Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  09.02.2023 07:42:12

Německá inflace by měla vzrůst nad 10 % (Ranní zpráva z finančního trhu)

Na německou inflaci v lednu významně působil růst cen energií. V meziročním harmonizovaném vyjádření tak očekáváme její zvýšení z prosincových 9,6 % na 10,4 %. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti by se v USA měl již čtvrtý týden v řadě udržet pod 200 tisíci, což by indikovalo přetrvávající silné napětí na tamním trhu práce. To zůstává důvodem pro Fed, proč dále zvyšovat úrokové sazby.

Silný trh práce zůstává důvodem pro další růst sazeb Fedu

Německá inflace podle našeho odhadu v lednu zrychlila nad 10 %. V meziročním harmonizovaném vyjádření očekáváme zrychlení růstu spotřebitelských cen z prosincových 9,6 % na 10,4 % v lednu. Tržní konsensus je mírně nižší, když čeká rovných 10 %. Hlavním důvodem vyšší cenové dynamiky by měl být růst cen energií.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti by měl v USA setrvat na velmi nízkých úrovních. Finanční trh jich očekává v průměru 190 tisíc. Jednalo by se tak již o čtvrtý týden v řadě, kdy se tento počet udržel pod hranicí 200 tisíc. Silné napětí na trhu práce indikovaly i minulý týden zveřejněné statistiky o lednovém vývoji zaměstnanosti. Počet nově vytvořených pracovních míst byl v USA oproti očekávání skoro trojnásobný. V předstihu před zveřejněním těchto údajů americký Fed podle očekávání zmírnil tempo s jakým zvyšuje úrokové sazby, a to z 50 bb na 25 bb. Silná data z trhu práce budou důvodem proto, aby další zvýšení o minimálně 25 bb následovalo na březnovém zasedání.

Nezaměstnanost v ČR zůstává i přes recesi ekonomiky nízká

Nezaměstnanost v ČR zůstala i v lednu velmi nízká. Podíl nezaměstnaných osob v souladu s tržním konsensem i naší prognózou vzrostl z 3,7 % na 3,9 %. Šlo však čistě o vliv sezonnosti, když po sezonním očištění tento podíl podle našeho odhadu stagnoval na 3,6 %. Mělká recese ekonomiky, kterou tuzemská ekonomika ve druhém loňském pololetí prošla, tak prozatím vedla pouze ke zmírnění převisu poptávky po práci nad její nabídkou. V lednu na jednoho nezaměstnaného registrovaného na úřadech práce připadalo zhruba jedno pracovní místo. Řada firem však přes úřady práce nové zaměstnance nehledá, určitý převis poptávky nad nabídkou tak bude pravděpodobně stále existovat. Více jsme k tomuto tématu psali zde: https://bit.ly/3HNhRVE.

Polská centrální banka včera v souladu s očekáváními ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba tak zůstává na 6,75 %. Další změnou v polských úrokových sazbách už podle nás bude jen jejich pokles. První snížení o 25 bb čekáme v září a další pak o 50 bb v říjnu.

Obchodování na hlavních devizových trzích bylo v průběhu včerejší evropské seance velmi klidné, když makroekonomický kalendář byl v podstatě prázdný. Kurz eura k americkému dolaru se tak pohyboval ve velmi úzkém pásmu kolem 1,074 USD/EUR. Podobné to bylo i s českou korunou, jejíž kurz stagnoval poblíž 23,77 CZK/EUR. Polský zlotý i maďarský forint naproti tomu k euru mírně posílily.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688