kr-zlinsky.cz (Zlínský kraj)
Z regionů  |  06.02.2023 15:52:15

Zlínský kraj - radní schválili výstavbu Domova pro seniory Liptál za 357 milionů korun, půjde o nejmodernější zařízení v republice

Radní schválili výstavbu Domova pro seniory Liptál za 357 milionů korun, půjde o nejmodernější zařízení v republice

Čtyřicet jednolůžkových pokojů, sprchová lehátka a křesla pro imobilní klienty či několik místností pro konání terapií nabídne mimo jiné nový Domov pro seniory, který Zlínský kraj postaví v Liptále. Půjde o energeticky nenáročnou budovu a nejmodernější zařízení svého druhu v republice. Jeho otevření se plánuje na podzim příštího roku. Náklady dosáhnou 357 milionů korun.

ZLÍNSKÝ KRAJ – Výstavbu nového Domova pro seniory Liptál schválili krajští radní. Bude se jednat o novostavbu propojenou s bývalým chlapeckým internátem, který projde rekonstrukcí. Domov bude provozován v duchu komunitního bydlení. První klienty by měl přivítat už na podzim příštího roku. Provozovat jej budou Sociální služby Vsetín, které jsou krajskou příspěvkovou organizací.

„Už teď můžeme říct, že Domov pro seniory v Liptále bude nejmodernějším svého druhu v republice. Půjde o energeticky nenáročnou, plně soběstačnou budovu s kapacitou 58 lůžek. Klientům, kteří sem přejdou zejména ze stávajícího domova v Karolince, nabídne příjemné, rodinné prostředí, navíc v lokalitě, která více odpovídá jejich původnímu bydlišti. Významná část z nich totiž pochází ze Vsetína,“ sdělila statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, zodpovědná za sociální oblast.

Nový pětipodlažní objekt je navržen v provedení pasivního domu. V prvním až čtvrtém nadzemním podlaží bude umístěno 40 jednolůžkových a 9 dvoulůžkových pokojů. Jejich velikost bude odpovídat pokojům pro těžce pohybově postižené, to znamená, že minimální podlahová plocha pro jednolůžkové pokoje bude 12 m2, pro dvoulůžkové pak 20 m2. V koupelnách bude možno provádět hygienu na sprchovacím lehátku nebo křesle. Kromě provozních prostor se v nové hlavní budově budou nacházet také místnosti pro fyzioterapii, ergoterapii, muzikoterapii, reminiscenční terapie, centrální koupelna, společenský sál, centrální jídelna a další.

„Jde o největší investiční projekt tohoto volebního období v sociální oblasti. Naším cílem je projekt dokončit na podzim příštího roku. Vše ovlivní termíny soutěže na realizaci, kterou právě spouštíme. Předem jsme avizovali, že objekt chceme stavět, a proto věřím, že se nám do soutěže přihlásí zkušení dodavatelé, abychom mohli začít co nejdříve,“ řekl hejtman Radim Holiš.  

Novostavba Domova pro seniory Liptál je navržena v pasivním energetickém standardu budovy. Vytápění objektu a ohřev teplé vody bude řešen pomocí tepelného čerpadla vzduch/voda. Celý objekt bude zcela bezbariérový, určený vedle mobilních klientů také pro klienty se sníženou mobilitou i ty zcela imobilní. Šířka schodiště umožní evakuaci osob na nosítkách. Součástí objektu bude i 24 parkovacích stání včetně 2 míst pro tělesně postižené.

Stávající budova č. p. 233, která byla dříve využívána jako chlapecký internát a skládá se ze dvou objektů, bude zrekonstruována a s novostavbou propojena krčkem. Situovány zde budou například skladové prostory, umývárny a šatny pro personál či provoz kuchyně včetně jídelny pro zaměstnance.

„Celkové náklady projektu jsou vyčísleny na 357 milionů korun. Na jeho realizaci můžeme získat dotaci ze státního rozpočtu v rozmezí od 60 až do 120 milionů korun,“ informoval radní Zlínského kraje pro oblast investic Zbyněk Fojtíček.

liptal-3.jpgliptal-2.jpg
liptal-4.jpg
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

Po 08:16 Koruna sleduje dál eurodolar (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688