Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  08.02.2023 07:22:00

Komerční banka dosáhla za rok 2022 rekordního zisku a navrhuje dividendu 60,42 Kč na akcii

Aktualizováno

Komerční banka zakončila poslední čtvrtletí roku 2022 čistým ziskem 4,63 miliardy korun a čistým úrokovým výnosem 7,13 mld. . Očekáváním dle konsensu agentury Reuters bylo 4,48 mld. , respektive 7,32 mld. . Za celý rok 2022 navrhuje výplatu dividendy 60,42 /akcie, která vyžaduje schválení regulátorem a valnou hromadou. Pro rok 2023 očekává Komerční banka růst úvěrového portfolia středně jednociferným tempem (mid-single-digit) a růst tržeb podobným tempem roku 2022. U dividendové politiky nadále počítá s výplatním poměrem ze zisku 65 procent, analogicky roku 2022.

Finanční výsledek za čtvrté čtvrtletí 2022 znamená ve srovnání se 4Q roku 2021 celkové výnosy vyšší o 10,4 %, na úrovni 9,6 miliardy . Dále provozní náklady vyšší o 5,1 % na 3,9 miliardy . Čistý zisk připadající akcionářům dosáhl 4,6 miliardy , meziročně byl lepší o 11,0 %.

Finanční výsledek za celý rok 2022 ve srovnání s rokem 2021 obsahuje růst výnosů o 23,2 % na 38,6 miliardy . Provozní náklady meziročně rostly o 6,1 % na 16,0 miliard . Čistá tvorba opravných položek vzrostla o 61,6 % na 1,2 miliardy . Čistý zisk připadající akcionářům stoupl o 37,9 % na 17,6 miliardy , což je rekordní hodnota. Daň z příjmů vzrostla o 32,0 % na 4,0 miliardy .

Celkový objem úvěrů poskytnutých Skupinou KB meziročně stoupl o 6,2 % na 784,9 miliardy . Celkový objem běžných klientských vkladů ve Skupině KB poklesl o -3,4 % na 916,8 miliardy . Objem aktiv klientů Skupiny KB v podílových fondech, penzijním spoření a životním pojištění narostl o 6,4 % na 216,6 miliardy . Skupina Komerční banky obsluhovala 2 240 000 zákazníků. Samotná Komerční banka měla 1 652 000 klientů, meziročně o 27 000 více.

Objem regulatorního kapitálu dosáhl 101,7 miliardy , kapitálová přiměřenost dosáhla 19,5 % a ukazatel jádrového Tier 1 kapitálu 18,9 %.

Představenstvo navrhuje výplatu dividendy ve výši 60,42 na akcii, tedy v celkovém objemu 11,5 miliardy . O výplatě rozhodne valná hromada, která se uskuteční 20. dubna 2023.

Výhled pro rok 2023

Bankovní trh s úvěry bude podle zprávy Komerční banky absorbovat kombinaci efektů: poměrně dynamické nominální ukazatele, ale spíše pomalé tempo reálného růstu. Celkové úvěry by měly zpomalit růst na střední jednociferné meziroční tempo. Očekává se, že nesplacené zůstatky úvěrů na bydlení zaznamenají pouze marginální růst, protože produkce nových úvěrů na bydlení v průběhu roku 2022 výrazně poklesla. Růst spotřebitelských úvěrů by měl mírně zpomalit na středně jednociferné tempo, protože vliv nízké spotřebitelské důvěry bude kompenzován stále příznivou situací na trhu práce. Úvěry podnikům a dalším korporacím by měly růst středním tempem, taženy investiční aktivitou, a podpořené rovněž částečným návratem klientů od dluhových kapitálových trhů k bankovním úvěrům. Růst objemu vkladů na trhu se bude celkově pohybovat kolem středních jednociferných hodnot. Tempo růstu vkladů od jednotlivců bude pomalejší, protože některé domácnosti použijí své rezervy na pokrytí zvýšených životních nákladů. Na druhou stranu podniky byly většinou schopny uchránit své ziskové marže i schopnost generovat hotovost. Několik hráčů na depozitním trhu uplatňuje agresivní cenovou politiku, zejména od druhé poloviny roku 2022. Tato situace může trvat, dokud tržní úrokové sazby zůstanou velmi vysoké.

Management KB v této souvislosti očekává, že úvěrové portfolio Skupiny KB zaznamená pro rok 2023 středně jednociferné tempo růstu. Objem úvěrů na bydlení by se měl i nadále mírně zvyšovat a objem nových prodejů těchto úvěrů by v roce 2023 neměl dále klesat, ve srovnání s rokem 2022. Spotřebitelské úvěry by měly růst rychleji, s ohledem na očekávané zlepšení spotřebitelské důvěry a úpravám nabídky pro klienty a prodejního procesu. Korporátní úvěrové portfolio by mělo růst středněciferným tempem, přičemž KB si klade za cíl potvrdit nárůst podílu na trhu podnikatelských úvěrů, kterého dosáhla v poslední době.

Očekává se, že celkové zůstatky vkladů porostou horním středním jednociferným tempem, o něco rychleji než úvěry. Vklady firemních klientů mohou růst o něco rychleji než objemy v segmentu občanů. Růst termínovaných vkladů bude pravděpodobně stále s velkým náskokem předstihovat růst vkladů na běžných účtech.



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)
Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
St 16:39  Akciové trhy: Praha na zelené nule - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688