémy v dopravě spojené se špatným počasím.

V rámci jiného projektu byl instalován pokročilý systém analýzy dopravních videí. Jedná se o řešení založené na umělé inteligenci a software může být použit jako detektor nesprávné jízdy, sčítač cyklistů, detektor odbočení, detektor jízdy na červenou, sčítač a klasifikátor vozidel a detektor dopravních zácp. Software české firmy RCE může být využit i ke zlepšení dopravních toků a zvyšuje bezpečnosti silničního provozu.

Rozvoj v oblasti chytrých měst a inteligentní dopravy se však neomezuje pouze na Kišiněv. Další projekt realizovala společnost DATmoLUX ve městě Ungheni u rumunských hranic. Město získalo nejnovější technologii pro veřejné osvětlení a byl zde implementován pokročilý systém RadioControl, který umožňuje ovládání a monitorování jednotlivých světelných bodů na vybrané pilotní lokalitě. Ungheni tak získalo vysoce spolehlivý systém veřejného osvětlení, který je nákladově efektivnější, jednodušší na údržbu a také zvyšuje bezpečnost silničního provozu pro 35 000 obyvatel města.

Další projekty českých firem v oblasti inteligentní dopravy a chytrých měst proběhly v minulosti, a české technologie mají v Moldavsku velmi dobrou pověst. Město Kišiněv i Moldavská státní správa silnic již nastoupily cestu k modernizaci a lze očekávat, že pilotované projekty budou duplikovány v dalších lokalitách a budou vyhlašovány nové zakázky, kterých se české firmy mohou zúčastnit.

Parkoviště s integrovanou nabíječkou pro elektromobily v Kišiněvě, firma Green Center

Parkoviště s integrovanou nabíječkou pro elektromobily v Kišiněvě, firma Green Center

Systém analýzy dopravních videí firmy RCE

Systém analýzy dopravních videí firmy RCE

veřejné osvětlení ve městě Ungheni od firmy DATmoLUX

veřejné osvětlení ve městě Ungheni od firmy DATmoLUX

Kateřina Šilhánková, diplomat, Velvyslanectví České republiky v Kišiněvě

Každým rokem podpoří Partnerství České Republiky s Rozvojovým programem OSN pro cíle udržitelného rozvoje v rámci modality Challenge Fond okolo 12 projektů v 6 partnerských zemích včetně Moldavska. Soukromé firmy i neziskový sektor mohou poslat přihlášky se svými projekty, kde se snaží vyřešit specifický problém v dané zemi inovativním způsobem. Realizace projektů Challenge Fondu je finančně podporována Ministerstvem zahraničích věcí ČR. Více informací naleznete na undp.cz.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688