Ze světa  |  10.02.2023 21:14:00

Situace v Turecku a Sýrii. Čeští hasiči pomáhají v Turecku, vyprostili dva živé lidi (video)

Na víc než 23 tisíc se už vyšplhal počet obětí pondělního zemětřesení v Turecku a Sýrii. Přeživším se snaží doručit potřebnou pomoc humanitární organizace i Spojené národy. Zejména v Sýrii ale zůstává situace kritická. První konvoj, který dorazil na sever země, přivezl podle humanitárních pracovníků zdravotnické potřeby sotva pro pětinu postižených.

Čeští hasiči vyprostili dva živé lidi 

Dva živé lidi vyprostili dnes ráno čeští hasiči ze sutin v tureckém Adyiamanu. A k další záchraně lidského života dopomohla jejich speciálně cvičená fena - označila štěkotem místo, odkud pak nad ránem jiný záchranný tým vyprostil ženu. Situaci přiblížil velitel českého USAR týmu v Turecku Jiří Němčík.

Čeští hasiči pomáhají v Turecku

Čeští záchranáři v tureckém městě Adiyaman vyprostili ze zřícených obytných domů zatím osm obětí pondělního zemětřesení, z toho čtyři děti. Naděje na nalezení živých lidí stále existuje, sdělil ve čtvrtek novinářům mluvčí českých hasičů Jakub Kozák. Záchranáři předpokládají, že v sutinách zůstává několik desítek lidí, i vyproštění mrtvých je podle nich důležité kvůli pozůstalým.

"Po celý den probíhaly vyhledávací a záchranné práce na sutinách zřícených budov, kdy celý náš tým nepřetržitě, kontinuálně vyhledával a vyprošťoval nalezené osoby z trosek," říká ve videu hasičů velitel českého USAR týmu Jiří Němčík.

Vyprošťování těch, kteří neštěstí nepřežili, je také důležité nejen kvůli následnému pokračování v posunu hlouběji do zříceného domu, ale i pro příbuzné, kteří práci sledují přímo na místě, uvedl Kozák. Členové českého USAR (Urban Search and Rescue) týmu specializovaného na vyhledávání lidí v sutinách začali v Adiyamanu prohledávat dvě budovy o ploše zhruba 40 krát 40 metrů v úterý večer. Kozák už dřív uvedl, že jedna budova má patra zřícená na sobě, druhá je sesunutá.

"Nepřestáváme pracovat, střídáme se v šestihodinových směnách," upřesnil Kozák. Češi podle mluvčího také vytvořili pro potřeby kolegů z ostatních záchranářských týmů v Adyiamanu malou skupinu pro rychlé nasazení, tvoří ji kynolog a velitel vybavený štěrbinovou kamerou. Ve městě mají podle něj základny také týmy z Tchaj-wanu, Pákistánu či Arménie. Pomáhají rovněž místní policisté, četnictvo, což je obdoba české vojenské policie, a dobrovolníci.

Nikdo ze členů českého USAR týmu se podle mluvčího zatím nezranil. "Tým nemá potíže ani v oblasti zabezpečení dodávky pohonných hmot, vody či potravin," dodal.

Ničivé zemětřesení, které v pondělí zasáhlo oblast na hranici mezi Tureckem a Sýrií, si vyžádalo přes 21.000 obětí. Mezi oběťmi zemětřesení v Turecku je i Češka, která v zemi dlouhodobě žila právě v provincii Adiyaman. Žádní další Češi podle českého velvyslance Vacka nyní nejsou mezi pohřešovanými nebo zraněnými. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688