mmr.cz (MMR)
Reality  |  13.02.2023 16:33:48

Ministr Bartoš jednal se šéfem Erste Group o prioritách české vlády v oblasti bydlení

Výstavba dostupných nájemních bytů a její financování byly hlavním tématem schůzky místopředsedy vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše s generálním ředitelem bankovní skupiny Erste Group Willibaldem Cernkem. Na jednání v sídle resortu na Staroměstském náměstí v Praze byli také předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon a ředitel její dceřiné společnosti ČS Dostupné bydlení Marek Blaha.

Erste Group má z Rakouska bohaté zkušenosti s financováním výstavby nájemního bydlení, na které města spolupracují přímo s bankami a developery. Jen ve Vídni jsou to tisíce bytů. Radnice může v takových projektech získat část nových bytových jednotek a u dalších třeba stanovit regulované nájemné. I díky tomu náklady na bydlení v rakouské metropoli nerostou tak rychle jako v Praze a dalších českých městech. Podobnou spolupráci obcí a soukromých zdrojů chceme rozjet i u nás,“ uvedl po jednání místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

“Velice oceňuji nasazení, s jakým český stát a vláda usilují o zvýšení dostupnosti bydlení, jde o jednu z klíčových podmínek prosperity každé společnosti,” říká Willibald Cernko, generální ředitel Erste Group.

Česká spořitelna i Česká bankovní asociace jsou připraveny pokračovat v jednáních se státem s cílem vytvořit prostředí, ve kterém budou stát, municipality a banky úzce spolupracovat na podpoře výstavby cenově dostupného nájemního bydlení. Už teď naše dceřiná společnost Dostupné bydlení ČS jedná s představiteli několika českých a moravských municipalit o společných projektech,” prohlásil Tomáš Salomon, generální ředitel České spořitelny a prezident České bankovní asociace.

Rakouskou nebo německou praxi chce Ministerstvo pro místní rozvoj zohlednit při nastavení podpory dostupného nájemního bydlení v České republice. Pořídit si vlastní nemovitost je pro velkou část mladých lidí v tuzemsku nereálné. To zvyšuje poptávku po nájemních bytech, kterých ale v současnosti není dostatek. Resort proto usiluje o to, aby obce v budoucnu častěji využívaly své pozemky k výstavbě, a to i ve spolupráci s developery a finančními institucemi. Pro tento účel MMR připravilo nebo chystá řadu programů, ve kterých kromě dotace nabídne i výhodný úvěr.

Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci se Státním fondem podpory investic už letos poskytne na podporu nájemního bydlení až 800 milionů korun. V dalších letech počítá s 8 miliardami korun z Národního fondu obnovy a zapojením soukromých zdrojů. Kromě toho také obcím nabídne odbornou pomoc při přípravě projektů a hledání vhodných forem financování.
Ministr Bartoš jednal se šéfem Erste Group o prioritách české vlády v oblasti bydlení
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688