Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  13.02.2023 09:16:00

Americké akciové trhy hlásí nejprudší pokles za 2 měsíce, začíná je strašit invertovaná výnosová křivka - Rozbřesk

Americké akciové trhy zažily nejprudší týdenní propad za poslední dva měsíce. Index S&P500 ztratil 1,1 %, zatímco technologický Nasdaq přes 2 %. Na jedné straně kvůli vlně slabších zisků některých reportujících amerických společností (Mattel, Chipotle), na druhé zejména kvůli sázkám na utaženější politiku amerického Fedu vedoucí k vyšším americkým výnosům. Od začátku února vzrostly výrazně nejen americké dlouhé výnosy, ale zejména kratší konec křivky - výnos dvouletého amerického dluhopisu vyskočil z okolí 4,1 % ke 4,5 % (nejvyšší úrovně od poloviny listopadu 2022). Navíc opět výrazně vzrostla inverze americké výnosové křivky, která dosáhla nejvýraznějších úrovní od počátku osmdesátých let. A to není pro býky na Wall Street příjemný pohled.

Start do nového roku 2023 se nesl na vlně optimismu zejména díky teplejší zimě v Evropě a zvolnění tamní energetické krize, které šlo ruku v ruce s rychlejším než očekávaným otevíráním čínské ekonomiky. Nic z toho ovšem pravděpodobně neuchrání globální ekonomiku od nutnosti snášet delší domu “nadměrně” vysoké úrokové sazby. Trhy se to snažily určitou dobu přehlížet. Kombinace jestřábí komunikace centrálních bankéřů a některých silných čísel (například poslední americké payrolls) však nakonec přinesla ovoce. Krátké výnosy na klíčovém americkém trhu šly vzhůru, a to o poznání více než delší konec křivky.

Na investory tato situace působí negativně dvěma směry. Za prvé, vyšší americké krátkodobé sazby posilují americký dolar (ten od začátku února také postupně zpevňuje) a zvyšují na trzích averzi k riziku. Silnější dolar je pro americké akciové indexy špatný kvůli nižšímu přepočtu zahraničních tržeb amerických společností do dolarů. Navíc vyšší dolarové sazby ohrožují veškeré subjekty (podniky či státy) zadlužené v dolarech, a to zvlášť ve chvíli kdy dolar navíc sílí. Averze k riziku roste, což se projevuje kromě jiného i na akciových trzích.

Za druhé, prohlubující se inverze americké výnosové křivky byla v minulosti poměrně užitečným indikátorem ukazujícím na přicházející recesi. A její “nevyhnutelnost” investory začíná strašit. Na druhou stranu v minulosti invertovaná křivka vyslala i několik předčasných/falešných signálů. A inverze křivky sama o sobě neříká o moc víc než, že trhy očekávají v budoucnu nižší sazby než dnes. A to samo o sobě nevylučuje ani scénář “měkkého přistání”, ve kterém se Fedu podaří inflaci zmírnit a balancovat “pouze na hraně recese”,...za rok uvidíme.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna poněkud překvapivě odolává silnějšímu americkému dolaru a slabším akciím. Částečně to může být dáno více jestřábím vyzněním posledního zápisu ze zasedání bankovní rady. Zejména Jan Frait, který souhlasil se závěry měnové sekce ohledně pomalého obratu v náladě na pracovním trhu a riziku neukotvenosti inflačních očekávání, zněl jako výraznější jestřáb. Stejně tak ovšem působily některé části zápisu týkající se Evy Zamrazilové a Kariny Kubelkové.

Eurodolar


Americký dolar těží z vysokých reálných úrokových sazeb, které nabobtnaly po posledních číslech z trhu práce. Trh se přitom již připravuje na americká inflační data za leden (zveřejněná zítra odpoledne), která zejména v případě jádrové inflace budou naprosto klíčová.

Dodejme, že dolar zatím příliš nereagoval na sestřelení zřejmě již čtvrtého (čínského?) balónu ve vzdušném prostoru USA.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688