plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  10.02.2023 12:54:49

Plzeň rozdělí dalších 415 milionů, podpoří velké i menší projekty

plzen.eu

Plzeň rozdělí dalších 415 milionů, podpoří velké i menší projekty

Město Plzeň v roce 2023 rozdělí oproti původnímu plánu navíc 415 milionů korun.Podpoří díky tomu řadu investičních akcí a projektů. Peníze půjdou na kompletní rekonstrukci Pěnkavovy ulice na Slovanech, na navýšení finanční kompenzace pro PMDP, zrekonstruuje se za ně druhé patro základní školy v Liticích, vybuduje skatepark za Plazou i Predator park na okraji Skvrňan, provedou se další rekonstrukce bazénu na Lochotíně, vzniknou nové parkové cesty ve Špitálském lese a mnoho dalšího. Peníze jsou určeny i na přípravu projektových dokumentací a studií, mj. na výstavby několika městských bytových domů, parkoviště ATOM, na nové pavilony základních škol, sportovní halu Bory a sportovní areál v Liticích, na dokumentaci k sanaci Kulturního domu Peklo a jiné.

„Schválili jsme souhrnné rozpočtové opatření, které reaguje na aktuální vyhodnocení zdrojů a potřeb rozpočtu města a umožní nám tak navíc rozdělit téměř 415 milionů korun. Jedná se zejména o peníze, které máme ve svém Fondu rezerv a rozvoje a také o prostředky blokované na zpracování projektových dokumentací. Věřím, že každý Plzeňan někde toto finanční opatření uvidí, neboť peníze uvolníme do škol, sportovišť, dopravy, na bytové projekty, ale i do oblasti kultury, životního prostředí a podobně,“ uvedl primátor Roman Zarzycký.

O částku 347 mil. bude posílen rozpočet výdajů na rok 2023. Objemově nejvýznamnějším opatřením je posílení transferu na úhradu prokazatelné ztráty pro Plzeňské městské dopravní podniky ve výši 74,7 milionu korun. „Z těchto peněz budou uhrazeny zvyšující se náklady na energie a pohonné hmoty a další. Prokazatelná ztráta dopravního podniku roste ale nejen kvůli tomu. Důvodem je i to, že nám stoupá počet cestujících, tedy roste dopravní výkon, kdy letos MHD najede o 253 tisíc vozokilometrů více než vloni, zavádíme nové linky, do ztráty se promítají i nově zavedené slevy pro cestující, rostoucí úroky z půjček a podobně,“ vysvětlil Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

V řadě oblastí se město připravuje na akce, proto nechává zpracovávat projektové dokumentace a další potřebné podklady, a to například pro: výstavbu bytového domu Světovar, polyfunkčního domu Kreuzmannova, zástavbu proluky v Plachého ulici i proluky Na Jíkalce, ověřovací studii pro přístavbu 7., 10., 21. a 22. základní školy, jež by umožnily významně navýšit kapacity. Pokračuje projektová příprava denního stacionáře Človíček a další. „Na zpracování či posílení výdajů na projektové dokumentace na nové záměry města bylo vynaloženo celkem 66,5 milionů korun,“ doplnil primátor.

„Mám radost, že Zastupitelstvo města Plzně schválilo peníze na projekt záchrany Kulturního domu Peklo,“ uvedl technický náměstek Pavel Bosák. Peníze, a to šest milionů korun, půjde na projektovou přípravu, která souvisí s uvažovanou rekonstrukcí společenského sálu v objektu Pekla. Příprava bude navazovat na akci „Dělnický dům Peklo – Studie nového využití“, jež byla zpracována v roce 2013 a řešila kromě nového využití i novou přístavbu. Nový projekt by navázal zejména na provedené průzkumy, které je nezbytné aktualizovat.

Na zmíněné posílení rozpočtu výdajů pro rok 2023 navazuje schválení účelových blokací ve Fondu rezerv a rozvoje města Plzně a ve Fondu města Plzně pro kofinancování dotovaných projektů, a to v celkovém objemu 68 milionů korun. Zdrojem pro blokace byly opět volné prostředky těchto fondů. Zablokování prostředků pro daný účel umožňuje prioritně zajištění finančního krytí pro následné provozní výdaje související zejména s realizací investic v r. 2023, záměrem pokračování posílení výdajů v dalších letech, či zajištění víceletého financování u vybraných projektů. Ve střednědobém horizontu se tedy uvažuje o posílení transferů v oblasti kultury, posílení mzdových výdajů (náborových příspěvků pro nové členy Městské policie Plzeň, či posílení výdajů na dotační program Plzeňské podnikatelské vouchery.

Text: Eva Barborková


Zveřejněno: 10. 2. 2023, Martin Pecuch

Sdílet
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Z regionů:

St 14:16  Valmez chystá nový dům pro seniory valasskemezirici.cz (Valašské Meziříčí)
St 13:44  Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad Hradec Králové (hradeckralove.org)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688