Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Obchod a služby  |  08.02.2023 13:22:00

Rok 2022 byl pro módní e-commerce úspěšný, růst zaznamenala skoro polovina e-shopů

Přes události minulého roku vykázalo 47 % e-shopů růst tržeb. Stejný počet hodnotí daný rok pozitivně. Nejčastější úskalí však pramenila z dražší reklamy, vyšších nákladů na materiál i nájemné, což vyústilo v nižší marže třetiny prodejců. Češi zvedli poptávku po formálnějším oblečení na ples o 64 % a chuť cestovat promítli v 77% růstu v kategorii zavazadel. Lídr v módní inspiraci GLAMI v průzkumu Fashion (Re)search mapoval předešlý rok ve více než šesti desítkách e-shopů.

Konečně normální rok pro téměř polovinu tuzemských e-shopů

Lednového výzkumu GLAMI Fashion (Re)search se zúčastnilo nebývale vysoké množství e-shopů – do hospodářských výsledků nechalo nahlédnout 67 hráčů z Česka a Slovenska. Rok 2022 byl pro prodejce módy obdobím, kdy se vrátil pocit normálnosti a kdy mohli těžit z poptávky spotřebitelů po novém oblečení a obuvi pro různé příležitosti,” uvádí brand manažerka GLAMI Eliška Hynková. I přes 15% inflaci ožila zejména v první polovině roku spotřebitelská poptávka po módě. Také závěr roku s Black Friday a vánoční sezónou proběhl pro téměř polovinu e-shopů úspěšně. Růst tržeb vykázalo 47 % obchodníků, což je o 3 procentní body více než v roce 2021. Stejný počet hodnotí rok pozitivně. U 17 % zůstaly tržby stejné a 35 % hlásí pokles,” dokumentuje Hynková.

Prodejci kromě inflace čelili dražší reklamě a nižším maržím

Nutno podotknout, že energetická krize a inflace vyvolané ruskou invazí notně zatopily i e-commerce segmentu. Online obchody s módou se ve 48 % potýkaly se zvýšenými náklady na reklamu, 56 % e-shopů pak hlásilo zvýšené ceny materiálu a nájemného. Dalších 35 % dotázaných obchodníků zmiňovalo nižší marže kvůli nutnosti nabízet větší slevy, 33 % e-shopů trápila větší konkurence, 26 % problémy se řízením zásob a 20 % narušení dodavatelského řetězce.

Češi vzali divadla a plesy útokem, skokově rostla i kategorie plavek

Po letech, kdy bylo na výsluní oblečení na doma či na sport, jsme loni konečně provětrali kousky pro speciální příležitost, ukazují data GLAMI. Divadla, svatby a další události zvedly poptávku po plesovém oblečení o 64 %. Kromě šatů se nakupovaly pánské (+66 %) i dámské obleky (+28 %). Podle studie McKinsey uvádí 39 % vedoucích pracovníků v oblasti módy budou formální oděvy jedním ze tří nejrychleji rostoucích segmentů i v roce letošním.

Pokud jsme si v roce 2022 něco užili, bylo to léto. Popularitu zaznamenaly kategorie jako pánské plavky (+ 41 %), dámské sandály (+30 %) a dokonce i dětské plavky (+178 %). Letní nákupy se pak týkaly i kufrů a cestovních tašek (+77 %). Mezi TOP 5 produktů celosezonně patřily džíny širokého střihu, fleecové mikiny, kotníkové boty, halenky z přírodních materiálů a malé černé šaty. Z barev jsme mimo klasiku volili také veselou oranžovou, fialovou i zelenou.

Celý report o české módní e-commerce v roce 2022 lze stáhnout zde: www.fashion-research.cz/modni-ecommerce-2022.

Fashion (Re)search je dlouhodobý výzkumný projekt vyhledávače módy GLAMI o stavu české módní e-commerce, založený na kontinuálním sběru dat. K tomuto vydání jsme použili výsledky průzkumu, který proběhl mezi 67 českými a slovenskými e-shopy. Sběr dat proběhl v lednu 2023.


GLAMI bylo založeno v roce 2013 Tomášem Hodboďem a Michalem Jirákem jako vyhledávač pro vše, co se týká módy. Každý den GLAMI spojuje tisíce nakupujících se značkami a e-shopy na jednom místě. Díky chytré kategorizaci produktů a výběru módy šitému na míru každého jednotlivce GLAMI zjednodušuje objevování a nakupování módy. Společnost je lídrem ve využívání umělé inteligence při nákupech módy a v roce 2022 založila kapitálový fond GLAMI Ventures s cílem rozvíjet oblast umělé inteligence v e-commerce, podpořit projekty, které usnadňují výběr a nákup produktů v online shoppingu nebo projekty zabývající se cirkulární ekonomikou. Dnes najde zákazník v katalogu GLAMI.cz téměř 3 milionu produktů od více než 25 tisíc značek. GLAMI patří do skupiny GLAMI.group a působí již ve 14 zemích světa.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688