mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  10.02.2023 09:50:00

Německo na vlně cirkulární ekonomiky - sklo, hliník, dřevo a různé kovy jsou již nyní recyklovány a používají se v SRN z větší části znovu.

mzv.cz

Německo na vlně cirkulární ekonomiky

10.02.2023 / 09:40 | Aktualizováno: 10.02.2023 / 09:50

Kvůli dlouhotrvající pandemii koronaviru, ruské agresi na Ukrajině, energetické krizi a mnoha dalším faktorům stoupá potřeba šetřit zdroje, suroviny a zamýšlet se nad riziky globálního trhu. Ekonomickým imperativem se tak stává koncept cirkulární ekonomiky, jejíž potenciál se jen v Německu odhaduje v řádu miliard eur. Recyklace, snižování materiálové a energetické náročnosti jsou též klíčové pro dosažení strategického cíle uhlíkové neutrality, který je na celoevropské úrovni znám jako „Zelená dohoda pro Evropu“ neboli „European Green Deal“. Pro české firmy toto téma zároveň otevírá nové možnosti vstupu na německý trh.

Téma cirkulární ekonomiky jako možnosti jak zpracovávat pokud možno odpadové materiály tak, aby se šetřily původní zdroje, se nyní v Německu řeší stále více. Svazy, instituce i velké koncerny se snaží přesvědčit střední a menší firmy, aby při výrobě svých produktů začaly produkovat své zboží z již použitých materiálů. Podstatou cirkulární ekonomiky je změna produkčního řetězce z lineárního na kruhový. Výrobek se po ukončení své životnosti stane cenným zdrojem surovin. V cirkulární ekonomice tak v ideálním případě v podstatě neexistuje odpad.

Sklo, hliník, dřevo a různé kovy jsou již nyní recyklovány a používají se v SRN z větší části znovu. Opětovné zpracovávání plastů, resp. technologie na recyklaci mnoha druhů plastů není bohužel u mnoha firem prioritou. Situace se pomalu mění díky velkému chemickému koncernu BASF, který jde menším firmám příkladem. Koncern BASF si dal za cíl při výrobě svých produktů dosáhnout nulových emisí do roku 2050. Svůj strategický plán na rozvoj cirkulární ekonomiky zveřejnil pro ostatní firmy, aby se mohly v jakémkoliv měřítku inspirovat. Možnost rozvíjet se právě v oboru opětovného zpracování plastů či dalších materiálů představuje velkou příležitost, jak vstoupit či expandovat na německý trh.

Pro začínající firmy a start-upy vznikl v 2022 v oblasti Porýní - Porúří akcelerátor „Circular Valley“, který v současné době sdružuje cca 60 firem věnujících se rozvoji technologií pro cirkulární ekonomiku. Nově vzniklá nadace „Circular Valley Foundation“ chce z regionu Porýní - Porúří (se sídlem ve městě Wuppertal) udělat globální hotspot pro cirkulární ekonomiku. Nadace působí ve třech oblastech: propaguje start-upy v cirkulární ekonomice z celého světa, radí politikům a předává znalosti široké veřejnosti. Rozvoj Circular Valley podporuje finančně i spolková země Severní Porýní-Vestfálsko, která vidí v rozvoji „údolí“ velký potenciál pro rozvoj regionu jak po finanční, tak demografické stránce.

Circular Valley je výbornou příležitostí pro zahraniční firmy vstoupit na německý trh. Podpora z akcelerátoru pomůže firmám s prvotní orientací a postupným rozvojem jejího potenciálu v tomto dynamickém odvětví. Detailní informace, jak do akcelerátoru vstoupit, jaké jsou podmínky pro zahraniční firmy, včetně finančních podmínek najdete přímo na stránkách Circular Valley.

Další možností podpory firemní spolupráce je podpůrný program Spolkového ministerstva hospodářství a ochrany klimatu Technologietransfer-Programm Leichtbau, který podporuje výzkum, technologický transfer a firemní spolupráci i v oblasti trvalé udržitelnosti a recyklace. Cílem je nalézt technologická řešení, která vedou k úspoře materiálu a k eliminaci odpadu. Cirkulární ekonomika a recyklace budou i jedním z témat letošního Hannoverského veletrhu. 18. 4. 2023 se v rámci veletrhu uskuteční konference 4. Lightweighting Summit Leichtbau 2.0 in der Circular Economy – Chancen und Herausforderungen . České firmy zde mohou získat přehled o technologickém vývoji odvětví a navázat cenné kontakty.

Autor: Tereza Petráňová, obchodně - ekonomický úsek


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688