Cez.cz (ČEZ)
Akcie v ČR  |  10.02.2023 11:39:00

ČEZ v Dukovanech plánovaně odstavil druhý výrobní blok pro výměnu paliva

Energetici Jaderné elektrárny Dukovany dnes plánovaně odstavili druhý výrobní blok pro výměnu části paliva za čerstvé. Výkon bloku začali snižovat dnes v 6:30 hod. ráno a ve 17:11 hod. blok přestal dodávat elektrickou energii do přenosové sítě. Odstávka bloku se odběratelů nijak nedotkne, zbývající tři výrobní bloky zůstávají v provozu na plném výkonu.

V průběhu 36. odstávky druhého výrobního bloku pro výměnu paliva energetici do reaktoru zavezou 72 čerstvých palivových kazet. Technici před sebou mají vnější kontrolu tlakové nádoby reaktoru, stejně jako generální údržbu dieselgenerátoru číslo 5 a hned dvou hlavních cirkulačních čerpadel. Ještě před tím proto musí z reaktoru vyvézt všech 349 palivových kazet do sousedního bazénu skladování. Reaktor druhého bloku tak bude na 24 dnů prázdný.

"Investice i rozsah kontrol směřujeme k zajištění nejméně šedesátiletého bezpečného provozu našich bloků. Odstávky tak letos budou o něco delší než obvykle, v příštích letech se nám ale tyto investice začnou vracet,“ říká člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Na energetiky a jejich dodavatele během odstávky čeká 14 290 pracovních příkazů a 52 významných technických a investičních akcí. „Bude to náročné, ale jsme připraveni. Mimo jiné chceme zkontrolovat výsledek nové metody čištění teplosměnných ploch od minerálních úsad v jednom z parogenerátorů. Na základě výsledků budeme v čištění touto metodou dál pokračovat, “ dodává Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Dnes energetici odpojili obě turbosoustrojí a tím přestal blok dodávat elektrickou energii do sítě. Termín ukončení odstávky a opětovné zahájení výroby ČEZ upřesní v návaznosti na průběh prací plánovaných činností a na výsledky kontrol a testů.

Palivo bylo do reaktoru druhého výrobního bloku zavezeno poprvé 21. 12. 1985 a o měsíc později v něm jaderní fyzici poprvé spustili řízenou štěpnou reakci. Turbíny Zdena a Irena od té doby vyrobily 122 491 408 MWh čisté bezemisní energie.

Jiří Bezděk , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Dukovany
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688