Dun & Bradstreet (Dun & Bradstreet)
Údaje o firmách  |  14.02.2023 10:10:27

V IT podniká 12 500 firem a téměř 45 000 OSVČ. Populace firem i podnikatelů z IT se rozrůstá rychleji než podnikatelská základna jako celek.

 

Podnikání v segmentu IT se v ČR daří. Podle aktuálních dat Dun & Bradstreet je v ČR aktuálně registrováno 12 510 společností a 44 836 OSVČ, které podnikají v IT. Populace firem i podnikatelů z IT se rozrůstá rychleji než podnikatelská základna jako celek.

Firmy i podnikatelé v oboru IT v ČR přibývají výrazně rychleji než podnikatelské subjekty působící v jiných oborech činnosti. Podnikatelská základna IT firem se za posledních pět let rozrostla o 16 %, zatímco celkový počet firem v ČR se navýšil o 12 %. Podstatně rychleji přibývají OSVČ - zatímco celkový počet fyzických osob - podnikatelů za posledních pět let narostl o neclá dvě procenta. zhodnotila vývoj analytička Dun & Bradstreet .

Počet společností s ručením omezeným a akciových společností, které podnikají v oblasti informačních technologií, v posledních pěti lety roste. Ke konci roku 2022 jich v ČR bylo registrováno 12 510. „Ačkoliv loni vzniklo 730 nových firem, které podnikají v IT, což je druhý nejnižší počet za posledních pět let, podnikatelská základna IT firem se rozrůstá rychleji než podnikatelská základna v ČR jako celek. V IT na jednu zaniklou firmu vznikají čtyři nové, zatímco ve zbytku populace firem to jsou jen dvě nové na jednu zaniklou,“ říká analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová. „To znamená, že v IT, ve srovnání se všemi firmami v ČR, zaniká výrazně méně firem. U firem, které podnikají v IT, také evidujeme méně negativních událostí,“ uvedla dále analytička Dun & Bradstreet. Podle databází Dun & Bradstreet dlouhodobě patří mezi segmenty podnikání, ve kterých vzniká nejvíce firem. "V posledních pěti letech se firmy s hlavním předmětem podnikání v oblasti It vždy umístily mezi desítkou nejčastějších oborů činnosti evidovaných v daném roce," dodala analytička.

Vývoj počtu firem podnikajících v IT (NACE 62 – Činnosti v oblasti informačních technologií) v letech 20182022


Zdroj: Dun & Bradstreet

Souhrnné tržby deseti největších firem, řazených podle tržeb za rok 2021, dosáhly více než 57 miliard korun. Nejvyšší tržby, necelých 19 miliard korun, vykázala společnost Avast Software, s výrazným odstupem následuje s téměř deseti miliardami JetBrains a Seznam.cz s 5,6 miliardami korun. Šest z deseti společností zařazených do TOP 10 v posledních třech letech zaznamenaly kontinuální nárůst tržeb.




  

Vývoj podnikatelské základny mezi OSVČ má obdobný trend jako mezi kapitálovými společnostmi. Celkový počet fyzických osob podnikajících na základě živnostenského oprávnění loni vzrostl o 2 450 na celkových 44 836. Meziročně se jedná zhruba o šestiprocentní přírůstek, což je obdobná dynamika jako v případě kapitálových firem. „Ve srovnání s celou podnikatelskou základnou OSVČ, podnikatelé - fyzické osoby, které působí v IT, častěji vykazují podnikatelské aktivity. Zatímco mezi všemi OSVČ  evidujeme asi polovinu spících podnikatelů, tedy takových, kteří nevykazují žádné podnikatelské aktivity, mezi IT podnikateli to je méně než třetina," dodala analytička z Dun & Bradstreet. V kontrastu s tím však v roce 2022 podnikání ukončilo 1 116 firem než zhruba jednou tolik ve srovnání s předchozími pěti lety.

Dun & Bradstreet je světový lídr v poskytování klíčových obchodních dat a analytických řešení, která firmám po celém světě pomáhají zlepšovat jejich rozhodovací procesy a zvyšovat výkonnost. Dun & Bradstreet Data Cloud podporuje řešení, která zákazníkům pomáhají v růstu tržeb, snižování nákladů, zmírnění rizik a transformaci jejich podnikání. Od roku 1841 firmy všech velikostí spoléhají na Dun & Bradstreet v řešení pro řízení rizik a rozšiřování obchodních příležitostí.

Více se můžete dozvědět na: www.dnb.com/cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688