ČSÚ (ČSÚ)
Cestování  |  09.02.2023 11:28:51

Cestovní ruch v Pardubickém kraji ve 4. čtvrtletí 2022 se zvýšil o 22% a počet přenocování vzrostl o 15%

9. 2. 2023

Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních cestovního ruchu v Pardubickém kraji se ve 4. čtvrtletí loňského roku meziročně zvýšil o 22 % a počet přenocování vzrostl o 15 %. Ubytováno bylo více domácích i zahraničních hostů. Vyšší návštěvnost byla zaznamenána i v úhrnu za celý rok 2022. Zatímco celorepublikově loňský počet hostů a přenocování nedosáhl úrovně předcovidového roku 2019, v Pardubickém kraji byl v dlouhodobém pohledu nejvyšší.

Ve 4. čtvrtletí roku 2022 se v hromadných ubytovacích zařízeních1 Pardubického kraje ubytovalo celkem 91 tis. hostů2, což oproti stejnému období předchozího roku představuje 22% zvýšení při téměř 43% republikovém růstu. Růst návštěvnosti proti 4. čtvrtletí 2021 zaznamenaly všechny kraje, relativně nejvíce Hlavní město Praha (o 75 %) a s odstupem Plzeňský kraj (o 42 %). V Pardubickém kraji byl procentní nárůst pátý nejnižší v mezikrajském srovnání, přesto se ve 4. čtvrtletí loňského roku v kraji ubytoval nejvyšší počet hostů v tomto období za posledních deset let.

Zatímco počet hostů z ČR, tzv. rezidentů3 v kraji ve 4. čtvrtletí loňského roku meziročně vzrostl o pětinu (na 78,8 tis.), hostů ze zahraničí, tzv. nerezidentů4 přicestovalo do kraje téměř o 40 % více. Počet zahraničních návštěvníků (12,1 tis.) se tak v kraji dostal po dvou letech útlumu na přibližně stejné hodnoty dosahované v letech před pandemií covid-19 (12,7 tis. v průměru ročně v období let 20152019).

Z dlouhodobě početně nejvíce zastoupených zahraničních hostů v kraji byl ve 4. čtvrtletí 2022 zaznamenán 2,3násobný meziroční nárůst počtu hostů z Polska při 41% navýšení počtu hostů ze Slovenska a 33% zvýšení počtu Němců. Na všech hostech se návštěvníci ze zahraničí v kraji v letošním třetím čtvrtletí podíleli 13,3 % (šlo o druhý nejnižší podíl v mezikrajském srovnání za Krajem Vysočina).

Z pohledu jednotlivých měsíců loňského čtvrtého čtvrtletí bylo nejvíce hostů v hromadných ubytovacích zařízeních cestovního ruchu v kraji ubytováno v říjnu, a to 39,2 tis. – jednalo se zároveň o nejvyšší říjnový počet návštěvníků za posledních deset let. Rovněž listopadová návštěvnost byla maximální v tomto měsíci v poslední dekádě, prosincová pak třetí nejvyšší.

Hosté v hromadných ubytovacích zařízeních v Pardubickém kraji podle měsíců

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl ve 4. čtvrtletí roku 2022 v Pardubickém kraji 212 tis. nocí (o 15 % více než ve stejném období roku 2021 při 33% celorepublikovém růstu), což byl druhý nejvyšší počet v tomto období za posledních deset let. Počet přenocování hostů z ČR v kraji meziročně vzrostl o 14,9 %, v případě hostů ze zahraničí bylo zaznamenáno obdobně vysoké (14,5%) navýšení. Průměrný počet přenocování na jednoho hosta ve 4. čtvrtletí 2022 v kraji (2,3 noci) byl mírně pod republikovým průměrem (2,4 noci).

Hosté a průměrný počet přenocování v hromadných ubytovacích zařízeních
v Pardubickém kraji ve 4. čtvrtletí let 20122022

V celém 1. až 4. čtvrtletí 2022 vzrostl počet hostů ubytovaných v HUZ Pardubického kraje oproti předchozímu roku o 44 % na 506 tis. (při 71% růstu v celé ČR). Relativně nejvíce (2,5násobně) se zvýšil počet ubytovaných v Praze, meziroční procentní nárůst počtu hostů v Pardubickém kraji byl v mezikrajském srovnání třetí nejnižší po Jihočeském kraji a Kraji Vysočina. Ve srovnání s rokem 2021 výrazně dotčeným pandemií byl loňský počet hostů ubytovaných v kraji vyšší nejen v případě hostů z ČR (o 39 %), ale i ze zahraničí (dvojnásobný počet). Meziročně vzrostl i počet přenocování (v kraji téměř o 37 %, v celé ČR o 59 %).

Zatímco celorepublikově počet hostů i přenocování v roce 2022 nedosáhl úrovně předcovidových let, v Pardubickém kraji bylo dosaženo nejvyšších hodnot v poslední dekádě. Přesto zůstal absolutní počet hostů i přenocování v kraji nadále nejnižší v mezikrajském srovnání, zároveň byl 4. nejnižší po přepočtu na 1 000 obyvatel.

Hosté v hromadných ubytovacích zařízeních v krajích ČR v 1. až 4. čtvrtletí

Průměrný počet přenocování na jednoho hosta v kraji v roce 2022 (2,7 noci) byl nepatrně nad republikovou hodnotou (2,6 noci). V mezikrajském srovnání se jednalo o osmou nejvyšší hodnotu s maximem v Karlovarském kraji (3,8 noci) a minimem v kraji Jihomoravském (2,0 noci). Na jednoho domácího hosta v kraji vloni připadalo 2,7 noci, v případě zahraničních hostů šlo o 2,4 noci.

Hosté a průměrný počet přenocování v hromadných ubytovacích zařízeních
v Pardubickém kraji v 1. až 4. čtvrtletí let 20122022

1Hromadné ubytovací zařízení (HUZ) – zařízení s minimálně pěti pokoji a zároveň deseti lůžky sloužící pro účely cestovního ruchu, tj. poskytující přechodné ubytování hostům (včetně dětí) za účelem dovolené, zájezdu, lázeňské péče, služební cesty, školení, kursu, kongresu, symposia, pobytu dětí ve škole v přírodě, v letních a zimních táborech apod.

2Pojmem „host v ubytovacím zařízení“ rozumíme každou osobu (včetně dětí), která využila služeb ubytovacího zařízení k přechodnému ubytování. Mezi hosty nezapočítáváme občany ČR ani cizince, kteří využijí ubytovacích služeb pro přechodné ubytování za účelem zaměstnání.

3Rezident (domácí návštěvník), jehož rezidentská země je stejná jako navštívená země; může to být občan sledované země nebo cizí státní příslušníci žijící ve sledované zemi.

4Nerezident (zahraniční návštěvník), jehož země sídla je jiná, než je navštívená země; za nerezidenta je považován také občan sledované země trvale žijící v cizině.

Pozn.:

Údaje o návštěvnosti v hromadných ubytovacích zařízeních cestovního ruchu jsou získávány z měsíčního výběrového šetření CR 1-12 a čtvrtletního šetření CR 2-04. Uváděné údaje jsou souhrnem zpracovaných dat za předložené dotazníky a za statisticky dopočtená data ubytovacích zařízení, od kterých nebyl vyplněný dotazník získán.

Do celkových výsledků návštěvnosti jsou započítány údaje týkající se ukrajinských státních příslušníků, kteří si ubytování hradili sami. Vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině však nebylo ve všech případech možné na straně provozovatelů ubytovacích zařízení rozlišit, zda jde o turistu či uprchlíka. Do počtu návštěvníků tak mohly být započítány i osoby, které nelze objektivně považovat za účastníka cestovního ruchu dle mezinárodních doporučení.

Přílohy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688