Patria (Patria Finance)
Úrokové sazby  |  09.02.2023 06:05:00

Rostou úrokové sazby i obavy z recese. Do hledáčku investorů se tak dostávají padlí andělé

Peněžní manažeři, kteří se zaměřují na kdysi bezpečné dluhopisy, u nichž byl snížen rating na „junk“, zaznamenávají rostoucí zájem klientů o tyto takzvané „padlé anděly“. A očekává se, že jich letos padne ještě více. Zpomalující zisky spolu s vyššími náklady na správu dluhu začnou firmy čím dál více poškozovat, uvedl Ashton Parker, který pomáhá řídit fond padlých andělů u Lombard Odier Investment Managers. Úvěroví analytici jich očekávají v objemu až 15 miliard eur v Evropě a 100 miliard dolarů v USA.

"Upřímně řečeno, snažíme se držet krok s počtem lidí, kteří o tom s námi mluví," pokračoval Parker, jehož úkolem je sledovat společnosti, které upadnou v nemilost. "To, co uvidíme, je nárůst počtu padlých andělů na normálnější úroveň."

Tento specializovaný úsek dluhopisového trhu od rané fáze pandemie i přes všechny ekonomické turbulence téměř nezaznamenal žádné nové účastníky, protože společnosti tehdy těžily z bezprecedentní pomoci centrálních bank i vlád. To ale změnil nárůst nákladů na obsluhu dluhu a zhoršující se zisky. Tyto faktory poškozují metriky, které sledují ratingové společnosti, čímž může dojít ke snížení ratingu. A to by některé dluhopisy posunulo z investičního stupně na „junk“, neboli prašivý dluhopis.

Lombard Odier nejsou sami. Povstání padlých andělů prorokuje celý sbor analytiků. A analytici UniCredit se domnívají, že první trhliny odhalí již tato evropská výsledková sezóna. „Z fundamentálního hlediska očekáváme, že výsledková sezóna vykreslí postupně zhoršující se obraz úvěrových fundamentů a v nadcházejících měsících pravděpodobně uvidíme více padlých andělů,“ napsali analytici vedení Marcem Vallim.

Předpovídají, že se objem padlých andělů podle indexů iBoxx v letošním roce zvýší na dvojnásobek nebo dokonce trojnásobek z 5,5 miliard EUR zaznamenaných v roce 2022. Stratégové z BNP Paribas ale své klienty varují, aby se drželi od padlých andělů dále, a to v sektorech amerického úvěrového trhu, jakými jsou software, média, strojírenství a chemikálie. Výzkumníci francouzské banky odhadují, že tento rok jich bude okolo 75 až 100 miliardami dolarů.

Stratégové Bank of America Oleg Melentyev a Eric Yu letos odhadují dvojnásobný počet padlých andělů ve srovnání s vycházejícími hvězdami (společnosti, kterým investiční stupeň naopak roste). V současné době je nominální hodnota indexů ICE BofA sledujících padlé anděly v USA a Evropě na nejnižší úrovni od začátku roku 2020.

03

"Pokud si nedáte pozor, z padlého anděla se může stát padající nůž," upozornil Parker. "Dříve jste mohli mít mnohem více dluhu se sazbami na 0 %. Mnoho společností tak zůstalo životaschopných, i když možná nebyly, měly vysoké dluhové zatížení, a přesto zůstaly na investičním stupni. Teď už možná nebudou moci."

Lombard Odier na konci roku 2021 spustil svůj fond padlých andělů a vyčerpal na něj 320 milionů eur, přičemž více než čtvrtina z tohoto objemu přišla během několika posledních měsíců, vyplývá z údajů Bloombergu. "Když se objeví mnohem více padlých andělů nebo když je v určitém sektoru hodně padlých andělů, pak bude cenová aktivita větší a příležitosti také větší," uzavřel Parker.

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688