Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  08.02.2023 14:03:35

Archeopark pravěku ve Všestarech na Hradecku do tří let obohatí stálé expozice - celkové výdaje projektu přesáhnou 30 milionů korun

8. 2. 2023

Archeopark pravěku ve Všestarech na Hradecku do tří let obohatí stálé expozice, které představí archeologické sbírkové předměty Muzea a galerie Orlických hor, výsledky průzkumů z dálnice D11 či expedici Monoxylon. Rozšíří také stávající kinosál. Celkové náklady projektu přesáhnou 32 milionů korun. Většinu nákladů pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Financování projektu odsouhlasili krajští zastupitelé.

Všestary
Archeopark Všestary

„Všestarský archeopark bude pro návštěvníky díky těmto stavebním úpravám a novým stálým expozicím ještě přitažlivější. Výstavní prostory totiž nabídnou naprosto unikátní archeologické nálezy pořízené během výstavby dálnice D11, což byla jedna z vůbec největších sond tohoto druhu do krajiny Královéhradeckého kraje. Expedice Monoxylon, která tam také najde své místo, je zároveň jedním z nejzajímavějších projektů experimentální či živé archeologie v Česku. Rozšíření archeoparku tak má přirozené ambice posílit turistický ruch v našem regionu,“ uvedla Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

V rámci projektu se má proměnit stávající budova bývalého skladu archeologického materiálu, která nabídne nové výstavní prostory. Expozice představí především archeologické sbírkové předměty z Muzea a galerie Orlických hor, které v současné době nemá kapacitní prostory pro jejich zpřístupnění a prezentování. Spolupráce s Archeoparkem Všestary byla zvolena jako vhodná alternativa, jak inovativním a naučným způsobem veřejnosti představit archeologické sbírkové předměty.

Díky projektu se rozšíří také kinosál využívaný pro přednášky. Vzniknou zároveň dvě nové dílny, které budou nabízet programy pro školy. Hlavní budovy archeoparku se přestavba nedotkne. Stavební práce by měly začít letos, hotové by měly být v roce 2025. Celkové výdaje projektu přesáhnou 30 milionů korun, z nichž 85 % by měla pokrýt evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, zbytek doplatí kraj ze svého rozpočtu.

Královéhradecký kraj rozšíření archeoparku připravuje již několik let. Na svém posledním jednání krajští zastupitelé souhlasili s financováním této akce z krajského rozpočtu. Projekt administruje Centrum investic, rozvoje a inovací Královéhradeckého kraje.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688