Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
09.02.2023 18:08:42

Počasí na víkend: Oteplení, vítr a konec slunce

Počasí posledních dní bylo vlivem rozsáhlé tlakové výše jednotvárné. Oblačnost byla minimální, bylo slunečno, ale tím pádem v únoru při východním proudění i sucho a mrazivo. Ranní minima klesala až na -10 °C, ale přes den už začala teplota stoupat i slabě nad nulu. O víkendu přijde do střední Evropy čerstvé západní proudění a počasí se změní. Projeví se oblačností, větrem, slabými srážkami hlavně kolem hor a vrchovin. Slunečno skončí, ale paradoxně se oteplí, protože přijde teplejší proudění. 

V pátek ráno ale ještě pozor na další velmi nízké teploty. Vítr se na noc utiší a teplota rychle klesne zase až k -10 °C. Také sobotní ráno bude ještě docela mrazivé s teplotami kolem -5 °C. Přes den se ale oteplí, hlavně v sobotu a neděli. V sobotu odpoledne bude kolem 5 °C a v neděli dokonce kolem 7 °C. Nižší teploty budou od středních poloh, kde bude tát ještě zbývající sníh. Podle všeho v novém týdnu zůstane většinou teplo. Odpoledne bezpečně nad nulou, ráno kolem nuly. 

Počasí, které nyní převládá, je velmi suché. Sice spadlo hodně srážek na přelomu ledna a února, nyní je však velmi sucho a prašno. Některé nížiny a srážkové stíny, které moc srážek přes zimu nedostaly, by se na jaře mohly rychle potýkat se suchem. Na modelech navíc výrazné srážky nejsou ani o víkendu ani v novém týdnu. Sněhových zásob holt tuto zimu nebylo moc, naštěstí to alespoň hory zachránily právě na přelomu ledna a února. 

Počasí <a href=12.2.2023" src="https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/45/697345-pocasi-na-vikend-otepleni-vitr-a-konec-slunce/2_w660h836.png" width="660" height="836" style="width: 660px; height: 836px;" />

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty