Patrik Madle (ČSOB)
Údaje o firmách  |  09.02.2023 10:28:19

V loňském roce ČSOB získala přes 100 000 nových klientů, lidé i firmy více využívají virtuální asistentku Kate

Skupina ČSOB v roce 2022 zvýšila objemy úvěrů, vkladů i spravovaných aktiv klientů. Potvrdila tím pozici lídra trhu. Počet klientů se meziročně zvýšil o 115 tisíc, čistý zisk skupiny dosáhl 17,5 miliard korun, resp. 19,7 miliard při započtení ČSOB Pojišťovny.

„Za loňským dobrým výsledkem stojí silná trojka – růst vkladů, úvěrů i investic. Na vynikající úrovni jsme udrželi i kapitál a likviditu. Klíčová je pro nás spokojenost klientů a skutečnost, že nás využívají jako svou hlavní banku. Mimochodem, právě počet klientů, kteří nás potřebují každý den, neustále roste a jsem přesvědčen, že nám v tom pomáhá naše strategie 'Digitálně a s lidmi'. Jejím cílem je klientům co nejvíce usnadnit přístup do banky a zároveň zachovat stále žádaný osobní kontakt pro složitější požadavky,” uvádí generální ředitel skupiny ČSOB Aleš Blažek a dále dodává: „Musím také ocenit, že i v této obtížné ekonomické situaci se naši klienti chovali velice zodpovědně a my jsme tak nezaznamenali zásadnější problémy ve splácení závazků. Na druhé straně jsme téměř 1,2 milionu klientů pomohli zmírnit dopady inflace. Nejen, že využívali skvělou sazbu na našich termínovaných vkladech, ale dokonce s jednoduchou službou ČSOB Drobné začali po malých částkách investovat. Příhodná také byla naše dlouhodobá podpora energetické úspornosti a soběstačnosti domácností i firem.“

Hospodářské výsledky za rok 2022

  • Čistý zisk činil 17,5 mld. (meziročně vyšší o 9 %).
  • Celkový objem úvěrů byl 874 mld. (meziročně vyšší o 5 %).
  • Objem úvěrů na bydlení dosáhl 507 mld. (meziroční nárůst o 4 %).
  • Objem celkových klientských vkladů narostl na 1 208 mld. (meziročně o 7 %). Vklady celkem dosáhly 1 232 mld. (meziroční růst o 6 %).
  • Objem aktiv pod správou činil 308 mld. (meziročně více o 7 %).
  • Provozní výnosy byly 44,1 mld. (meziročně vyšší o 24 %).
  • Provozní náklady bez bankovních daní činily 20,5 mld. (meziroční zvýšení o 11 %).
  • Počet klientů skupiny ČSOB vzrostl meziročně o 115 tisíc a jejich aktuální počet je 4 340 000.
  • Kapitálová pozice je silná a likvidita vynikající. Kapitálový poměr Tier 1 byl na konci prosince 19,9 %.
  • Podíl nevýkonných úvěrů z celého úvěrového portfolia klesá. V závěru loňského roku byl 1,69 %.
Novinky ze skupiny ČSOB
  • Počet aktivních uživatelů mobilního bankovnictví ČSOB Smart meziročně stoupl o polovinu na 1 134 000.
  • Službu ČSOB Drobné používá už přes 160 tisíc klientů a lifestylová aplikace DoKapsy od ČSOB má více než sto tisíc aktivních uživatelů.
  • Skupina ČSOB zavedla v loňském roce nové typy firemních účtů , které lze zakládat i online.
  • Čtyři významná ocenění si skupina ČSOB odnesla ze soutěže Hospodářských novin Visa Nejlepší banka 2022 a Visa Nejlepší pojišťovna 2022.
  • V soutěži TOP Odpovědná firma 2022 získala ČSOB dvě ceny.
  • ČSOB vyhrála cenu Nejlepší banka pro oblast malých a středních firem 2023 v ČR od magazínu Global Finance.

Lidé chtějí banku v mobilu

Mobilní bankovnictví počtem zákazníků v loňském roce poprvé překonalo internetové bankovnictví a stalo se hlavní vstupní branou k účtům a dalším produktům. Počet uživatelů mobilního bankovnictví ČSOB Smart meziročně stoupl o polovinu na více než jeden milion. „Už pandemie digitalizaci v bankovnictví zrychlila a tempo nijak nezpomaluje. Klienti stále více využívají online řešení, která jim přinášejí úsporu času i peněz. Jsme nadšeni z toho, jak si oblíbili a stále častěji využívají naši virtuální asistentku Kate. Je to i tím, že ji neustále rozvíjíme a učíme nové věci, takže často dokáže sama poradit a najít individuálně výhodné řešení,“ popisuje Michaela Bauer, členka představenstva ČSOB zodpovědná za digitalizaci a inovace.

Kate je k dispozici retailovým i firemním klientům. Počet aktivních uživatelů vzrostl z 38 000 na začátku loňského roku na téměř 340 000 ke konci roku. Vedle mobilního bankovnictví je Kate i v aplikaci DoKapsy od ČSOB, která je zdarma přístupná klientům všech bank a jejíž novinkou je například mapa nabíjecích stanic pro elektroauta. Digitalizace se stává samozřejmostí i ve firemním bankovnictví, kde klienti přecházejí k internetovému bankovnicví ČSOB CEB nebo aplikaci ČSOB CEB Mobile.

Lidé investovali do energeticky úsporného bydlení, banka jim s tím pomáhala

Financování bydlení se po prudkém zvyšování úroků a zpřísnění hypotečních pravidel centrální bankou dostalo na úroveň před covidem. Skupina ČSOB si udržela pozici jedničky na trhu a 24 500 domácnostem pomohla financovat změny v jejich bydlení. „Pro domácnosti máme velmi zajímavou nabídku financování energeticky úspornějšího bydlení. Navíc dokážeme klientům pomoci zorientovat se v systému dotací. Proto počet hypoték zaměřených na projekty s nižšími náklady na energie vzrostl meziročně o 10,4 %, počet úvěrů na financování zateplení nebo třeba fotovoltaiky dokonce narostl o 650 %,” představuje klíčovou oblast Aleš Blažek a doplňuje: „Celkově jsme loni poskytli 2 131 hypoték na energeticky úsporné bydlení v objemu téměř 9 miliard korun.”

Tématem loňského roku byl samozřejmě i boj s inflací

Objemy celkových vkladů klientů i aktiv pod správou meziročně narostly o 7 %. ČSOB spravuje dva největší fondy v tuzemsku, a to ČSOB Bohatství s objemem 39 miliard korun, a ČSOB Premiéra s 42 miliardami korun. Možností, jak zhodnotit peníze, však nabízí mnohem více.

I firmy se zaměřují na energetické projekty

Firmy se svými investicemi také významně zaměřily na energeticky úsporná řešení, obnovitelné zdroje nebo posílení energetické soběstačnosti. Objem korporátních úvěrů a úvěrů pro malé a střední podniky meziročně narostl o 5 procent. Korporátní a SME segment poskytly úvěry na podporu přechodu na nízkoemisní ekonomiku ve výši 13,5 mld. zejména v oblasti financování obnovitelných zdrojů – fotovoltaik a úsporných nemovitostí (EPC A/B) (meziročně téměř čtyřikát více), z toho úvěry ve výši 0,9 mld. splňují nejpřísnější kritéria taxonomie EU. Investice do udržitelné a úsporné energetiky, moderních technologií a inovací jsou základem transformace české ekonomiky na soběstačnější a šetrnější k přírodě. Zvyšují také její konkurenceschopnost. Jde o příležitost, která se nemusí opakovat. Výhodou je, že nyní jsou k dispozici rekordně vysoké evropské i národní dotace, v jejichž zprostředkování je právě ČSOB v Česku lídrem,” uvádí Aleš Blažek.

Vzdělávání a prevence

Skupina ČSOB se dlouhodobě zaměřuje i na vzdělávání a podporu informovanosti. K hlavním vzdělávacím aktivitám patří oblasti finanční a digitální gramotnosti a podpora prevence. Program Finančního a digitálního vzdělávání od svého vzniku v roce 2016 absolvovalo už 50 tisíc žáků a studentů z 594 škol. Loni ČSOB s Policií ČR také podepsala memorandum o užší spolupráci v oblasti kyberbezpečnosti. Společně upozornily na útoky “Volačů” a “Klikačů” a propagovaly základní pravidla pro bezpečné chování v online prostoru. „Nabízíme většinu služeb i v digitalizované podobě, proto známe rizika pohybu v online světě a víme, jak důležité je dodržování bezpečnostních pravidel,“ poukázal Aleš Blažek.

Vedle toho ČSOB zahájila spolupráci s univerzitami zaměřenou na podporu studentského podnikání v projektu Start it @UNI. Stala se také partnerem programátorské školy 42 Prague a s Výborem dobré vůle – Nadací Olgy Havlové podporuje znevýhodněné studenty.

České ekonomice chybí kvalifikovaní uchazeči o pracovní místa a ČSOB řeší stejný problém. To je další z důvodů, proč se podpoře vzdělávání věnujeme dlouhodobě. Naše stávající aktivity v této oblasti budeme dále rozšiřovat a posilovat,“ ujistil Aleš Blažek a dodává: „Na situaci reagujeme ve spolupráci s partnery. Například jsme se stali generálním partnerem IT kurzů Czechitas, spoluzaložili jsme pobočku mezinárodní školy IT a programování 42 Prague, pořádáme workshopy a přednášky s neziskovou organizací She loves data a s VŠE nabízíme Datovou akademii.”

Udržitelnost a pomoc Česku a Ukrajině

Firemní filozofie skupiny ČSOB se opírá o společensky odpovědné chování a trvalou udržitelnost. V programu ČSOB pomáhá regionům podpořila banka spolu s veřejností už 1 500 konkrétních aktivit částkou přes 72 milionů korun.

Ihned po vypuknutí války na Ukrajině se skupina ČSOB začala jako jedna z prvních aktivně podílet na pomoci uprchlíkům a podpoře Ukrajiny. Společná sbírka s Člověkem v tísni přinesla celkem 58 milionů korun na pomoc ukrajinským lidem. Prostřednictvím speciálních účtů získali uprchlíci ihned přístup k financím, platbám a finanční podporu v součtu za více než čtvrt miliardy korun. Balíček pro příchozí z Ukrajiny a bezplatná informační linka v ukrajinštině jsou pro klienty stále k dispozici.

Vybrané ukazatele skupiny ČSOB

FY 2021

FY 2022

Meziroční změna

Čistý zisk (mld. )

16,2

17,5

+9 %

Poměr nákladů a výnosů (bez bankovních daní)

51,8 %

46,4 %

-5,4 p.b.

Objem úvěrů (mld. )

835,1

873,8

+5 %

Objem vkladů (mld. )

1 157

1 232

+6 %

Aktiva pod správou (mld. )

288,3

308,0

+7 %

Kapitálový poměr Tier 1 (CET 1)

22,4 %

19,9 %

- 2,5 p.b.

Ukazatel nákladů na úvěrové riziko (CCR)

-0,42 %

0,12 %

+0,54 p.b.


Skupina ČSOB je vedoucím hráčem na trhu finančních služeb v České republice

Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy. Na českém trhu působí skupina ČSOB zejména pod obchodními značkami ČSOB, Era, Poštovní spořitelna, Hypoteční banka a ČMSS. Své služby skupina ČSOB poskytuje všem typům zákazníků, a to jak fyzickým osobám, tak malým a středním podnikům, korporátní a institucionální klientele. Do produktového portfolia skupiny ČSOB patří financování potřeb spojených s bydlením (hypotéky a půjčky ze stavebního spoření), pojistné produkty a penzijní fondy, produkty kolektivního financování a správa aktiv i specializované služby (leasing a factoring). Skupina ČSOB pečlivě naslouchá potřebám svých klientů a nabízí jim nikoliv produkty, ale nejvhodnější řešení. V rámci konceptu bankopojištění nabízí také produkty sesterské ČSOB Pojišťovny.

Více informací na: www.csob.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688