JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Zákony a právo  |  07.02.2023 13:29:17

Licence podle nařízení MiCA

Povolení pro služby s kryptoaktivy

Nové nařízení EU MiCA zabývající se kryptoaktivy zavádí novou licenci pro CASP, tedy pro Crypto-Assets Service Provider neboli česky „poskytovatele služeb souvisejících s kryptoaktivy”. Licence pro CASP má regulatorní povinnosti podobné těm, co musí splňovat tradiční poskytovatelé finančních služeb. Jedná se např. o pravidla týkající se ochrany majetku zákazníků a obezřetnostní požadavky.

Nově bude muset každý subjekt, který operuje s digitálními aktivy, touto licencí disponovat. Povolení bude vydávat národní regulátor a nadnárodní dohled bude vykonávat Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA) sídlící v Bruselu. ESMA mimo vedení veřejného rejstříku všech CASP v EU bude disponovat i pravomocí blokace kryptoměnových služeb, které nejsou zaregistrované a nevlastní licenci pro CASP.  

Stejně jako v případě jiných typů finančních služeb, které se řídí evropským regulačním rámcem, zavede nařízení MiCA passporting licencí, který umožní subjektům CASP poskytovat služby v celé EU.

Služby související s kryptoaktivy

Nařízení MiCA definuje CASP jako osobu poskytující služby související s kryptoaktivy třetím osobám jako podnikatel disponující povolením k poskytování těchto služeb. Definice služeb souvisejících s kryptoaktivy, která určuje rozsah aplikace nařízení MiCA je pojata poměrně široce. Nařízení za služby související s kryptoaktivy považuje:

  • úschovu a správu kryptoaktiv ve prospěch třetí osoby;
  • provozování obchodní platformy pro kryptoaktiva;
  • směnu kryptoaktiv za peníze;
  • směnu kryptoaktiv za jiná kryptoaktiva;
  • provádění pokynů týkajících se kryptoaktiv na účet třetí osoby;
  • umisťování kryptoaktiv;
  • služby převodu kryptoaktiv na účet třetí osoby;
  • přijímání a předávání pokynů týkajících se kryptoaktiv na účet třetí osoby;
  • poskytování poradenství ohledně kryptoaktiv; a
  • správu portfolia zahrnujícího kryptoaktiva.

Pro poskytování výše uvedených služeb bude nutné disponovat povolením regulátora.

Kdo je poskytovatel služeb kryptoaktiv?

Aby bylo možné kvalifikovat se jako CASP (poskytovatel služeb kryptoaktiv), musí být poskytování krypto služeb prováděno jako obchodní činnost pro třetí stranu za úplatu. Služby poskytované zdarma obecně nespadají do působnosti MiCA, ale i z tohoto pravidla existují výjimky. Podle MiCA se nabídky kryptoaktiv veřejnosti nepovažují za nabízená zdarma, pokud jsou kupující povinni poskytnout emitentovi osobní údaje výměnou za nabízená kryptoaktiva. Nebo pokud emitent těchto kryptoaktiv obdrží za kryptoaktiva jakékoli peněžní či nepeněžní výhody třetích stran.

Činnosti prováděné na vlastní účet se také nepovažují za poskytování služeb kryptoaktiv. Tedy zjednodušeně řečeno, pokud emitent nevykonává činnost pro třetí stranu nemusí disponovat licencí dle MiCA.

Závěr

Regulace poskytovatelů služeb s kryptoaktivy se velmi podobá právní úpravě investičních služeb dle směrnice MiFID II. Nároky na žadatele o licence dle MiCA jsou nastaveny velmi vysoko a lze očekávat, že správní licenční řízení budou trvat dlouho a budou náročná. Z uvedeného důvodu doporučujeme budoucím žadatelům začít s přípravami na licenční řízení již nyní. Klíčové pro potenciální žadatele bude, aby si ověřili, zda jsou schopni splnit personální a materiální požadavky na licenci. Žadatelé budou muset mj. splňovat podmínky dle nařízení o digitální a provozní odolnosti finančních institucí (DORA).

V České republice operují řádově vyšší desítky až stovky poskytovatelů služeb kryptoaktiv. Dle našeho názoru však na licenci dosáhnou jednotky, max nižší desítky subjektů.

SCHEJBAL & PARTNERS

Poskytujeme právní služby se specializací na korporátní právo, cenné papíry a finanční služby. Umíme založit platební instituci, obchodníka s cennými papíry, nebankovního poskytovatele úvěrů, investiční společnosti či fond, licence ČNB tzv. na klíč. Emitentům zajistíme veřejné i neveřejné emise cenných papírů, včetně prospektu. Komplexní právní podpora v oblasti korporátního práva.

Více informací na: www.akschejbal.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688