Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  08.02.2023 09:57:14

Fincentrum Hypoindex únor 2023: Stagnace sazeb pokračuje. Kdy hypotéky opět zlevní?






 

 

Hypoteční sazby přes mírný nárůst pokračují ve stagnaci. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu povyskočila na 6,37 % p. a. Další výraznější růst sazeb by ale již přijít neměl. Kdy začnou sazby opět klesat?

 

Průměrná nabídková sazba vzrostla na 6,37 %

 Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu vzrostla v únoru o 0,03 procentního bodu a k 6. únoru tak činila 6,37 % p. a.

 „Nabídkové hypoteční sazby na počátku února mírně vzrostly, proto i Fincentrum Hypoindex zaznamenal minimální nárůst na hodnotu 6,37 %. Jde o změny spíše kosmetické a celkový trend vývoje hypotečních sazeb pokračuje ve stagnaci. I nadále můžeme očekávat spíše stagnaci úrokových sazeb hypoték, kterou mohou narušit jen jarní slevové akce některých bank. Rozhodně už nelze očekávat nějaký výraznější růst,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

 „Na rozdíl od stagnace úrokových sazeb hypoték ceny některých nemovitostí, zaznamenaly propad. Jde však jen o určité nemovitosti – například starší byty nebo energetický náročnější domy. A to navíc ještě jen v některých lokalitách. Proto pokud hovoříme o průměrné ceně nemovitostí nejsou tyto propady cen nijak dramatické. Proto můžeme očekávat jen mírný pokles u průměrné ceny nemovitostí na českém trhu,“ komentuje Jiří Sýkora.


Graf: Fincentrum Hypoindex únor 2023

 

 

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

 Měsíční splátka se zvýšila o 70 korun

 Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,37 % p. a. vzrostla v únoru o necelých 70 korun na 23 342 korun.

 Od listopadu měsíční splátka hypotečního úvěru vzrostla pouze o 114 korun. Pro srovnání za posledních dvanáct měsíců činil nárůst měsíční splátky téměř 3 850 korun, v loňském kalendářním roce pak vzrostla měsíční splátka téměř o 5 200 korun.

 

Nejvýrazněji rostly sazby jednoletých fixací do 80 % LTV

 Nejvýrazněji, i když přesto stále velmi mírně, vzrostly úrokové sazby hypoték do 80 % odhadní ceny nemovitosti (LTV) s fixací na jeden rok, a to o 0,06 procentního bodu na 6,76 % p. a. Jednoleté fixace hypoték nad 80 % LTV ale naopak zlevnily o 0,14 procentního bodu na 6,26 % p. a.

 Zlevnily i úrokové sazby hypoték do 80 % LTV s fixací na 10 let, a to o 0,05 procentního bodu na 6,05 % p. a. O pět bazických bodů se snížily také sazby hypoték nad 80 % LTV u desetiletých fixací. Všechny ostatní fixace zdražily shodně o 0,05 procentního bodu.


ČNB drží sazby stabilní

 Česká národní banka (ČNB) ani na začátku února nepřekvapila, když ponechala základní úrokové sazby beze změny. Dvoutýdenní repo sazba tak i nadále zůstává na 7 %. Přestože guvernér ČNB Aleš Michl po únorovém zasedání nevyloučil, že by bankovní rada na některém z dalších zasedání mohla sazby zvýšit, pravděpodobnost růstu sazeb ale není vysoká.

 Se snižováním sazeb centrální banka zřejmě ale pospíchat nebude, což ovlivní i vývoj hypotečních sazeb. „Podle současných prognóz by hypoteční sazby pro letošní rok měly vykazovat stagnaci doprovázenou jen mírnými výkyvy zapříčiněnými konkurenčním bojem jednotlivých bankovních ústavů. A to až do doby, kdy ČNB začne snižovat úrokové sazby. Toto asi nelze čekat dříve než koncem letošního roku. Při optimistických předpovědích by tak úroková sazby hypoték mohla začít klesat koncem letošního roku a při těch pesimističtějších předpovědích bychom se poklesu mohli dočkat až na jaře roku 2024. Nicméně půjde o pokles v řádu nízkých desetin procenta,“ dodal Jiří Sýkora hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.



Ing. Jiří Sýkora

specialista oddělení produktového managementu

Jiří je absolvent Vysokého učení technického v Brně, oboru Podnikový management.

V retailovém bankovnictvím se pohybuje dvacet let. Svou kariéru zahájil v pobočkové síti tehdy ještě GE Money bank.

Poté působil čtyři roky České spořitelně. Od listopadu roku 2010 působí na pozici v týmu produktového oddělení společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, kde je zodpovědný za produkty v oblasti úvěrů, stavebního spoření a penzijního spoření pro celou síť společnosti.






Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 11:39  Jak vybrat správný rekvalifikační kurz: Průvodce pro začátečníky Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po 11:09  Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem? Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po   0:00  Invalidní důchod lze získat na jakoukoliv nemoc Petr Holub (MojeNebankovka)
Ne 21:35  Cena elektřiny roste: Kdy zdraží dodavatelé? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)

Přečtěte si také:

06.04.2023Fincentrum Hypoindex duben 2023: Kdy sazby změní směr? Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688