HK ČR (Hospodářská Komora ČR)
Makroekonomika  |  08.02.2023 12:39:16

Vladimír Dlouhý: Nezaměstnanost by mohla zůstat nízká i v dalších měsících

Počet firem, které nově oznámily, že budou v následujícím půlroce propouštět zaměstnance, mírně vzrostl. Přesto drtivá většina podniků se nechystá navzdory drahým energiím a rostoucím nákladům stav zaměstnanců snižovat. Vyplývá to z nových dat od firem, které analyzovala Hospodářská komora.

„I přestože firmy čelí nárůstu nákladů, dobrou zprávou pro zaměstnance je, že více než čtyři pětiny zaměstnavatelů se v příštích šesti měsících dávat výpovědi nechystají. Nabírat další zaměstnance bude každý sedmý podnik,“ komentoval výsledky šetření mezi členy Hospodářské komory její prezident Vladimír Dlouhý.

Počet firem, které oznámily, že budou propouštět, oproti předešlému půlroku mírně vzrostl ze 14 na 17 %. „Zpomalení hospodářství, které aktuálně Česká republika zažívá, bude patrně jen mírné a nebude mít nijak dramatický dopad na nezaměstnanost. Ta by mohla tedy zůstat nízká i v dalších měsících,“ předpokládá Dlouhý.

K propouštění zaměstnanců přikročí nejčastěji velcí zaměstnavatelé. Velké podniky jsou ale zároveň i těmi, které plánují nové zaměstnance nabírat nejvíce. Stejná situace je patrná i v oborovém průřezu. Růst počtu zaměstnanců nejvíce očekávají firmy působící ve zpracovatelském průmyslu. Stejná část firem ale v tomto odvětví předpokládá pokles zaměstnanců. „To může svědčit o fluktuaci zaměstnanců v rámci daného odvětví. Zaměstnanci přechází od firem ve zpracovatelském průmyslu k jiným firmám působícím rovněž ve zpracovatelském průmyslu,“ dodal Dlouhý.

Hospodářská komora tento týden uvedla, že mezi malými a středními podniky zavládl mírný optimismus. Jejich nálada, která se v druhé polovině loňského roku vůbec poprvé za řadu let propadla i pod celounijní průměr, se opět mírně zlepšila. Zachytil to Index podnikatelské nálady malých a středních podniků, který za české podniky pro mezinárodní srovnání zpracovává Hospodářská komora.

Data ke stavu a výhledu počtu zaměstnanců vychází ze šetření Komorový barometr, který s půlroční periodicitou mapuje aktuální situaci podniků v České republice. Tentokrát se do něj zapojilo 419 firem, malí i největší zaměstnavatelé ze všech regionů a odvětví.

 

Miroslav Diro
Tiskový mluvčí
Hospodářská komora České republiky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688