Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  08.02.2023 08:00:26

Polská centrální banka ponechá sazby beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu) (8.2.2023)

Vzhledem k tomu, že kalendář ekonomických událostí je víceméně prázdný, bude pozornost směřovat k centrálním bankéřům. Z těch amerických dnes promluví John Williams. Ten pravděpodobně potvrdí, že cyklus utahování měnových podmínek v USA ještě neskončil. Polská centrální banka naopak již ponechá úrokové sazby bez změny. Ty podle našeho odhadu zůstanou stabilní až do září letošního roku, kdy očekáváme jejich první snížení. Český podíl nezaměstnaných mírně stoupne.

Podíl nezaměstnaných v Česku mírně vzrostl

Dnešní den je z pohledu dat nezajímavý. Pozornost by mohlo přitáhnout vyjádření člena FOMC Johna Williamse, který pravděpodobně potvrdí, že úrokové sazby v USA dále porostou. Ve stejném duchu včera hovořil i šéf Fedu Powell. Po mimořádně dobrých výsledcích z amerického trhu práce se očekávání ohledně utahování měnové politiky v USA posunula mírně směrem nahoru. Vrchol současného cyklu nyní trhy vidí na 5,1 %, stále však ve druhé polovině roku očekávají snižování úrokových sazeb. S tím naše prognóza počítá až v Q1 24.

Polská centrální banka dnes ponechá úrokové sazby na stávající úrovni 6,75 %. Prosincová inflace překvapila nižším, než očekávaným růstem (16,6 % y/y). Svého vrcholu zatím sice ještě nedosáhla (ten očekáváme až v únoru), i tak ale její vývoj holubičí většinu v polském výboru pro měnové otázky ke zvýšení sazeb nepřesvědčí. Ty tak podle naší prognózy zůstanou stabilní, a to až do září letošního roku, kdy očekáváme jejich první snížení o 25 bb. Další takovýto krok v rozsahu 50 bb by měl následovat v říjnu.

V Česku bude zveřejněn podíl nezaměstnaných osob za leden. Ten pravděpodobně mírně vzroste z prosincových 3,7 % na 3,9 %. Ani navzdory mírné recesi, kterou si česká ekonomika v Q3 a Q4 22 prošla, k žádnému razantnímu nárůstu podílu nezaměstnaných zatím nedochází. Firmy mají stále v živé paměti dobu, kdy pracovníky bylo velmi obtížné sehnat a do propouštění se nehrnou. Výrazné zhoršení trhu práce tak neočekáváme ani v průběhu roku.

Koruna zůstává stabilní na silnějších úrovních

Hned ráno nepříjemně překvapila německá průmyslová produkce. Ta meziměsíčně propadla o 3,1 %, když trh počítal s poklesem o necelé jedno procento. Nedařilo se hlavně energeticky náročným sektorům, naopak výroba automobilů meziměsíčně rostla (3,3 m/m). Vzhledem ke klesajícím cenám energií a lepšícímu se sentimentu by se však situace v německém průmyslu měla v následujících měsících začít otáčet. Vzhledem k absenci dalších zajímavých zveřejněných údajů společná evropská měna v průběhu dne ztrácela. Ve srovnání s předchozím dnem se obchodovala o 0,4 % slabší na úrovni 1,07 USD/EUR.

V Česku byly zveřejněny prosincové maloobchodní tržby. Ty zklamaly, když meziměsíčně klesly o 0,7 %, po předchozím poklesu o 0,3 %. Meziročně byly tržby nižší o 7,3 % (po očištění o rozdílný počet pracovních dní) a zaostaly tak za tržním konsensem ve výši -5,5 %. http://bit.ly/40EFBUT. I tak ale česká koruna v úterý posílila o 0,2 % na 23,82 CZK/EUR. Posiloval i maďarský foritnt, a to o 0,1 % na 394 HUF/EUR. Naopak polský zlotý před dnešním zasedáním tamní centrální banky ztratil 0,5 % a v odpoledních hodinách se obchodoval za 4,77 PLN/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688