Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  07.02.2023 07:07:08

Německý průmysl v závěru loňského roku klesl (Ranní zpráva z finančního trhu)

Prosincová dataněmeckého průmyslu ukážou na jeho slabost v samotném závěru loňského roku; mírný růst zaznamenalo pouze stavebnictví. Americký zahraniční obchod vykáže výrazné zhoršení s tím, jak zejména evropské plynové zásobníky již nebyly schopné absorbovat další dodávky LNGUSA. Tuzemské maloobchodní tržby dlouhodobě trpí snižováním kupní síly českých domácností. Prosincová data ukážou na určité zmírnění těchto tlaků.

Pokles tuzemských tržeb v maloobchodě koncem roku zmírnil

Dnešní den nijak povzbudivá data ani z jednoho břehu Atlantického oceánu nepřinese. Německa se za prosinec dozvíme statistiky průmyslové produkce. Obáváme se výraznějšího snížení meziměsíční dynamiky. Pokles předpokládáme jak ve výrobě energie, tak u zpracovatelského průmyslu. V rámci něj trpí zejména energeticky náročná odvětví. Postupně se též snižuje zásoba nevyřízených objednávek z minulosti s tím, jak se snižují třecí plochy v globálním výrobním řetězci. Meziměsíční růst předpokládáme za prosinec pouze u německého stavebnictví (to je v případě tamních statistik řazeno do průmyslu). Ani odpolední americká data nenadchnou. V souladu s trhem se obáváme zhoršení deficitu zahraničního obchodu. V minulých měsících americký export profitoval z dodávek energií do Evropy, zejména v podobě LNG. Díky mírnější zimě se ale plynové zásobníky drží poměrně naplněné, což další možnosti růstu amerického exportu do značné míry limituje. Z pohledu finančních trhů tak dnes nakonec může být nejzajímavější vystoupení šéfa americké centrální banky J. Powella.

Z domova se dnes mimo jiné dočkáme lednových čísel devizových rezerv ČNB a prosincové statistiky obchodů centrální banky na devizovém trhu. Nepředpokládáme, že by tato data kurz koruny nějakým způsobem ovlivnila. Již od listopadu podle nás ČNB na trhu neintervenuje, což potvrdí i data za prosinec. Verbální intervence v tuto chvíli stačí na to, aby ČNB dosahovala své strategie krotit inflační tlaky prostřednictvím silnější koruny. Dlouhodobě to je ale podle našeho názoru neudržitelné. V ročním horizontu očekáváme, že koruna bude slabší.

Prosincové statistiky tuzemských maloobchodních tržeb ukážou na určité zmírnění potíží u maloobchodních prodejců. Ti dlouhodobě trpí snižující se kupní silou domácností a poklesem jejich disponibilních příjmů. Odhadujeme, že maloobchodní tržby bez prodejů aut v prosinci klesly meziměsíčně o 0,2 %, tedy obdobným tempem jako v listopadu (-0,3 % m/m). Náš odhad je v podstatě tržním konsensem. Výdaje domácností se tedy po předchozím strmém poklesu pomalu stabilizují. Poslední dva měsíce loňského roku přinesly dokonce i nepatrné zlepšení spotřebitelského sentimentu. Ke zmírnění poklesu tržeb podle nás pomohla i vyšší mzdová dynamika, kterou pro Q4 22 indikují data z průmyslu a stavebnictví. Obnovená výroba aut by pak mohla přispět k pokračujícímu mírnému růstu tržeb za jejich prodej. Podrobněji v naší publikaci Měsíční předpovědi – únor 2023 (ke stažení zde https://bit.ly/3XZKYMl).

Koruna na úvod týdne oslabovala

Dolar vstoupil do nového týdne na vítězné vlně. Vezl se na pátečních silných datech z amerického trhu práce. Včerejší eurové ztráty ale byly hodně omezené (z ranních kotací u 1,08 USD/EUR se kurz v odpoledních hodinách posunul k 1,075 USD/EUR), evropská data totiž rozhodně nezklamala. Lepší výsledek přinesla ranní čísla německých podnikových objednávek za prosinec, potěšil i únorový Sentix index investorské důvěry v eurozóně.

Slabší euro na globálním trhu se podepsalo i na měnách v regionu střední Evropy. Maďarský forint, polský zlotý i česká koruna se na úvod týdne ocitly pod prodejním tlakem. Kurz koruny vůči euru se z ranních kotací u 23,76 CZK/EUR postupně vyšplhal až o téměř 10 haléřů výše.

Domácí data z reálné ekonomiky za prosinec přinesla smíšené signály. Průmyslová produkce za prosinec skončila horším výsledkem, než jsme my i trh očekávali. Příčinou byla nižší výroba automobilů i pokles produkce v energeticky náročných odvětvích. Automobily společně s výrobou počítačů a elektrických a optických přístrojů byly naopak tím, co pomohlo prosincovému zahraničnímu obchodu k výrazně lepšímu výsledku. Pozitivně také překvapilo tuzemské stavebnictví. Podrobněji jsme data komentovali zde http://bit.ly/3HCulj9.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688