mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  08.02.2023 09:29:00

Další krok na cestě k výstavbě úložiště jaderného odpadu ve Francii

Další krok na cestě k výstavbě úložiště jaderného odpadu ve Francii

07.02.2023 / 14:52 | Aktualizováno: 08.02.2023 / 09:29

Využití technologií jaderných elektráren k výrobě elektrické energie s sebou nese otázku vypořádání se s radioaktivním odpadem, především vyhořelým jaderným palivem, které vydává nebezpečné záření i po tisíce let. Prakticky všechny země s atomovými elektrárnami intenzivně pracují na projektech ukládání vyhořelého jaderného paliva. Francie už před více než třiceti lety spustila práce na projektu uložiště jaderného odpadu Cigéo, které by se mělo nacházet 250 km východně od Paříže. Francouzská Národní agentura pro nakládání s radioaktivním odpadem (ANDRA) v lednu tohoto roku předložila Ministerstvu pro energetickou tranzici oficiální žádost o povolení k vytvoření uložiště. Definitivní rozhodnutí francouzského Úřadu pro jadernou bezpečnost o vytvoření uložiště padne do roku 2027.

Jaderná energie je ve Francii hlavním zdrojem výroby elektrické energie. Přibližně 70 % jí je zde vyrobeno v jaderných elektrárnách. Pochází z 56 reaktorů různých výkonů, které provozuje francouzská společnost EDF, a které jsou rozmístěny po celé zemi.

Protože musí být izolován od životního prostředí na dlouhou dobu, za nejúčinnější a nejbezpečnější cestu považují vědci uložení vyhořelého jaderného paliva ve speciálních kontejnerech v hlubinných úložištích (cca 500 metrů) ve stabilním geologickém masívu.

V tomto kontextu klíčový krok před několika dny učinila francouzská Národní agentura pro nakládání s radioaktivním odpadem - ANDRA (ekvivalent naší Správy úložišť radioaktivních odpadů - SÚRAO), která oficiálně předložila Ministerstvu pro energetickou tranzici žádost o povolení k vytvoření úložiště radioaktivního odpadu CIGÉO u města Bure, asi 250 km východně od Paříže. Měl by zde být skladován vysoce aktivní odpad a odpad středně aktivní s dlouhým poločasem rozpadu.

Francouzský Úřad pro jadernou bezpečnost tedy musí do roku 2027 rozhodnout, zda definitivně povolí vybudování tohoto rozsáhlého hlubinného úložiště, přičemž celkové náklady projektu se odhadují na 25 miliard eur. Nyní se na tomto místě nacházejí podzemní laboratoře, a síť více než 1 800 metrů podzemních chodeb, kde se již 20 let studují možnosti geologického ukládání odpadu ve zdejší jílové vrstvě.

Náklady na studijní, stavební a provozní fázi po dobu více než sto let v souladu se zákonem stanoveným principem „znečišťovatel platí“ financují tři subjekty francouzského jaderného průmyslu: EDF, CEA a Orano (dříve Areva).

Od let 2035-2040, po předchozí desetileté "pilotní" fázi, by se tak měl 500 metrů pod zemí začít skladovat radioaktivní odpad z provozu francouzských jaderných elektráren. Výstavba bude pokračovat i po uložení prvních kontejnerů. Veškerý radioaktivní odpad by měl být uložen do roku 2150, kdy bude úložiště Cigéo uzavřeno a monitorováno. Ten nejvíce radioaktivní odpad poputuje do hlubinného dolu až cca od roku 2085, tedy doby, než dojde k jeho výraznému “ochlazení".

Plán jaderného úložiště Cigéo

Plán jaderného úložiště Cigéo

Většina odpadu bude do Cigéo přepravována po železnici. Zpočátku bude jezdit 5 a poté 20 vlaků ročně, maximálně až 5 vlaků za měsíc.

Podzemní prostory budou mít celkovou rozlohu 15 km2, což odpovídá vice než 2 000 fotbalovým hřištím. Celkem bude vyhloubeno 270 km štol v hloubce 500 metrů. Během stavební fáze bude na staveništi pracovat 1 000 až 2 000 lidí. Provoz a postupná výstavba areálu by měly vytvořit 600 pracovních míst.

Projekt Cigéo byl zahájen již v roce 1991 a byl kapacitně plánován pro odpad ze stávajících jaderných elektráren. Nicméně polovina z 83 000 m3 odpadu, který zde má být uložen, již byla do dnešního dne vyprodukována a je skladována v jiných lokacích. Skladování odpadu z nových reaktorů EPR, které vláda plánuje v nacházejících letech postavit, by znamenalo zvýšení objemu o 18 až 20 %. Vzhledem k dostatečným kapacitám budoucího uložiště by to ale nemělo být překážkou.

Proti projektu se dlouhodobě staví ekologické organizace. Projekt nicméně již loni získal označení „veřejně prospěšného projektu“, které omezuje možnosti odvolávat se, prodlužovat či bránit v jeho realizaci a otevírá cestu vyvlastnění zbývajících ploch.

Principem projektu je zásada "reverzibility" po dobu nejméně 100 let. To znamená, že budoucí generace budou moci buď projekt rozvíjet dále, nebo z hlubinného úložiště odpad odstranit a zpracovat jej v budoucnu podle nejaktuálnějších dostupných možností a vědeckých poznatků.

Výstavba úložiště bude probíhat formou vypisování veřejných soutěží a tendrů a bude tak představovat příležitostí i pro specializované firmy, které se zabývají nakládáním s radioaktivním odpadem v České republice.

Česká agentura SÚRAO s francouzskou ANDRA již dlouhodobě spolupracuje a do budoucna lze očekávat ještě užší spolupráci mezi českými a francouzskými partnery.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688