Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.02.2023 14:13:00

Hladké přistání v USA je stále na stole

Hladké přistání americké ekonomiky je „stále na stole“, s nezaměstnaností na 3,4 % je zřejmé, že recese není za rohem. Pro CNBC to uvedla Mona Mahajan, která působí jako strategička ve společnosti Edward Jones. K tomu připomněla, že Jay Powell podle svých slov sleduje zejména tři hlavní oblasti inflace. Tu v oblasti zboží, která klesá. Pak v oblasti bydlení, které podle strategičky začíná klesat. A nakonec inflaci mzdovou, která má tendenci přetrvávat. Ale podle expertky se již objevují první signály poklesu i zde.

Mahajan připomněla, že „všechno, co minulý rok trpělo, nyní prudce roste.“ Narážela tím na vývoj na akciovém trhu, kdy si výrazné zisky připisuje i celý Nasdaq . Podle ní je ale namístě se ptát, zda není posilování akcií příliš uspěchané a zda se přece jen neodtrhly od fundamentu, přestože americké hospodářství může dosáhnout zmíněného hladkého přistání. K tomu strategička dodala, že trhy nerostou soustavně, ale růst je přerušován korekcemi a současné prudké posilování sebou nese právě zvýšené riziko obratu.

Mahajan očekává, že zisky obchodovaných společností budou slábnout i v případě, že se ekonomika neponoří do recese. Pokud by přišlo období „konsolidace“, je to podle ní příležitost vstoupit na trh. Orientovat by se pak investoři měli zejména na kvalitní růstové společnosti a cyničtější firmy. Jelikož ale sazby pravděpodobně nepůjdou zpět na velmi nízké úrovně, je podle expertky rozumné mít v portfoliích i hodnotové akcie.

O aktuálním vývoji na americkém trhu práce hovořil na CNBC i Jan Hatzius z Goldman Sachs. Poslední data byla podle něj celkově silná, ale má za to, že extrémy je dobré brát s rezervou. Dvojnásob to pak v některých případech platí o lednových číslech. Ekonomika si ale zřejmě vede stále velmi dobře navzdory tomu, že konsenzus hovoří o vstupu do recese. To ovšem data podle ekonoma vůbec neukazují.

Hatzius se domnívá, že inflace bude letos znatelně klesat, i když otevírání Číny a jeho dopad na ceny energií může tento pokles poněkud tlumit. Fed „pravděpodobně udělá více, než trhy čekají.“ Konkrétně podle ekonoma zvedne sazby nad 5 %, zatímco očekávání nyní hovoří o sazbách mírně pod touto hranicí. Hlavně ale podle Hatziuse letos nedojde k očekávanému snižování sazeb. Ukazuje na to silný trh práce a inflace, která se bude stále držet nad cílem i přesto, že dojde k jejímu znatelnému poklesu.

Zdroj: CNBC


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688