mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  13.02.2023 12:14:00

Úřad práce ČR provedl loni téměř 122 tisíc kontrol domácností, které pobírají dávky

V uplynulém roce provedli zaměstnanci Úřadu práce ČR 20 898 sociálních šetření a 100 927 šetření v místě, tedy v součtu bezmála 122 tisíc  kontrol. V návaznosti na ně pak ÚP ČR zamítl 360 nových žádostí o některou z  dávek hmotné nouze a odejmul 902 už vyplácených dávek. Úspory za loňský  rok tak přesáhly 29 mil. .  

V předcházejícím roce 2021 vykázal ÚP ČR 16 781 sociálních šetření a 80 725 šetření v místě. Za meziročním nárůstem stojí mimo jiné i fakt, že se  bezpečnostní opatření v souvislosti s pandemií COVID-19 postupně uvolňovala a  úřad tak opět mohl začít naplno aplikovat sociální šetření v místě.  

„V době pandemie bylo nutné omezit osobní styk s klienty. Proto jsme  se více zaměřili na elektronickou komunikaci. Tato praxe se velice osvědčila.  Řada klientů se naučila elektronickou cestu využívat. A v tomto duchu  pokračujeme i nadále. Proces digitalizace a automatizace má obrovský  potenciál a je to hlavní cesta v transformaci Úřadu práce ČR. Současně se i  nadále zaměřujeme na intenzívnější práci s dlouhodobě nezaměstnanými  uchazeči o zaměstnání, a především pak s příjemci dávek pomoci v hmotné  nouzi, včetně ověřování skutečností v místech, kde tito klienti žijí,“ shrnuje  generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon. 

Podstatou a cílem šetření je získání informací o životní a sociální situaci  žadatele. Zaměstnanci ÚP ČR mohou v jeho průběhu ověřit, jestli se konkrétní  žadatel nebo příjemce skutečně nachází v podmínkách, které ho opravňují k nároku  na dávku, její výši a výplatu, včetně trvání výplaty. V opačném případě Úřad práce  ČR dávku odejme či sníží. Zároveň se ještě více zaměří na individuální práci s  takovým klientem a snaží se ho podpořit ve vstupu na trh práce

Šetření probíhá v přirozeném prostředí žadatele. Účelem je zjistit, v  jakých životních, sociálních i materiálních podmínkách žadatel o dávku skutečně  žije. V rámci šetření ÚP ČR zjišťuje, jaké panují v rodině žadatele či příjemce dávek  rodinné vztahy, jak komunikuje s okolím nebo jak je schopen zabezpečit chod  domácnosti. V případě, že pečuje o nezletilé dítě, jestli dbá na jeho řádnou školní  docházku. 

Pro účely přiznání dávek v hmotné nouzi je podstatné, kolik lidí žije ve  společné domácnosti a jaké jsou jejich příjmy a společné výdaje, či jaký mají  majetek. Při vlastním šetření úředníci posuzují, zda klient bydlí v bytě nebo v domě,  jak velkou plochu obývá se všemi společně posuzovanými osobami, jestli má např.  garáž, zahradu a jak je vybavená domácnost. Mezi dávky v hmotné nouzi patří  příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc.  

Přímé efekty provedených sociálních šetření podle druhu dávky
Druh dávky01/2022–12/2022
Příspěvek na živobytí7 569 104
Doplatek na bydlení4 501 114
Mimořádná okamžitá pomoc17 586 549
Celkem29 656 767



K neoprávněnému pobírání dochází především v oblasti nepojistných  sociálních dávek. Jedná se hlavně o příspěvky a doplatky na bydlení, příspěvky na  živobytí, v menší míře pak o příspěvky na péči, zvláštní pomůcku, mobilitu nebo  dávky mimořádné okamžité pomoci. Mezi nejčastější důvody zamítnutí či odejmutí  dávek patřily v loňském roce případy, kdy klient nespolupracoval s ÚP ČR, nedodal  ani po doručení výzvy potřebné podklady, nebo neuvedl skutečnosti ovlivňující nárok  na dávku a případně její výši.  

„Je potřeba upozornit na to, že Úřad práce ČR je správní úřad a jako  takový musí vždy postupovat podle platné legislativy. Jestliže tedy klient  nesplňuje zákonem stanovené podmínky, nemůže mu ÚP ČR dávku přiznat.  Pokud ji dotyčný už pobírá a dojde z jeho strany k porušení zákona, je ÚP ČR  povinen situaci prošetřit a v případě důvodného podezření výplatu dávek  pozastavit. Pokud se následně prokáže, že klient porušil zákonné normy, pak  ÚP ČR musí dávky odejmout. Naopak těm, kteří se prokazatelně bez podpory  státu neobejdou, podává úřad pomocnou ruku,“ upozorňuje vedoucí Oddělení nepojistných sociálních dávek z Generálního ředitelství ÚP ČR Ondřej Muravecký. 

ÚP ČR má velmi dobře nastaven vnitřní kontrolní systém, stejně jako  spolupráci s Policií ČR a obcemi. Jeho zaměstnanci využívají při odhalování  neoprávněného pobírání dávek také znalosti místních poměrů. Pokud získají podezření, že se konkrétní klient pobírající dávky dopouští podvodu či trestného  činu, oznámí ihned tuto skutečnost příslušnému státnímu zastupitelství nebo PČR.  Pokud má Úřad práce ČR podnět na možné neoprávněné vyplácení  nepojistných sociálních dávek, ihned situaci prošetří. Jestliže se jedná o částky  vyšší než 5 tis. Kč a existuje podezření na spáchání trestného činu, předává celou  věc orgánům činným v trestním řízení. Prokáže-li se neoprávněné pobírání dávky,  vyčíslí ÚP ČR přeplatek a požaduje vrácení vyplacených peněz. Pouze v těchto  případech, tedy tehdy, když probíhá správní řízení o přeplatcích, pak vyžaduje ÚP  ČR standardně podrobný výpis z bankovního účtu.  

Zaměstnanci ÚP ČR vždy vyřizují veškeré záležitosti týkající se  nepojistných sociálních dávek v kanceláři příslušného kontaktního pracoviště  ÚP ČR. Nikoli na ulici nebo v jiných veřejných prostorech. Při kontrolách v místě  bydliště se úředníci prokazují služebním průkazem společně se zvláštním  oprávněním, jako doložkou služebního průkazu.  

Kateřina Beránková, tisková mluvčí ÚP ČR

Úřad práce ČR | Mgr. Kateřina Beránková, tisková mluvčí | +420 724 209 037 katerina.berankova@uradprace.cz | www.uradprace.cz 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688