Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Dovolená  |  11.02.2023 09:11:02, aktualizováno 12.02.2023 09:11:02

Zahraniční dovolená může být pro Čechy letos historicky nejatraktivnější v řadě zemí. Alespoň dle koruny – nejlevněji v Egyptě, Polsku, Británii, Švédsku, Turecku ale i v dalších zemích

Domácí měna neposiluje pouze k jednotné evropské měně, ke které je nejsilnější od července 2008. K řadě měn zaznamenala v posledních dnech dokonce historická maxima. Zatímco v cenách zájezdů cestovních kanceláří se vývoj zatím asi příliš neprojeví, příjemnější může být nakupování v jednotlivých destinacích, potažmo zrealizovat dovolenou levněji mají šanci individuální cestovatelé.

Ke zmiňované jednotné evropské měně možno v úvodu zmínit, že koruna se k ní již výrazně blíží zpět k historickým maximům z léta 2008. Zbývá zhruba 15 haléřů, když v druhé polovině tohoto týdne se domácí měna obchodovala již pod hranicí 23,70 Kč/EUR. Koruna má tak za sebou během necelých 3 let od covidu téměř 4 korunové posílení, když na přelomu zimy/jara v roce 2020 naopak oslabila nad hladinu 27,50 Kč/EUR.

Mnohem příznivější než třeba loni v létě, je pohled na korunu také ve vztahu k dolaru. Loni v květnu jsme v článku „Čas prodat dolar a vyinkasovat korunu? Technika to indikuje“ zmiňovali aktuální vývoj. Dolar tehdy následně o korunu zlevnil, nicméně v létě se dostal na ještě silnější úrovně. Euro k dolaru totiž po téměř 20 letech oslabilo pod paritu a v kontextu domácí měna poklesla i nad 25,50 Kč/USD. V posledních dnech se však po 10 měsících podívala pod 22 Kč/USD. Úroveň, u které však lze právě spatřovat i poměrně výraznou technickou hranici. Ta tedy může bránit v pokračování v posilování.

Češi mají v oblibě nákupy v Polsku, které se vlastně dále zatraktivňují. Polský zlotý lze totiž vůbec poprvé v historii koupit za méně než 5 . Tedy co se týká devizových obchodů, ve směnárnách se teprve dané hranici blíží. Každopádně za necelých 2,5 roku zlotý zlevnil o korunu, potažmo tedy zhruba o 15 procent.

Zpět zájmu se v posledních letech ocitá v létě Bulharsko. Tamní lev (BGN) atakuje ke koruně svoje dosavadní minimaléta 2008, kdy se přibližoval hranici 12 . To sousední rumunský lei (RON) je již historicky nejlevnější, když se drží pod hranicí 4,90 Kč/RON.

Podíváme-li se dále na jih, mnohem větší devalvací v posledních letech zaznamenala turecká měna (TRY). Země zasažená nyní zemětřesením získává humanitární pomoc z celého světa, což částečně i podporuje v drobném nádechu tamní měnu. Nicméně aktuálních 1,177 Kč/TRY je stále o čtvrtinu méně, než co tamní měna stála před rokem. O zlevnění na polovinu lze hovořit v časovém horizontu ani ne 1,5 roku, když ještě v říjnu 2021 byl kurz 2,40 Kč/TRY.

Podíváme-li se na sever od nás, tak například dánskou korunu lze koupit téměř na minimech. Tedy úroveň 3,184 Kč/DKK se blíží minimůmléta 2008. Za poslední měsíce lze hovořit o zhruba 5% devalvaci tamní měny. Více se v porovnání pro Čechy zatraktivnila však švédská či norská koruna. Jsou letos výrazně levnější než kdy v historii. Aktuálně lze hovořit o kurzech 2,13 Kč/SEK, resp. 2,17 Kč/NOK.

V porovnání však mnohem více Češi navštěvují Velkou Británii. Zatímco loni v březnu libra stála i více než 31 , v úvodu února se obchodovala i za méně než 26,60 . Tedy na historickém minimu. Připomenout lze časy, kdy se v roce 2000 muselo za libru naopak vydat rekordních více než 60 . Oproti loňskému létu, kdy oscilovala okolo hladiny 29 , lze každopádně hovořit o zhruba 8% zlevnění libry.

Historická maxima zaznamenává koruna také vůči méně obvyklým měnám. Zmínit lze například brazilský reál, jihoafrický rand či egyptskou libru. Právě posledně zmiňovaná měna prošla velkou devalvací. První skok nastal na podzim 2022, další více než pětinové oslabení pak letos. Aktuálně lze zmínit cca 0,72 Kč/EGP, zatímco v roce 2020 byl kurz i více než 1,60 Kč/EGP. Právě u Egypta lze tak jistě i od cestovních kanceláří očekávat letos udržení atraktivních cen zájezdů v porovnání s ostatními zeměmi.

Výše zmiňované kurzy jsou obchodovaným středem na devizovém trhu. Při nákupu/prodeji valut bývá kurz od středu odvozen. Každopádně obvykle nejvyšší rozdíl (spread) mezi nákupem a prodejem nabízejí banky, a to i při platbě jejich platebními kartami. Atraktivněji vychází výměna měny tradičněji ve směnárnách. Vzhledem k rozvoji bezhotovostního placení v celém světě se však stále výhodnějšími vlastně stávají alternativní způsoby směny a následného placení. Zmínit lze v tomto ohledu například Wise či známější Revolut.

Závěrem zmínit, že stejně třeba jako u akcií, také u koruny jistě platí, že nic neroste do nebe. V minulosti jsme obrat, mnohdy prudký, mohli vidět několikrát. Zůstává tedy jen otázkou, kdy na domácí měně k obratu dojde tentokrát, potažmo co bude impulsem.

Aktuální kurzy měn k dispozici na stránkách kurzy.cz zde.

Podívejte se také na nabídku více jak 15 000 zájezdů českých cestovních kanceláří na léto 2023.

12.02. 13:48  Dovolená (Jiří Peterka)
11.02. 12:10  CZK (Jose)
11.02. 12:09  a zase dovolenář (Jose)

Okomentovat na facebooku








?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688